Annonce
#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

Mia Nyegaard. Foto: Steen Brogaard
"Hjemløseproblematikken er ikke større i hverken København eller i Danmark som helhed, end at vi som samfund kan og bør løse den, hvis vi vil, siger Københavns Socialborgmester Mia Nyegaard (R) i dette interview.

INTERVIEW: Mia Nyegaards hjerte banker for de hjemløse.

- Ja, hun vil os virkelig gerne, som de siger ude hos Hus Forbi om den radikale socialborgmester i København.

Som en del af startskuddet på vores hjemløsefokus #72timer, har vi Mia Nyegaard med, for at sætte et par ord på den aktuelle hjemløseproblematik, set fra borgmesterens stol.

Annonce

Hvad er de største udfordringer i forhold til hjemløshed netop nu?

- Det største problem er, at der skal bygges flere billige sociale boliger med en husleje på under 3.500 kr. Derudover skal vi have ændret i reglerne for huslejetilskud, og vi skal sikre tilstrækkelig social indsats og støtte i eget hjem. Og så er manglende national koordinering og retssikkerhed for de hjemløse også blandt de største udfordringer, mener jeg..

Hvilke tiltag skal der til, som kan rykke mest positivt for hjemløse i hovedstaden?

- I Københavns kommune er der cirka 1.500 hjemløse ud af 6.500 på landsplan. For mig at se er hjemløseproblematikken er ikke større i hverken København eller i Danmark som helhed, end at vi som samfund kan og bør løse den, hvis vi vil, siger Mia Nyegaard og fortsætter.

- Også her er flere og billige boliger øverst på agendaen. Men det kræver også, at Christiansborg justerer på juraen, så kommunerne får en større frihed og med dem flere og bedre muligheder for at medvirke til at løse udfordringerne. Så kommunerne, herunder København, får mulighed for at kunne stille krav om etablering af en vis procentdel sociale boliger. Så der åbnes op for, at kommunerne må bygge midlertidige boliger til socialt udsatte. I København har vi i forvejen en igangværende frikommuneforsøg, der gælder byens studerende og udsatte unge, men ikke socialt udsatte i almindelighed.


Nu ser det så endelig ud til at lykkes, men jeg ville da have ønsket, at jeg hurtigere havde fået Christiansborg med mig.

Mia Nyegaard (R), Socialborgmester, Københavns Kommune


Hvad kan der gøres fra Københavns Rådhus' side?

- Her skal vi alle sammen opprioritere sætter hjemløseindsatsen på den politiske agenda. Og så skal vi fortsat presse på for at få ændret lovgivningen, så den arbejder med os i stedet for imod os. Vi bør tage initiativ til en Københavnerkontrakt. Københavnerkontrakten er en idé om at forpligte kommunen, almene og private aktører til at samarbejde om konkrete boligløsninger til byens mest udsatte og sårbare. I en sådan kontrakt skal kommunen forpligte sig til at levere en tilstrækkelig social indsats og støtte samt være fleksibel i konkrete lokalplaner, hvis de almene eller private aktører ønsker at bygge betalelige boliger til de mest udsatte. Københavnerkontrakten er en konkret model, der bygger på en åben forhandling om opstillede kriterier og krav til et byggeprojekt, siger Nyegaard, og peger på et ret praktisk problem.

- En af de største barrierer i København for at opføre skæve boliger er at finde egnede og ledige grunde. I dag er det oftest kommunerne, der tager initiativet til at bygge skæve boliger og ikke private ejendomsselskaber/bygherrer, der potentielt har skæve boliger til rådighed. Der bør derfor udvikles et partnerskab med private og kommunale aktører, der har til formål at udarbejde en række konkrete projektforslag - koncept for boligtype, finansiering, og så videre.

Hvad kan og bør der gøres fra Folketingets side?

- De kan afdække og fjerne de lovgivningsmæssige barrierer, der forhindrer kommunerne i at levere den rette sociale indsats for udsatte mennesker og få tilvejebragt flere boliger, der er til at betale. De kan igangsætte en national koordinering af hjemløseindsatsen, som vil gøre det muligt for kommunerne at anvise til andre steder, da nogle ønsker at bo tæt på en skov, nogle ønsker at bo i skæve boliger, og nogle vil gerne væk fra deres misbrugsmiljø. Her vil det også være relevant at se på mellemkommunale løsninger, da hjemløse jævnligt skifter opholdskommune.

- De kan styrke den nationale koordinering mellem kommunerne og regionerne ift. den psykiatriske indsats for de hjemløse, der har psykiske lidelser. Det vil være med til at mindske uligheden i sundhed. Med den rette støtte og nødvendige behandling kan det ofte være forløberen for at flytte i egen bolig eller gøre det muligt at fastholde sin bolig.

