Annonce
KøbenhavnLIV

Borgmester fik nej til at sløjfe hakkedrengene

Annonce

MAD. Kulturborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) foreslog som en del af kommunens måltidsstrategi helt at stoppe serveringen af okse- lammekød.

SKOLEMAD: Mindre kød og flere grøntsager i kommunens institutioner.

Politikerne på rådhuset vedtog torsdag aften den samlede mad- og måltidsstrategi, hvor man skal skrue op for grøntsager og ned for kødet.

Men kulturborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) stillede et ændringsforslag om, at kommunen helt skulle stoppe med at servere okse- og lammekød i kommunens børnehaver, fritidshjem og skoler.

Det forslag fik dog kun opbakning af Alternativet selv og Enhedslisten, der til sammen udgør 17 ud af 55 pladser i Borgerrepræsentationen. 35 stemte imod.

Baggrunden for borgmesterens forslag, er, at okse- og lammekød ifølge forvaltningen udgør 45 procent af den samlede CO2-udledning fra Københavns Kommunes fødevareindkøb.

Mad- og måltidsstrategien, har et mål om, at CO2-udslippet fra Københavns Kommunes fødevareindkøb skal nedsættes med mindst 25 procent i 2025. Men kulturborgmesteren ville gå skridtet videre og helt stoppe for okse- og lammekød i kommunens institutioner.

»Som kommune må vi godt have en holdning til, hvad vi ønsker at bespise vores borgere med. Rødt kød har en enormt skadelig påvirkning på både vores sundhed og vores klode, så jeg mener faktisk, vi som kommune er forpligtet til ikke at benytte a os af det,« siger Franciska Rosenkilde i en pressemeddelelse om forslaget.

Annonce

Unuanceret og forhastet

Hos EAT Skolemad, der producerer og serverer mad til københavnske skolebørn er leder Søren Buhl Steiniche ikke begejstret for forslaget, som Vanløse Bladet præsenterede ham før umiddelbart inden politikernes afstemning i Borgerrepræsentationen:

»Der er jo ingen tvivl om at vi skal spise mindre kød, men jeg mener at forslaget om helt at stoppe med okse- og lammekød i måltiderne er baseret på uoplyst og unuanceret grundlag. Man forholder sig ikke til produktionsformer - der er forskel på naturkvæg og frit græssende lam og importerede kvæg og lam. I København har vi en befolkningssammensætning (flere med muslimsk baggrund, red.), der gør, at vi ikke bare kan erstatte oksekød med svinekød, og svinekød bliver også ofte produceret med soya, der er en klimasynder,« siger Søren Buhl Steiniche.

Ifølge ham er det tre-fire gange så dyrt at købe hakket kylling, der er økologisk og halal, i forhold til hakket oksekød, der er økologisk og halal, så forslaget vil altså betyde noget økonomisk. Men også det pædagogiske og kulinariske i EAT måltidet ville ifølge Søren Buhl Steiniche blive kraftigt udfordret.

Annonce

Ensformig mad

»Maden ville blive mere ensformig, og eleverne bliver i dag introduceret for forskellige smage. Oksekød og lammekød er mere intenst i smagen end kylling, der kræver mere krydderi,« siger Søren Buhl Steiniche.

I forvejen udgør okse- og lammekød tyve procent af måltiderne i EAT, mens grøntsager udgør halvdelen.

»Det ville være enormt ærgerligt at sige farvel til retter som bolognese og EAT Burger, da det er populære retter og oksekød i forvejen er noget vi bruger med måde,« siger Søren Buhl Steiniche.

SAGEN KORT

FNs klimapanel udkom i starten af august med deres seneste rapport, hvor de konkluderer, at det er en forudsætning for at bremse klimaforandringerne, at spise mindre kød, undgå madspild og fælde mindre skov.

På den baggrund foreslog kulturborgmesteren at kommunen skal droppe okse- og lammekød.

Forslaget med nedstemt med 17 stemmer mod 35

EAT er den københavnske skolemad, der serveres for 45 skoler i København.

90 procent af måltidet er økologisk og det koster 22 kroner pr. måltid.

Annonce

Blandt Vanløse Bladets Facebookbrugere er holdningen blandt 47 deltagere, at 16 vil have oksekødet ud, mens 31 vil beholde det. Kilde: kk.dk og eat.kk.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Annonce