Annonce
KøbenhavnLIV

Charlotte samler affald på gåture: »En dag fandt jeg tre opholdstilladelser«

Sådan kan man ofte møde Charlotte Donna Kristensen i Nordvests gader, hvor hun ofte er i gang med at fjerne affald ganske frivilligt. - Foto: Benedicte Lorenzen

Alt fra brækjern til cigaretskodder venter nordvestborger Charlotte Donna Kristensen, når hun frivilligt samler skrald på sine gåture rundt i bydelen.

Annonce

Tre opholdstilladelser, et brækjern, en hammer og en række gamle madpakker. Det lyder lidt som præsentationen af en af forbryderboss Egon Olsens snedige planer i de klassiske film om Olsen-banden. Det er dog ikke filmens univers vi nu er på vej ind i. Tværtimod.

Listen er blot nogle af de mange ting, nordvest-borger Charlotte Donna Kristensen har fundet, når hun samler skrald på sine gåture i 2400.

Nørrebro/Nordvest Bladet mødte hende onsdag eftermiddag på Peter Ibsens Allé, hvor et græsstykke var godt på vej til at drukne i affald:

»Lidt tidligere i dag fandt jeg det her spot, hvor der ligger alt fra sorte sække med et eller andet i til små poser med hundelort, som folk har smidt på jorden, der er virkelig meget, der flyder, så her vil jeg samle skrald i dag,« fortæller hun og kigger rundt på det lille jordstykke, hvor også en samling gamle vinglas, et stykke mølædt stof og en stor sæk med tomme flasker er at finde blandt det efterladte affald.

Annonce

God gerning i coronatid

Men hvorfor bruger Charlotte Donna Kristensen sin tid på at rydde op efter andre? Selv svarer hun:

»Det her med at samle skrald, når jeg går tur, er noget, jeg har gjort gennem mange år, men for to år siden flyttede jeg her til Nordvest, hvor jeg egentlig bare fortsatte med at gøre det, jeg altid har gjort. Da Corona-virussen så ramte, lavede jeg et opslag på Facebook, hvor jeg opfordrede til, at nu, hvor vi alle skulle være hjemme, så kunne man stadig gøre en god gerning, når man alligevel skulle ud at gå,« fortæller hun og konstaterer:

»Jeg synes bare, det giver så god mening at gøre noget godt for ens nærmiljø, og vi må jo heldigvis stadig gerne gå ud, hvis vi overholder forholdsreglerne.«

Den flittige nordvest-borger slår fast, at hun på ingen måde ønsker at slå nogen oveni hovedet med sin gerning. For hende handler det om at give andre en god oplevelse, når de er ude at gå på gaderne i Nordvest.

»Jeg går meget op i ikke at udskamme andre, det er slet ikke mit budskab. Det handler mere om, at vi godt kan gøre noget godt for andre ved at sørge for, at vores områder er pæne. Jeg ved jo, at der bor mennesker her i Nordvest for hvem det, at der ligger skrald på gaden, vil være det mindste af deres problemer, og dem vil jeg gerne give den hånd,« forklarer Charlotte Donna Kristensen.

Annonce

Med handsker og tang

Med fund som hundelorteposer, brugte bleer og udefinerbare fugtige genstande, kan det være en temmelig ulækker beskæftigelse at rydde op efter andre i Nordvests gader. Derfor holder Charlotte Donna Kristensen også et højt sikkerhedsniveau, når hun stikker fingrene i andres affald:

»Jeg går generelt meget op i sikkerheden, særligt i de her coronatider. Jeg har to lag handsker på for at beskytte mig, hvis der skulle gå hul i det ene par, og så har jeg masser af friske handsker med, så jeg kan skifte. Jeg har også engangsklude med, som jeg vasker mine hænder med og så skifter jeg handsker undervejs,« forklarer Charlotte Donna Kristensen, der også selv har indkøbt en snapper til at samle skraldet op med.

Vi er nået hen til de efterladte sorte sække, der viser sig at indeholde nogens efterladte husholdningsaffald. Charlotte får dem bakset ud på fortovet og samlet i en bunke, der snart er temmelig velvoksen. Men hvad gør hun så herfra?

»Jeg har været i kontakt med Københavns Kommune og spurgt, hvad jeg skal gøre med affaldet. De synes jo, det er et meget godt initiativ at få samlet skraldet, men det er også et problem at få det hentet op ad dagen. Reglen er lige nu, at skraldemændene har fået at vide, at de skal tage det skrald med, der står i gårdene, så jeg stiller det bare ved siden af vores almindelige skrald, og så tager de det med,« fortæller hun.

Annonce

»Det er befriende«

Charlotte Donna Kristensens gode gerning er bestemt ikke gået ubemærket forbi. For nylig har hun oprettet facebookgruppen ’På med handsken og fyld posen op’, hvor flere deler, at de nu er begyndt at samle skrald på deres gåture i Nordvest:

»Det er fantastisk at opleve, at andre også er begyndt at give en hånd med skraldeindsamlingen. Eksempelvis var der en, der skrev i min facebookgruppe, at hun var blevet meget inspireret, så nu ville hun tage en pose med, næste gang hun skulle ud at gå. Her skal man selvfølgelig lige huske handsker, for det er ikke smart at røre affaldet,« lyder rådet fra Charlotte Donna Kristensen.

Undervejs i onsdagens indsamling er der også flere, der stopper op og anerkender den gode gerning, hun gør. En af dem er Gunnar Rúnnarson, som er ude at lufte hund for en ven med blindtarmsbetændelse:

»Her til formiddag tog jeg imod opfordringen og samlede en pose skrald på Frederikssundsvej. Jeg synes virkelig, det var befriende at gøre det, for jeg brugte måske en halv time, og så havde jeg fyldt en pose. Man har det godt bagefter, for Frederikssundsvej er super klam og fyldt med skodder og alt mulig andet skrald,« forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Frederiksberg

Fremtidssikret låseforretning

Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Sommercamp var kæmpe succes

Annonce