- Og de kan iværksætte en national indsats for de ca. 730 ”udesovere” vi har i Danmark. Udesovere er en gruppe, der altid eller oftest sover ude og aktivt fravælger herberger. De har tæt på ingen kontakt til myndighederne, lever uden offentlig forsørgelse og har været hjemløse i en længere periode. Denne gruppe af hjemløse har brug for en anderledes og ofte individuel tilrettelagt indsats. Derfor er der brug for en national handleplan for, hvordan der lokalt skal findes plads til den lille gruppe af hjemløse, der i en periode af deres liv ønsker at leve som udesovere.

Hvis de løsninger du nævner er så åbenlyse, hvorfor er de så ikke blevet til virkelighed?

- Det er trist at skulle sige, men hvis jeg skal være lidt kynisk, så er der vel ikke nok stemmer i hjemløshed. Og derfor fylder det så uendelig lidt i budget- og finanslovsforhandlinger, siger Mia Nyegaard og fortsætter.

- Set fra min stol virker det som om, at man prioriterer andre ting først. Der er mange ngo’er og andre, der gør en utrættelig indsats. Men der har aldrig været en kontinuerlig interesse og et fokus på at få udfordringen løst.

- Det står i skærende kontrast til, at jeg faktisk ikke er i tvivl om, at både københavnerne og danskerne som helhed er enige med mig i, at vi skal skaffe de mest udsatte borgere tag over hovedet og en dør, der kan lukkes og låses indefra. At det skal det danske velfærdssamfund kunne i 2021. Det er kernevelfærd.

Hvis du kigger tilbage på din borgmesterperiode, hvad ville du så gerne have gjort anderledes i forhold til at sikre hjemløse et bedre liv? Hvilke tiltag ville du gerne have fået igennem?

- Mit København er en by i både grøn og social balance. En by der har udviklet sig så positivt på bare 25 år, ja, vi har et særligt ansvar overfor dem, der ikke har fået del i fremgangen. Det er min grundholdning, og det er også årsagen til, at jeg i mit første år som borgmester nedsatte en tænketank, som skulle komme med løsninger på, hvordan vi skaffede flere billige boliger. Og vi har skaffet flere. Men jeg ville da have ønsket, at det var lykkedes mig at skaffe endnu flere.

- Jeg har også kæmpet målrettet for at få lov til at opføre midlertidige boliger til hjemløse, præcis som vi gør til studerende. Men desværre er lovgivningen i vejen, og derfor har jeg måtte bruge tid på at få den ændret fremfor at opføre boliger. Nu ser det så endelig ud til at lykkes, men jeg ville da have ønsket, at jeg hurtigere havde fået Christiansborg med mig. Men sådan fungerer demokratiet og det må man respektere, slutter Mia Nyegaard.

Annonce
Annonce
Alarm112

Seks anholdt efter demonstration der spærrede broer i København

Annonce
Annonce
Alarm112

S-tog holdt stille efter anholdelse med varselsskud

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Landsret dømmer mand med papkrus - ok med menneskerettigheder

Alarm112

Ville købe våben ved Field's - blev i stedet anholdt af PET-agent: 26-årig får ti års fængsel for forsøg på terror

Indland

Alle borgmesterposter på plads: De Konservative tager Dragør

KøbenhavnLIV

Nørrebro bibliotek: Et efterår i magiens tegn

Alarm112

Betjent tiltalt for at filme død mand: Det var bare humor

Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Alarm112

Motorvej på Amager spærret efter anmeldelse om kast fra bro

Alarm112

Sag om hvidvask via Danske Bank forsinkes af engelsk retskrise

Byliv

Lokal skole har fået nyt udstyr: Inviterer alle på eventyr uden for åbningstid

Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Indland

Medie: Bargigant bryder loven - manipulerer sine kunder

Byudvikling

Fra to til seks timers parkeringsforbud på Buskager: Folk er begyndt at parkere på Damstien

Alarm112

26-årig fængslet for formodet dobbelt knivstikkeri

Krimi

Seks mænd anholdt for at smugle mindst 1000 kilo hash

Alarm112

Voldelig bandekonflikt fører til visitationszoner i København

Krimi

TikTok-manden fængslet - sigtes for to voldtægter

Indland

PORTRÆT: S-advokat rykker ind på borgmesterkontoret

Debat

Handicapkonventionen skal være lige så vigtig som de 17 verdensmål

REGIONSRÅDSVALG

Lars Gaardhøj fortsætter som formand i Region Hovedstaden

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Debat

Kriminelle indvandrere skal mødes af lovens hårde hånd

Annonce