Annonce
Kunst

At finde skønheden i det grimme

Linoleumstryk af Jyllingevej Station lavet af Pernille Sand
I sin søgen efter det smukke i det grimme og ulækre, har kunstner Pernille Sand lavet et linoleumstryk af gangbroen ved Jyllingevej Station.
Annonce

Jeg har lavet et reduktionstryks-linoleumstryk af Jyllingevej Station, hvor jeg prøver at finde skønheden i det grimme. Det hedder 'Creepy Station'. Det er ordene fra Pernille Sand der udover at lave linoleumstryk cirka 20 timer om ugen også arbejder som underviser i dansk som andet sprog.

Pernille har boet i Vanløse i 15 år, og det var først for 3.5 år siden,  hun fandt tilbage til sin store passion, linoleumstryk.

Annonce

Bruger samme model som Picasso

Hvorfor først for 3.5 år siden?

- Mine børn var blevet store, og jeg skulle finde ud af, hvad jeg var glad for at lave, fordi de ikke tog så meget af min tid mere, svarer Pernille og griner.

Interessen for linoleumstryk kom fra en rejse til Cuba, hvor Pernille lærte en helt speciel teknik, der hedder reduktionsteknik.

Hvorfor Creepy Station?

- Fordi det er et sindsygt creppy sted. Det er skummelt, ulækkert og der lugter af urin. Der er altid skrald. Det er ikke et rart sted.


Jeg vil gerne søge efter det smukke i det grimme. For der er skønhed i alt. Du skal barte kigge efter.

Pernille Sand


Hvorfor lave kunst ud af noget man ikke synes er rart?

- Det er et sted, som jeg hader, så jeg vil gerne søge efter det smukke i det grimme. For der er skønhed i alt, du skal bare kigge efter, svarer Pernille Sand. Hun holder en pause og fortsætter.

Pernille Sand. Foto. Privat

- Hvis du ser på billedet, 'Creepy Station,' er der perspektiv. Der er skygger, der gør det mystisk. Og så er der graffitien på vinduerne, og en enkelt person, der skaber tankerne hen imod, om pågældende vil en noget godt eller ondt, siger Pernille og griner, idet hun fortæller, at hun også engang har lavet et linoleumstryk af et ret så klamt offentligt toilet.

Hvis du har lyst til at se mere til Pernille Sands kunst, kan du følge hende på Instagram: PersilleAnd. Og hvis du vil se hendes linoleumstryk in real life, kan de ses på hos designerfællesskabet: Det nye fællesskab, Jernbane Alle 70.

Reduktionsteknikken

Den spanske billedkunstner Pablo Picasso udviklede i 1950’erne en enkel trykketeknik for linoleumstryk i farver med brug af en enkelt plade. Hovedprincippet er, at man skærer i samme plade - og trykker trinvist - over flere omgange. Proceduren gentages så mange gange, som man ønsker farver i trykket, og som pladen kan holde til det.

  1. Den urørte linoleumsplade trykkes på papiret i én farvetone. Den første farve trykkes på hele oplag.
  2. Motivet skæres ud på pladen og trykkes i en anden farve på det første ark med farvetonen fra det første tryk.
  3. Yderligere partier skæres væk og den tilbageværende tegning trykkes i en anden, evt. mørkere farve op på motive
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

Minister fordømmer flugtbilist efter femårig piges død: - Jeg har sjældent set magen til fej og krysteragtig adfærd

I biografen

Ny film: Trine Dyrholm i krig

DENGANG

Chokoladeeventyret på Prags Boulevard

Klumme

I NV er jeg født...

Annonce