Annonce
Børneliv

Damen fra kommunen sagde i onsdags, at KK-privat dagpleje lukker ned

Det digitale ansøgningsskema til KK-privat dagpleje er allerede fjernet fra Københavns Kommunes hjemmeside selvom en udfasning ikke er besluttet endnu. Medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget kalder det grotesk og forrykt. Foto. Screenshot fra Københavns Kommunes hjemmeside
Annonce

- Jeg hørte det første gang i onsdags (30. september 2020, red), efter et møde med min datters dagplejer og en dame fra kommunen. Her sagde 'damen fra kommunen', at beslutningen allerede er taget, og at ordningen (KK-privat dagpleje, red) stopper.

Det er ordene fra en kvinde som KøbenhavnLIV har været i kontakt med. Kvinden ønsker, at være anonym for at beskytte 'damen fra kommunen'. Vi kalder hende Helle i artiklen.

Og der er noget, der tyder på, at 'damen fra kommunen' havde ret, og at Københavns Kommune har tænkt sig, at ordningen lukkes ned, også selvom det først er i morgen (onsdag 7. oktober), at Børne- og Ungdomsudvalget tager stilling til Børne- og Ungdomsforvaltningens indstilling om en eventuel udfasning af KK-privat dagpleje per 1. november. Det digitale ansøgningsskema og al info om pasningsordningen er nemnlig fjernet fra Københavns Kommunes hjemmeside.

Hvad er problemet?

- Vi er mange, der ikke ønsker at benytte sig af vuggestuer med underbemanding eller kommunel dagpleje. Så hvad er løsningen for os, der gerne vil passe vores børn hjemme? At blive selvstændig eller gå hjemme uden at få en eneste krone for det? spørger Helle.

Annonce

Han skal ikke passes, når han er ni måneder

- Hvorfor ikke bare blive privat dagplejer?

- Dette er jeg ikke interesseret i overhovedet.  Så skal jeg passe to til fire børn i mit hjem. Et enkelt barn udover mit eget er fint, men ikke flere end to sammenlagt for mit vedkommende.

Hvorfor ikke?

-  Jeg er ikke interesseret i at starte en mini-vuggestue, svarer Helle der ikke kan nå at tilmelde sig ordningen KK-privat dagpleje, hvis den udfases per 1. november. Det skyldes, når Helles barsel stopper til januar, er hendes søn ni måneder gammel.

Kan du ikke bare tilmelde dig KK.privat dagpleje inden 1. november?

- Jeg tænker, at den først skal godkendes og så skal jeg også finde et andet barn inden 1. november. Det er ikke realistisk, slår Helle fast.

Hvorfor ikke bruge dagplejen, hvor din datter går?

- Jeg vil ikke lade ham blive passet ude så tidligt, fortæller Helle, der kort brugte KK-privat dagpleje med sin datter.

- Men så blev jeg gravid med min søn, og det barn jeg passede udover min datter startede i vuggestue, svarer Helle og siger afsluttende.

- Min datters dagplejemor tager desuden kun børn fra 2 1/2 år og op efter. Og så vil jeg, som sagt, ikke lade ham blive passet ude i en alder af ni måneder gammel. Han er simpelthwen for lille, siger Helle afsluttende.

Sagen kort.

Onsdag 7. oktober tager den 30-årige pasningsordning KK-privat dagpleje i Københavns Kommune måske sin sidste vejrtrækning. Grunden er, at 'der ikke er hjemmel til ordningen i den nuværende dagtilbudslov,' da ordningen ’KK-privat dagpleje’ ikke kan opfattes som et obligatorisk læringstilbud, og da mange ofte også passer et andet barn, hvilket betyder at ordningen ikke lever op til Dagplejelovens kapitel 16 om pasning af eget barn, da det udelukkende er muligt at modtage tilskud til pasning af egne børn - men ikke andres børn.

Derfor skal det tages til efterretning på Børne- og Ungdomsudvalgsmødet onsdag 7. oktober, om ordningen udfases, således at der ikke bliver 'behandlet nye ansøgninger til ordningen, som er indsendt efter den 1. november 2020', som der står i indstillingen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget.

Hvad er KK-privat dagpleje?

’KK-privat dagpleje’ adskiller sig på flere måder fra den private dagpleje, der har hjemmel i lovgivningen, men som ikke anvendes i København. Privat dagpleje med hjemmel i dagtilbudsloven §21 stk. 3 indebærer bl.a. krav om pædagogiske lærerplaner og optagelse efter venteliste, hvilket ’KK-privat-dagpleje’ ikke lever op til.

Som privat dagplejer efter dagtilbudslovens §21, stk. 3 kan det heller ikke opstilles som betingelse, at man passer sit eget barn for at blive godkendt som dagplejer. Det er dog i orden, at eget/egne børn indgår i det antal børn der passes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Der er lort i buret på Boulevarden

Klumme

Revykongens villa

Annonce