Annonce
KøbenhavnLIV

Børnebibliotekarens bekendelser: »Det har været mit livs drøm i 42 år«

Susanne Horn har fulgt generationer af sydhavnere, når hun gennem 42 år har mødt dem som børnebibliotekar på Sydhavn Bibliotek. 10. december sætter hun dog punktum i karrierens kapitel. - Foto: Benedicte Lorenzen

Det er ikke mange, der som Susanne Horn kan takke af efter 42 års tro tjeneste i det samme job. Men ikke desto mindre er det præcis, hvad hun gør, når hun om få uger siger farvel til Sydhavn Bibliotek, hvor hun hjulpet folk siden 1977. Mød børnebibliotekaren, der endte med at blive forelsket i Sydhavnen.

Annonce

Der sker af og til det med tilfældigheder, at de ender med at blive en livslang karriere. Sådan gik det i hvert fald for Susanne Horn. Vi skal tilbage til sommeren 1977. På Nørrebro går den nyuddannede børnebibliotekar rundt og drømmer om at få sit første job. Det hænger dog ikke på træerne, ja faktisk er der temmelig stor arbejdsløshed i lånebogsbranchen.

Men så en dag ser Susanne Horn, at kommunen søger en børnebibliotekar på Sydhavn Bibliotek, der har til huse på P. Knudsens Gade. Hun kender intet til bydelen, men søger alligevel jobbet. Og får det.

Trods placeringen ud til den tunge trafik på indfaldsvejen, bliver Susanne Horn hurtigt glad for sit arbejde på Sydhavn Bibliotek, der er nabo i Ellebjerg Skole. I slutningen af 1970’erne er der nemlig stadig ikke bibliotek på skolen, så børnebibliotekaren har masser at lave. Og ganske hurtigt begynder kærligheden til Sydhavnen og dens beboere at vokse.

Annonce

Flytningen til bydelens hjerte

’Tiden flyver, når man har det sjovt’ siger et ordsprog, og for Susanne Horn er det ret passende. Inden hun får set sig om, er der nemlig gået 20 år blandt bøgerne på P. Knudsens Gade, og året er nu 1997. Et skelsættende år i Sydhavn Biblioteks historie, for det er nemlig her, det lykkes lokale kræfter at få folkebiblioteket flyttet ind i Karens Minde.

Stedet, hvor vi møder Susanne Horn i november 2019. Stedet, hvor hun er mødt ind på arbejde i de sidste 22 år. Stedet, hun om ganske få uger siger farvel til, når pensionen banker på.

»Jeg kan huske, at jeg som børnebibliotekar var bekymret over, om børnene ville følge med, når vi flyttede biblioteket længere væk fra deres skole, men her tog jeg heldigvis fejl. Med flytningen til Karens Minde var vi pludselig placeret i hjertet af Sydhavnen. Det kom faktisk bag på mig, hvor meget det betød for mig og mine kolleger at komme ned i de grønne omgivelser frem for at arbejde ud til P. Knudsens Gade, hvor trafikken er tæt,« fortæller hun.

Annonce

Biblioteket er i udvikling

Efter 42 år i bøgernes tjeneste har Susanne Horn fulgt med i kulturinstitutionens udvikling:

»En af de største omvæltninger var, da vi indførte edb-systemer i de københavnske folkebiblioteker i begyndelsen af 1990’erne. Indtil dag havde vi jo arbejdet med gammeldags kartoteker, hvor vi førte skarp kontrol med, at kortene stod, som de skulle. Jeg kan også se, at der er sket store ændringer i måden, folk bruger biblioteket på,« fortæller børnebibliotekaren og uddyber:

»I gamle dage kom folk udelukkende for at låne bøger, men i dag er der også rigtig mange, der kommer for at være her, for at arbejde, for at lege og så videre. Det er blevet mere et sted, hvor man er bruger og ikke kun låner. Vi har dog stadig masser af folk, der kun kommer for at låne bøger. En anden stor forskel på nu og tidligere er, at dengang kom folk ofte for at lade sig inspirere og se, hvad de kunne låne. I dag er der mange, der har bestilt bøgerne hjemmefra.«

Susanne Horn glæder sig dog over, at der stadig er en fast flok, der trofast kommer på Sydhavn Bibliotek for at læse avisen. Ligesom hun stadig oplever, at rummet er et sted, hvor der er plads til fordybelse. Særligt én ting glæder dog børnebibliotekaren:

»Jeg elsker at opleve, at der sidder forældre her og læser højt for deres børn. Det er heldigvis en ting, der ikke ændrer sig lige meget, hvor digitale vi bliver,« konstaterer hun.

Annonce

Kærlighed til Sydhavnen

Få måneder i løbet af 42 år har Susanne Horn været lånt ud til andre af byens biblioteker. Hver gang er hun dog vendt tilbage til Sydhavnen, og det er der flere grunde til:

»Nu har jeg arbejdet i Sydhavnen i 42 år, og jeg får sådan en varm følelse, når jeg tænker på det. Jeg har simpelthen aldrig fortrudt, at jeg begyndte herude. Det har været mit livs drøm. For det første har jeg været heldig med kolleger gennem alle årene. Så er der samarbejdet med kulturhuset, som er forrygende. For det tredje vil jeg nævne det her mangfoldige område, som er helt specielt. Det vil jeg komme til at savne. Her er så mange søde, skæve, sjove brugere, og dem kommer jeg også alle sammen til at savne,« siger hun.

Børnebibliotekaren oplever, at man ofte kommer rigtig tæt på sine lånere, hvor mange gerne fortæller deres historie.

»På Sydhavn Bibliotek er man ikke nogen skrankepave, der sidder bag sit skrivebord, her har man kontakt med sine lånere. Det er faktisk ret specielt, at vi så tæt på vores lånere her i Sydhavnen. Selvfølgelig er man professionel nok til at kunne vurdere og have fornemmelsen for, hvem der har lyst til at snakke, og hvem der bare gerne vil hjælpes. Hver gang jeg har været lånt ud til andre biblioteker, er jeg altid vendt tilbage til Sydhavnen, fordi jeg lynhurtigt begyndte at savne fællesskabet og tonen herude,« forklarer bibliotekaren.

’Alt godt får en ende’, som et andet ordsprog vist nok mener at vide, og for Susanne Horn er enden 10. december, hvor hun siger farvel til sit job gennem 42 år:

»Det har virkelig været nogle gode år herude, så det er ikke nemt at skulle stoppe. Det er det rigtige tidspunkt, men det bliver vemodigt. Nu skal jeg bruge tiden på mine børnebørn og på at vandre med min mand. Ja, så har jeg også en stor stak med bøger, som jeg skal have læst. Jeg har dog også tænkt mig at vende tilbage til Sydhavnen som frivillig, for eksempel i forbindelse med børnekulturfestivalen ’Kultur for en tudse’. Så I slipper altså ikke helt for mig,« slutter børnebibliotekaren.

Las os derfor slutte denne artikel med et semikolon frem for et punktum i håb om, at vi snart ser Susanne Horn i Sydhavnen igen;

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Her er Amagers største frisørsalon

Annonce