Annonce
Klumme

Byen & Præsten

Lars Danner Madsen, sognepræst i Solbjerg Kirke. Pr-foto

Læserbrev: Takt og tone

Efter en længere pause på syv måneder, grundet coronavirus, havde jeg tirsdag i sidste uge igen gudstjeneste på et plejehjem.

Det fik mig efterfølgende til at tænke på, hvor meget det betyder, hvordan vi taler til hinanden.

Annonce

For på et sted, hvor mange af beboerne er ramt af demens, betyder din stemme, dit tonefald og dit nærvær alt. Dér er det egentlig ikke så meget, hvad du siger, der betyder noget. Nej, dér er det af altafgørende betydning, hvordan du siger det - ikke hvad, men måden du siger det på, betyder alt.

Derfor er det også så trist at høre om, at der åbenbart på nogle plejehjem bliver ført en hård og aggressiv tone over for de ældre. Det er ikke nødvendigvis, hvad der bliver sagt, der er kritisabelt, men tonen - den er under al kritik, når den er unødig hård.

Nu er jeg jo præst, og ved at den gode hyrde/plejer kendes på sin stemme, på sit tonefald. Jeg ved, at den gode hyrde kendes ved, at han/hun taler mildt og venligt til sine får. Jeg ved, at den gode tone/stemme betyder alt.


Det fik mig efterfølgende til at tænke på, hvor meget det betyder, hvordan vi taler til hinanden.

Lars Danner Madsen


Men det gælder nu ikke kun på et plejehjem. Det gælder sådan set overalt, hvor mennesker mødes, at det betyder uendeligt meget, hvordan vi taler til hinanden. En god og rar tone, skaber et godt og rart samfund - og omvendt, en grov og grim tone, skaber et groft og grimt samfund.

Ordene/tonen er ikke neutrale størrelser, men skaber, hvad de nævner. Bliver ordene som hvæssede knive, får vi også et de hvæssede knives samfund.

Takt og tone betyder faktisk uendeligt meget stadigvæk i 2020, selvom det er mange år siden (1918), Emma Gad udgav en bog med den titel.

For siger vi i dag: Emma gad, men vi gider ikke, får vi også et samfund derefter, et takt- og tonløst ugideligt samfund. Og hvem ønsker lige det?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Husker du Maria fra Glasvej?

Annonce