Annonce
Corona

Covid-19 smittet løber frygter at have smittet andre. Her er ekspertens svar

Corona_restriktioner_damhussøen. Foto. Charlotte Harmsen
Efter en kvinde løb rundt om Damhussøen i lørdags, er hun er bange for, at hun har smittet andre. Mikrobiolog fra Statens Serum Institut maner til besindighed.
Annonce

- Grunden til at jeg skriver det her er for at advare om, at det er så vigtigt især, når man løber, at der bliver holdt godt med afstand. Jeg er ikke blevet smittet på grund de mennesker der løb forbi mig, men i og med, at jeg nok havde virusset på daværende tidspunkt, men uden symptomer, har folk stadig bragt sig selv i fare ved at løbe så tæt op af mig. Nogle løb endda i modsat retning. Det skriver en kvinde inde i gruppen Vanløse 2720.

VanløseLIV har spurgt overlæge og mikrobiolog, Statens Serum Institut, Anne Kjerulf, om der er noget at være nervøs for. Hun maner til besindighed.

Annonce

Mikrobiolog: Jeg ville ikke være bange

- Man skal helst holde 1 - 2.5 meters afstand, når man står stille og er indenfor. Hvis man er udenfor i fri luft,er der nogle andre forhold, der gør sig gældende, så som fortynding via luften, bevægelse og vindforhold.

Men der står i Sundhedsstyrelsens retningslinjer, at man skal holde mindst 2 meters afstand i situationer, 'hvor der kan være øget risiko for smitte, eller hvor et forsigtighedsprincip tilsiger et særligt hensyn, som for eksempel, når der er fysiske anstrengelser eller aktiviteter med kraftig udånding for eksempel. udånding (fx sang, råb, foredrag, skuespil), hvor dråber i højere grad dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal vejrtrækning og tale, fx sang, råb, foredrag, skuespil. Bør man det ikke også gælde når man løber rundt om for eksempel Damhussøen?

- Der er en større smitterisiko ved fysiske anstrengelser indendørs end udendørs. Når man er udenfor skal man huske, at der er fortynding via luften, vindforholdene og så er der tidsperspektivet, slår Anne Kjerulf fast.


Jeg ville ikke være bange. Jeg ville tænke på den ekstremt korte tid, hvor jeg potentielt havde passeret den smittede.

Anne Kjerulf ,overlæge og mikrobiolog, Statens Serum Institut


Hvorfor?

- I det to løbere overhaler hinanden, går der måske kun et sekund. Og selvom der ikke holdes to meters afstand, er det i meget kort tid, de er tætte på hinanden, svarer Anne Kjerulf, og fortsætter.

- Og så er der fortynding via luften og vindforholdene. Det betyder, at dråber ikke står stille på samme måde, som de gør indenfor, hvor der ikke er udluftning.

- Det er kommet frem, at aerosoler (store og små må luftbårne partikler og dråber, red) kan hænge i luften i længere tid, og derfor udgør en potentiel smitterisiko?

- Ja, men du skal igen huske på, at det er ude i fri luft og der er vindforhold, når du løber. Desuden er det er i ekstremt kort tid at du er tæt på den anden. Derfor er chancen for at blive smittet simpelthen så lille. Og så er det også vigtigt at slå fast, at dråber/aerosoler, i de fleste tilfælde, vil være faldet til jorden indenfor to meter.

Kan du komme med et tal på risikoen for smitte ved løb udenfor?

- - Nej, det er der ikke lavet forskning på endnu, og jeg tror også det vil være ret svært at designe et sådant studie, svarer hun.

Ville du, hånden på hjertet, blive testet, hvis du havde løbet rundt om Damhussøen i lørdags, og fik at vide, at en Covid-19 smittet løber, havde løbet der samtidig med dig?

- Nej, jeg ville ikke være bange. Jeg ville tænke på den ekstremt korte tid, hvor jeg potentielt havde passeret den smittede, siger Anne Kjerulf afsluttende.

VanløseLIV har talt med kvinden bag det omtalte opslag i 2720 Vanløse, og hun har givet os lov til at skrive en artikel om hendes opslag, selvom det er en lukket gruppe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mettes podcast: Lyd med lykkefix

Debat

Affaldet hober sig fortsat op på Frederiksberg

Rund dag

Et liv med malerpensler og filmstrimler

Byliv

Nyt om den bemandede legeplads ByOasen

Annonce