Annonce
Lokalhistorisk

Østerbro - sportens danske mekka

Østerbro Stadion og Københavns Idrætsparken i baggrunden i 1913. Foto: DBU
Københavns Idrætspark/Parken og Østerbro Stadion har ligget side om side i mere end 100 år og budt på elitesport
Annonce

Østerbro havde allerede fra gammel tid kimen i sig til at bliver sportens Mekka. Allerede omkring 1830 brugte professor og gymnastikdirektør Frederik Nachtegall en stor dam overfor Sortedamssøen til svømmekonkurrencer.

I begyndelsen af 1900-tallet, hvor Fælledparken blev brugt til fodboldspil og andre idrætsaktiviteter, blev det klart for Dansk Idrætsforbund, at det blev nødvendigt at inddrage en del af fælledparken til et idrætsanlæg med parklignende karakter.

Den selvejende institution ”Københavns Idrætspark” blev således stiftet i 1911, hvor man 25. maj indviede et fodboldstadion, med en kamp mellem et kombineret B.93- og KB-hold mod Sheffield Wedensday, som desværre vandt 3-2.

Annonce

Park og avisen

Det var ikke tilstrækkeligt med et fodboldstadion, der manglede også atletikfaciliteter.Det betød at man i 1912 indviede Østerbros Stadion, som det første atletikstadion i Danmark. Fra 1913 til 1929 fortsatte man med at udbygge idrætsfaciliteterne til et stort sportsanlæg med idrætshal, atletikstadion og et stort fodboldanlæg.

Den nyklassicistiske randbebyggelse omkring Østerbro Stadion, Østerbrogade 79, kommer til i 1926 samtidigt med en ny indgang til Østerbro Stadion fra Østerbrogade, en portal i art deco-stil.

Bebyggelsen tegnet af arkitekterne Arthur Wittmaack og Wilhelm Hvalsøe, som også senere, i 1930, tegnede Øbro Hallen.

Portalen mod Østerbrogade, som stadig eksisterer men ikke længere bruges som indgang, er flankeret af Park Bio og Madklubben, som tidligere var Café Park, på den ene side og af en sportforrening, Sportmaster, på den anden. Østerbro Avis lå i samme bygning i årene 2009-2014.

Annonce

Stor kontrast

I 1950'erne blev Østerbro Stadion udvidet med en tribune, hvorefter B.93 flyttede ind under stadiontribunen. Boldklubben Skjold havde i mange år haft deres omklædningsrum under den gamle hovedtribune i Københavns Idrætspark, men har nu fået omklædningsrum og klublokaler under tribunen på Østerbro Stadion, efter B.93 flyttede ud til Svanemøllen, da Københavns Idrætspark blev ombygget til Parken.


Det medførte en stor kontrast mellem Østerbro Stadion og Parken ved siden af, idet Østerbro Stadion fremstod som meget gammel og nedslidt


I 1975 fik løbebanerne som et af de første stadioner i Danmark kunststofbelægning.

Der er sket konstante om-, til- og nybygninger af bl.a. tilskuertribuner igennem årene (ståltribunerne er fra henholdsvis 1955 og slutningen af 1970'ern), men der var ikke foretaget større investeringer i anlægget i en årrække frem til renoveringen 2007-2009.

Det medførte en stor kontrast mellem Østerbro Stadion og Parken ved siden af, idet Østerbro Stadion fremstod som meget gammel og nedslidt.

Efter renoveringen fremstod Østerbro Stadíon og det tilknyttede Idrætshuset igen som et moderne idrætscenter med atletik, fodbold, håndbold, bordtennis, boksning, kampsport og styrketræning, vægtløftning ligesom anlægget rummer skydebaner i kælderen.

Annonce

Spændende skulpturer

Tilskuerrekorden på Østerbro Stadion blev sat i 1992, da det hidtil største og mest succesrige atletikstævne på dansk grund blev afholdt. Københavns Idrætsforenings (KIF) 100 års jubilæumsstævne havde deltagelse af talrige verdensmestre, olympiske mestre samt indehavere af olympiske rekorder og verdensrekorder, og mere end 12.000 tilskuere overværede begivenhederne.

Rekorden for fodbold er 6.900 tilskuere, som blev sat i forbindelse med en kamp mellem B.93 og Randers Freja 10. november 1963. Sæsonen 1998/99 var den seneste, hvor der er blevet spillet i den bedste række på stadionet.

Interesserer man sig specielt for kunst, er der også en række spændende skulpturer på Østerbro Stadion forestillende sportsudøvere, dels kopier af gamle græske skulpturer men også Bueskytten af Ernst Moritz Geyger, Uffe med sværdet Skræp af Aksel Hansen samt Maratonløberen af Marius E. Jørgensen.

Peter Saxov

Østerbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, kld.

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Coronatest uden tidsbestilling

Annonce