Annonce
Jelling Ugeavis

Top 10: Her er årets mest populære Jelling-historier

Årets mest populære historier i Jelling og omegn. Fotos: Mette Mørk, Leif Baun og Anders Kynde
I denne top 10 kigger vi tilbage på de Jelling-historier, som har trukket flest læsere i årets løb.

Jelling: Siden marts har corona styret dagsordenen lokalt, nationalt og internationalt.

Det kan også ses i årets mest læste artikler fra Jelling og omegn, hvor flere coronarelaterede historier har sneget sig ind i top 10.

Men der er også en del historier, som handler om alt muligt andet.

10 Nyt våben mod trælse råger

Egernkasser i kamp mod råger. Foto: Anders Kynde

Blandt borgerne i Jelling nyder rågerne ikke meget sympati. Rågerne er støjende, nærgående og ser uhyggelige ud, lyder det blandt andet fra naboerne.

Derfor forsøgte Vejle Kommune at opsætte nye egern-boliger i cirka 10 meters højde i flere træer langs Bredager med det formål at tiltrække egern, fordi de kan finde på at spise rågeæg.

Om forsøget har været en succes, vides endnu ikke.

9 Indbrudstyve på rov i Jelling

Lene Damsbo fra Dalvænget i Jelling ramt af indbrud søndag aften. Foto: Anders Kynde

Efter flere tilfælde satte avisen fokus på indbrudsproblemerne i Jelling. En af de indbrudsramte borgere var Lene Damsbo, der bor på Dalvænget.

En søndag aften var hun i 35 minutter væk fra hjemmet for at handle i Rema 1000. På den tid nåede en tyv at bryde ind i huset og stjæle flere ting.

Antallet af indbrud har i 2020 været rekordlavt - både på landsplan og i Vejle Kommune. Men i Jelling er udviklingen gået den forkerte vej. Her var der frem til slutningen af oktober anmeldt 35 indbrud i løbet af 2020, hvilket var en stigning sammenlignet med de to foregående år, da indbrudstallet var på 29 og 24.

8 2000 burgere til Hjemlig Musikfestival

Burgere i massevis til Hjemlig Musikfestival. Foto: Anders Kynde

Festivalstemningen var nogenlunde intakt trods aflysningen af Jelling Musikfestival. Mange valgte nemlig at bakke op om Superbrugsens og festivalens takeway-koncept, som blandt andet bestod af den klassiske festivalburger.

- Jeg havde satset på 200-300 burgere, men der er kommet så mange bestillinger, at der skal laves 2000 burgere. Det er helt vildt. Vores slagter blev helt stille, da han fik det endelige antal at vide, udtalte brugsuddeler Henrik Werge.

Festivalen var omdøbt til Hjemlig Musikfestival, hvor tre artister tog rundt i løbet af pinselørdag for at spille en række korte og intime koncerter i folks haver.

7 Smitteudbrud hjemsendte 113 børn

Efter nogle dage i Vejle besøgte testbilerne Jelling, da byen havde høje smittetal i september. Arkivfoto: Mette Mørk

Et barn i Mariehønen, en lærer og to elever på Bredagerskolen og nogle forældre blev i september ramt af coronavirus. Det medførte hjemsendelse af 87 elever i 7. årgang og tre medarbejdere fra Bredagerskolen samt 26 børn og fem medarbejdere fra Mariehønen.

Smitteudbruddet betød, at testbiler fra Region Syddanmark kørte til parkeringspladsen foran Byens Hus for at teste jellingenserne tre dage i træk.

Siden har Jelling-egnen været blandt de områder med færrest smittede i Vejle Kommune. Dog var der et mindre udbrud i Hvejsel i slutningen af året, da 12 ud af 18 deltagere blev smittet til en sangaften i kirken.

6 Simpel men genial manøvre

Brugsuddeler Henrik Werge har i mange år kæmpet for flere parkeringspladser i Jelling, fordi turisterne bruger Superbrugsens parkeringsplads. Arkivfoto: Leif Baun

Langt om længe blev en ny parkeringsplads til Kongernes Jelling taget i brug i starten af sommerferien. Dog var skiltningen ikke helt optimal, og det frustrerede brugsuddeler Henrik Werge, fordi turisterne fortsatte med at parkeringspladsen bag ved Superbrugsen.

Få dage senere var Henrik Werge en lykkelig mand, da parkeringsskiltet var flyttet til den nordlige side af vejkrydset med retning mod Kollegievej og det nye parkeringsareal.

