Annonce
Jelling Ugeavis

Verdensarven vandt over regn, rusk og strømafbrydelse

Flere hundrede mennesker trodsede efterårsregnen og deltog i fejringen af Jellingmonumenternes 25 års jubilæum på Unescos verdensarvsliste. Foto: Anders Kynde
Regn, blæst og et strømnedbrud på det værst tænkelige tidspunkt kunne ikke stoppe festen, da Jelling markerede 25 år på Unescos verdensarvsliste.
Annonce

Jelling: Hvis Gorm den Gamle og Harald Blåtand sidder et sted og følger med i livets gang i Jelling, kan de godt være stolte.

For lørdag aften trodsede flere hundrede mennesker det kedelige efterårsvejr og begav sig udenfor til monumentområdet. Iført gummistøvler og regntøj tog de en fakkel i hånden og gik langs den 1,4 kilometer lange palisade.

"Se, nu stiger solen af havets skød," lød det fra Jelling Kirkes kor, som blev ført an af to vikinger ridende på heste. En sang, hvis melodi i øvrigt er skrevet af Jelling-komponisten Oluf Ring.

Som en lysende slange gik folk med faklerne og lyste palisaden op. Og selvom det muligvis virkede en anelse kaotisk at være en del af den lysende slange, var det et helt særligt syn at stå op på højene og følge med ud over monumentområdet.

Taknemmelig arrangør

Forholdene var besværlige, men forhindrede ikke arrangørerne i at gennemføre lørdagens Unesco-fejring i Jelling.

- Jeg synes da, at vi kom ud for nogle udfordringer. Vejret kunne stort set ikke have været værre. Det blæste og regnede, så flere af faklerne bøjede eller gik ud. Men jeg er så taknemlig for alle dem, der er kommet. Det er en imponerende opbakning, vi har oplevet, siger Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling.

Strømafbrydelsen i begyndelsen af showet på Sydhøjen gav også en del nerver.

- Vi var bare nødt til at stole på de tekniske folk, der havde med det at gøre, at de kunne få styr på det. På et vist tidspunkt er man selvfølgelig nødt til at skride ind og sige, at nu kan vi ikke vente længere, men der kom vi heldigvis ikke til, for pludselig virkede det igen. Folk stod fint, fordi det ikke regnede så meget på det tidspunkt, siger han.

Annonce

Strømmen gik

Fakkeloptoget sluttede ved Sydhøjen, hvor vikingeskibet Jelling Orm var placeret ved bunden. Folks blikke var dog rettet mod toppen af højen. For her var der gjort klar til en 10 minutters opvisning om vikingernes overgang til kristendom.

Men knap var musikken sat i gang, og gymnasterne begyndt at kravle op ad højen, da der skete det, som ikke måtte ske: Musikken stoppede, lyset gik ud, og hurtigt gik det op for de fleste, at afbrydelsen ikke var en del af stykket, men fordi strømmen var gået.

Heldigvis gik der ikke meget mere end et par minutter, og så kunne opvisningen starte forfra. Og denne gang gik det uden de store problemer, mens publikum blev underholdt af gymnaster, ildkunstnere og en aldeles farverig Gorms høj.

Som afslutning blev der budt på smagsprøver fra Gorms Street Food langs Gormsgade. Dermed kunne gæsterne også tage smagssansen i brug for at fejre, at det i år er 25 år siden, at Jellingmonumenterne blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

Fem sekunder efter dette billede blev taget, slukkede lyset og musikken, fordi strømmen pludselig gik. To-tre minutter senere startede showet forfra. Foto: Anders Kynde
Fakkeloptoget foregik langs den 1,4 kilometer lange palisade. Foto: Anders Kynde
1000 fakler var købt ind til fakkeloptoget langs palisaden. Foto: Anders Kynde
Tidligere gymnaster fra DGI Verdensholdet medvirkede i opvisningen. Foto: Anders Kynde
Opvisningen varede 10 minutter, og der var komponeret et særligt musikstykke til lejligheden. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce