Annonce
Ældre

Agnes skal tvangsforflyttes fra sin lejlighed: De vil erstatte mig med en børnefamilie

Agnes på 84 år står og nyder udsigten fra sin altan. Men den tid kan snart være omme, for Agnes skal tvangsforflyttes. Foto: Byrd/Jens Nørgaard Larsen
Indenfor et år vil en stor del af beboerne i ældreboligerne på Hothers Plads blive tvangsforflyttet til fordel for børnefamilier. Er det etisk rigtigt?

En i allerhøjeste grad åndsfrisk kvinde åbner døren til en to-værelseslejlighed på Hothers Plads på Nørrebro. Væggene i lejlighedens køkkenalrum er udsmykket med familiebilleder, sofaen er pyntet med puder og på altanen er der smukke blomster i altankasserne. Her bor uden tvivl et menneske, som har skabt et hjem, en base af tryghed.


Jeg har mit liv her, mine venner, mine sociale aktiviteter som holder mig frisk. Jeg ser dårligt, men her kender jeg mine omgivelser og det gør mig tryg.

Agnes Ruben


Annonce

Men lige præcis den tryghed og den base er nu i fare for at krakelere i form af en tvangsforflytning.

På Hothers Plads ligger en U-formet karré bestående af 103 ældreboliger. I en af lejlighederne bor Agnes Ruben. Hun er 89 år, svagt seende og har bestemt ikke lyst til at flytte fra sin lejlighed. Agnes Ruben skal tvangsforflyttes, da hendes lejlighed skal renoveres og slås samme med nabolejligheden, så den kan få status som  'familiebolig' i stedet.

Agnes på 84 år har en meget kraftig holdning til, at ældre skal tvangsflyttes til andre boliger, så børnefamilierne kan komme ind i lejlighederne stedet. Foto: Byrd/Jens Nørgaard Larsen

Lejligheden på Hothers Plads har været Agnes Rubens hjem i nu 14 år. Da hun flyttede ind både gik og så hun bedre, end hun gør i dag. Derfor er det også svært for hende at overskue den forestående tvangsforflytning. En tvangsforflytning som hun på alle måder synes er forkastelig og uetisk.

- Jeg er  ked af, at der bliver taget så let på vores eksistens. Jeg ved ikke hvor jeg havner, og det skræmmer mig. Jeg har mit liv her, mine venner og mine sociale aktiviteter som holder mig frisk. Jeg ser dårligt, men her kender jeg mine omgivelser og det gør mig tryg, fortæller Agnes Ruben.

Agnes Ruben er den ældste beboer i ældreboligerne på Hothers Plads. Som hun selv siger, så planter man ikke et gammelt træ om. Det har slået rødder.

Det har været fremme i medierne, at der i København er for mange ældreboliger, noget der er til stor undren for Agnes Ruben.

- Jeg kan se, at der er mellem 8-18 måneders ventetid på mange af ældreboligerne. Jeg kan derfor frygte, hvor jeg havner. Jeg kommer nok ikke ligefrem til at bo i en af de mere eftertragtede ældreboliger med lang ventetid, men nærmere et sted, hvor ingen andre har lyst til at bo, siger Agnes Ruben.

De har selv stemt ja

Området omkring Hothers Plads er omfattet af en helhedsplan, der indebærer en omfattende renovering af boligerne i området. Beboerne i området besluttede i 2015, at støtte op om helhedsplan for området, som blandt andet omfatter nedlæggelse af en række ældreboliger på Hothers Plads. Selvom beboerne i 2019 ændrede mening, har Bo-Vita valgt at gå videre med planerne, oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.


Det har ikke været til diskussion på rådhuset, men det skal det. Efter min mening, så lader det til, at boligselskaberne gør som de vil uden at kommunen skrider ind.

Finn Rudaizky (DF)


Forvaltningen er naturligvis ærgerligt over, hvis nogle beboere føler, at de er kommet i klemme og skal flytte mod deres vilje. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil, i samarbejde med boligselskabet, gøre alt for at sikre, at de visiterede beboere bliver genhuset efter eget valg i andre ældrebolig-afdelinger enten på Nørrebro eller andre bydele, oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Omsorgsforvaltningen oplyser ydermere, at de i samarbejde med boligselskabet vil hjælpe med at håndtere alle praktiske forhold i forbindelse med flytningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har god erfaring med at genhuse lejere, der er blevet tilbudt flyttetilskud og erstatningsbolig efter eget ønske og økonomisk råderum.

Annonce

Er det overhovedet lovligt?

En af dem der har kastet sig ind i kampen omkring tvangsforflytningen er Finn Rudaizky (DF). Han ønsker, at der i højere grad kommer fokus på problematikken omkring tvangsforflytningen af ældre mod deres vilje. Han mener ikke, at det er etisk rigtigt. Og så har han sin tvivl om det overhovedet er lovligt.

- Jeg vil meget gerne se den lovgivning der siger, at det er ok at behandle vores ældre på en så respektløs måde, som det er tilfældet her. Det har ikke været til diskussion på rådhuset, men det skal det. Efter min mening, så lader det til, at boligselskaberne gør som de vil uden at kommunen skrider ind. Jeg synes ikke at vi kan tillade, at politikerne bare lukker øjnene for en sådan problemstilling, udtaler Finn Rudaizky (DF).

Agnes Ruben så hellere, at Bo-Vita og forvaltningen ville lade de gamle dø-ud i stedet for at genhuse dem, og dermed vente med den forestående renovering. Alt andet er dybt respektløs, mener Agnes Ruben. Og hun spørg om det virkelig, kan være rigtigt?!

Annonce
Annonce
Indland

Tidligere teaterchef Henrik Bering Liisberg er død efter sygdom

Annonce
Annonce
Alarm112

Filmmand fængslet i 13 dage for mistanke om vold mod forfatter

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Madredaktør kalder tredje stjerne til Noma helt fortjent

Erhverv

Nye arbejdsnedlæggelser: Sygeplejersker fortsætter protester

Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Indland

København finder penge til sundhedstjek af hjemløses hunde

Sport

Mulighed for udvidelse af Parken skal undersøges

Alarm112

21-årig er fængslet efter drab på syrisk mand på Nørrebro

Erhverv

Nordmand sælger københavnsk hotel for 600 millioner kroner

Alarm112

Ung mand død efter knivstikkeri på Nørrebro i København

Alarm112

Tricktyv ville danse - stak af med ur til 100.000

Alarm112

Politiet melder om travl nat med flere knivstikkerier

Alarm112

Kraftig butiksbrand spærrer for trafik i indre by

Annonce