- Et genialt hoved har flyttet skiltet, lød det fra Henrik Werge.

5 Timeløn på 51 kroner

3F demonstrerede på byggepladsen ved Haverne. Arkivfoto: Mette Mørk

Omkring 50 personer fra fagforbundet 3F Vejle var mødt frem til en demonstration foran byggepladsen ved Haverne i Jelling en tirsdag morgen i juni.

De demonstrerede mod, at en række ansatte i et litauisk byggefirma angiveligt fik en timeløn på 51 kroner for at opføre huse i Haverne.

Kort efter valgte Skibbild Entreprise, der har totalentreprisen på projektet, at fyre det litauiske firma og i stedet hyre danske murere til at færdiggøre arbejdet.

4 Højskolens rutsjetur

Brandbjerg Højskoles forstander Simon Lægsgaard var hårdt presset i foråret. Arkivfoto: Mette Mørk

Brandbjerg Højskole var på nippet til at modtage sin dødsdom, da det offentlige Danmark lukkede ned, og højskoleelever- og kursister derfor skulle holde sig væk fra højskolens matrikel. Oven i det sænkede højskolens bank, Den Jyske Sparekasse, kassekreditten, hvilket fik det til sortne for øjnene rent økonomisk.

Men efter at have fået økonomisk støtte fra baglandet og regeringens hjælpepakker kunne Brandbjerg Højskole ånde lettet op et par måneder senere.

1. juni vendte eleverne tilbage for at gennemføre de tre sidste uger af højskoleopholdet. Flere af dem valgte at fortsætte på efterårsholdet, som var helt fyldt op.

3 Regn fik store konsekvenser

Jellingvej var delvis spærret i foråret på grund af massivt regnvejr i februar. Arkivfoto: Anders Kynde

Vinterens heftige regnvejr satte sine spor. På grund af jordskred og sætningsskader blev flere veje spærret rundt omkring i Vejle Kommune. I slutningen af februar kom turen til Jellingvej, hvor den ene vejbane blev spærret på en 300 meter lang strækning mellem Lerbækvej og Lerbæk Møllevej.

- Flere steder på skovskråningerne kan vi se, at jorden allerede er skredet uden for vejbanen. Det er så alvorligt, at asfalten nu også er begyndt at knække, så derfor tør vi ikke lade trafikken passere i den yderste vejbane forbi skredene, sagde ingeniør Jane Knudsen fra vej- og parkafdelingen i Vejle Kommune.

Sidst i maj blev det igen muligt at køre på strækningen i begge vejbaner.

2 Jagt på løbsk kvæg fik trist afslutning

De fire kalve blev blandt andet spottet her på Fåruplund i Jelling. Arkivfoto: Morten Dvinge

Det, der plejer at være en lykkelig begivenhed, når kvæg bliver sat ud på marken, fik en tragisk afslutning for fire kviekalve i slutningen af april.

Kalvene skulle have gået på marken hos Fårupled Kogræsserlaug, som ligger ved den gamle mose mellem Hvesager og Plantagevej i Jelling. Men kalvene slap ud af indhegningen og bevægede sig ind i boligkvartererne. Jagten blev sat ind for at få kalvene tilbage på marken, men da det blev mørkt, mistede de dem af syne. Kort efter blev de dræbt, da de blev ramt af et tog ved jernbanen i Hørup.

Nogle uger tog Fårupled Kogræsserlaug revanche og investerede i fire nye kvæg, som med succes blev sat ud på marken. De fire kvæg fik i øvrigt navnene Kovid og Korona 1, 2 og 3.

1 Da bearnaisen skilte på kroen

Bearnaisesaucen på Jelling Kro var udsat for hård kritik. Efterfølgende blev navnet ændret til estragonsauce. Arkivfoto: Anders Kynde

Mere end 85.000 læsere satte tænderne i artiklen om køkkenchefen, der sagde op efter kun 28 dage på Jelling Kro. Flere ting gik galt mellem parterne, men et afgørende stridspunkt handlede om, hvordan bearnaisesaucen skulle laves.

Jelling Kro havnede i en shitstorm på grund af historien, som gik viralt på Facebook. Heldigvis var der god opbakning til kroen den efterfølgende weekend. Her var der fuldt hus både fredag og lørdag. Og hvad bestilte over halvdelen af gæsterne? Ja, de bestilte selvfølgelig en Blåtandbøf med pommes frites ... og bearnaisesauce!

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce