Annonce
Jelling Ugeavis

Vær med til at bestemme, hvad der skal stå på ny Jellingsten

Torsten Rye Petersen og Ivan Østergaard er fritidsvikinger og jævnligt involveret i arrangementer ved Kongernes Jelling, for eksempel det årlige vikingemarked om sommeren. Foto: Morten Pape
Der er noget med Jelling og store, tunge sten med indgraverede runer. Nu får byen endnu en sten, og du kan være med til at bestemme, hvad der skal stå på den.
Annonce

Jelling: I sidste uge gik fritidsvikingerne Torsten Rye Petersen og Ivan Østergaard i gang med en ny mindesten. i Kongernes Jelling. Stenen skal markere, at det i år er 25 år siden, at Jellingmonumenterne blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

Med hammer og mejsel har de indgraveret de første runer på den ene side af stenen. Her skal der stå følgende: "Torsten og Ivan gjorde kumbler (runer, red.) disse for folkets fest - kvart århundrede med verdensarv - Danmarks Stolthed."

På den anden side af stenen bliver det mere interessant, for her er der plads til gode idéer. Planen er nemlig, at årstallet 2019 skal beskrives på stenen.

- Vikingerne kunne ikke skrive årstal med runer, så vi skal beskrive det årstal, man fortæller om, forklarer Torsten Rye Petersen, som sammen med Ivan Østergaard i flere år har været engageret ved det årlige vikingemarked i Jelling.

I forbindelse med Jellings 25 års Unesco-jubilæum skal en ny Jellingsten hugges. Foto: Morten Pape
Annonce

Kom med gode idéer

Men hvad beskriver lige årstallet 2019, så det kan huskes om 25, 50 eller 1000 år?

- Ja, det er et godt spørgsmål, og det er derfor, vi gerne vil have gode forslag fra turister eller lokale folk. 2019 kan for eksempel være det år, vi havde et klimavalg, eller det år, da mange gamle mænd blev sure over en 16-årig gammel pige fra Sverige, lyder det fra Torsten Rye Petersen med et glimt i øjet.

Torsten Rye Petersen og Ivan Østergaard vil også arbejde på stenen, når der 26. oktober er folkefejring af Unesco-jubilæet. Her håber de at modtage flere bud på, hvad der kan beskrive 2019.

Det endelige resultat skal præsenteres 17. december til den mere formelle fejring på Kongernes Jelling. Stenens faste placering i området er endnu uvist.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce