Annonce
KøbenhavnLIV

Altanfrokost og fællessang blev et kæmpe hit: »Vi gør det igen på søndag.«

Det blev en stor succes, da nordvestborger Dan Kreutzfeldt søndag arrangerede altanfrokost med livemusik og fællessang i sin andelsforening, der ligger mellem Stærevej, Ørnevej og Sneppevej. - Foto: Benedicte Lorenzen

Der var tårer i øjenkroge og stor begejstring at spore, da en andelsforening i pipfuglekvarteret i Nordvest søndag arrangerede fællesfrokost på altanerne med fællessang i gården akkompagneret af tre professionelle sangere. Mad og drikke havde foreningen naturligvis købt hos lokale handelsdrivende.

Annonce

»Sammen og hver for sig,« sang Kim Larsen i en sang af samme navn, og titlen er egentlig en perfekt beskrivelse på den situation, corona-virussen har skabt i Danmark. Med myndighedernes krav om, at man maksimalt må forsamles ti personer ad gangen, og det med to-tre meter imellem sig, kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal vælge fællesskabet til.

Her kommer dog nu en historie om et fantastisk initiativ til netop at være sammen hver for sig. Den tager sin begyndelse forrige fredag, hvor Dan Kreutzfeldt fra Nordvest får en idé:

»Det begyndte egentlig lidt som en omvendt idé. For nogle år tilbage var der nemlig en koncert i Emaljehaven her i Nordvest, hvor musikerne stod oppe på altanerne, mens alle andre sad nede i gården. Så var det, jeg tænkte, at det skulle vi da gøre omvendt, for folk må jo ikke samles mere end ti på samme sted på grund af Corona, men hvis nu alle sad på hver deres altan, og vi så fik nogle musikere til at synge nede i gården, så ville vi kunne være sammen uden at være sammen,« fortæller den idérige nordvest-borger.

Annonce

Til kvarterets fælles bedste

At idéen var god, blev hurtigt bekræftet, da Dan Kreutzfeldt præsenterede den for sin bestyrelse i andelsforeningen, som ligger mellem Stærevej, Ørnevej og Sneppevej. Her fik han nemlig go til at gå videre med den, og snart blev en god idé endnu bedre. Tanken var, at det hele skulle finde sted omkring frokosttid, og så var det jo oplagt, at der skulle serveres frokost på altanerne. En frokost, der selvfølgelig skulle købes lokalt i Nordvest, så man kunne støtte op om bydelens hårdt pressede handelsliv. Dan Kreutzfeldt tog derfor fat i det lokale madsted ‘Mors Madpakke’ på Frederikssundsvej:

»Til at begynde med sagde jeg til hende fra ‘Mors Madsted’, at hvis vi var heldige, ville vi nok lande på en 30-40 portioner, og det var hun klar på. Det endte dog med, at vi faktisk kom op på 72 tilmeldte, så det var helt overvældende,« fortæller han.

Og så kunne man jo spørge sig selv, hvad en søndagsfrokost ville være uden drikkevarer. Det gjorde dog Dan Kreutzfeldt ikke, han tog i stedet fat i Nordvests lokale vindhandler Vin de Table:

»Jeg spurgte ham, om ikke han havde nogle øl fra Flying Couch, som er vores lokale bryggeri herude. Det havde han, og faktisk havde han nogle dåser, der hedder NV Pale Ale, så dem skulle vi selvfølgelig købe. På den måde fik vi både støttet det lokale bryggeri og vinhandleren,« fortæller han og fortsætter:

»Skråt overfor vores andelsforening ligger der noget, der hedder Kammerklubben, som er et fællesskab for klassiske musikere. Dem skrev jeg også til og spurgte, om ikke de kunne støtte det gode naboskab og hjælpe med noget god underholdning, mod betaling selvfølgelig, for musikerne er jo også pressede. Det ville de godt hjælpe med, og så fandt de tre musikere, som var med i søndags.«

Annonce

En højtaler for en flaske whiskey

Nørrebro/Nordvest Bladet møder Dan Kreutzfeldt tirsdag morgen i netop den gård, hvor det hele fandt sted to dage før. Selv om de fleste altaner er tomme denne frostkolde morgen, og musikerne for længst er gået hjem, så kan man levende forestille sig, hvor stemningsfuldt det må have været, da 72 beboere mødtes hver for sig til en altanfrokost med live operasang i den hyggelige gård.

»Vi havde en pianist med, som spillede klaver, og så var der to sangere, som skiftedes til at synge. Vi havde så tre fællessange, hvor sangerne også sang med. Men ellers sad alle bare på deres altaner og i deres vinduer og fulgte med. Det var virkelig en overvældende oplevelse, også fordi der er en virkelig god akustik her i gården. Når folk klappede, så gav det virkelig et ordentligt ekko,« fortæller Dan Kreutzfeldt.

For at sikre den bedst mulige lyd, havde eventmageren lånt mikrofoner og en professionel højtaler, selvfølgelig med en klækkelig modydelse:

»Jeg fik lov at låne udstyret af Jette Varn, som også bor her i Nordvest, og som tak fik hun en flaske whiskey,« siger han.

Nu begyndte vi denne historie med et citat fra sangen ‘Sammen og hver for sig’, og Kim Larsen var faktisk en kendt skikkelse i pipfuglekvarteret, hvor han i mange år boede på Mågevej. Derfor var det naturligvis også en af hans andre kendte sange, altanfrokosten blev sluttet af med:

»Vi sluttede af med sammen at synge ‘Jutlandia’, som jeg havde valgt til ære for sygeplejerskerne. Ligesom i sangen kæmper de lige nu for at redde liv, så det virkede passende. Også fordi Kim Larsen jo har boet i vores kvarter,« forklarer Dan Kreutzfeldt.

Annonce

Succesen gentages på søndag

Mens vi sidder i den hyggelige grønne gård denne tirsdag formiddag, kommer Nanna Riise forbi. Hun er beboer i andelsforeningen og var også med i søndags:

»Det betyder rigtig meget med sådan et tiltag som det her, for vi kan jo ikke lave ret meget for øjeblikket. Siden torsdag i sidste uge har vi bare været os fem inde i lejligheden, og derfor er det rigtig rart, at andelsforeningen tager et initiativ, hvor vi kommer hinanden ved uden at mødes fysisk,« fortæller hun og fortsætter:

»Det var fantastisk musik, og så er det godt, at vi støtter det lokale handelsliv. Jeg er glad for, at vi kan stå sammen, hjælpe hinanden og samtidig få en positiv oplevelse ud af det. Vi plejer faktisk normalt ikke at være så aktive her i foreningen, hvad angår fællesskaber, men det her kan måske være med til, at vi fremover begynder at lave nogle flere fælles events som halloween.«

Indtil videre fortsætter det gode fællesskab igen næste søndag, når andelsforeningen atter inviterer til altanfrokost og fællessang.

»Det her en måde at styrke det lokale fællesskab på, og jeg er virkelig glad for, at vi samtidig kan give en håndsrækning til de lokale erhvervsdrivende herude. Indtil videre gør vi det en søndag mere, og så må vi lige se tiden an. Det er jo andelsforeningen, der giver, så vi bliver også nødt til at se på foreningens økonomi. Jeg tror, vi tager en lille pause efter søndag, og så giver vi det nok et skud igen i påsken,« siger Dan Kreutzfeldt.

Annonce

Inspireret?

Hvis du sidder og bliver inspireret til at gøre noget lignende i din egen boligforening, så har Dan Kreutzfeldt følgende gode råd:

»Hvis jeg skal give et godt råd til andre, der måtte lade sig inspirere af den her idé, så vil jeg sige, at man skal anskaffe sig en højtaler og en mikrofon, og så er det vigtigt på forhånd at have planlagt, hvor man bedst placerer musikerne, så alle kan se dem. Og så skal man ikke være bange for bare at springe ud i det. Idéen er på en måde så skør, at de fleste gerne vil være med.«

God fornøjelse derude, og husk Nørrebro og Nordvest vinder over Corona - sammen og hver for sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydhavnen

På to hjul rundt i Sydhavnen

Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Vanløse

Zombie bamserne kommer....

Gadekunst

Ny gadekunst pryder porten til Westend

Annonce