Annonce
Corona

De er i størst smittefare: Men chauffører testes ikke

Taxachauffører er blandt de mest udsatte for smitte. Men bliver de mere Covid-syge end andre? Det ved man ikke, for det bliver ikke testet og kortlagt. Foto: Jacob Crawfurd / Byrd
Brancherne tester ikke og har intet overblik over, om chauffører bliver mere covid-syge end den øvrige befolkning. Virologiprofessor savner systematisk test. Blandt andet for at teste om mundbind virker som antydet.

Jo mere coronavirus man smittes med, jo mere syg bliver man. Det er erfaringerne fra hele verden, hvor frontpersonale, som læger og sygeplejersker, er blevet hårdest ramt af den verdensomspændende epidemi.

Udenfor sundhedsvæsnet er det taxachauffører og buschauffører, der er blandt topscorerne, hvad angår smittefare. Men det har ikke fået hverken taxa-brancheorganisationen Dansk Person Transport eller Movia til at teste ekstraordinært blandt chauførerne i hovedstaden. Hverken før eller efter påbuddet om mundbind i bus og taxa trådte i kraft 22. august.


Annonce

Mange undersøgelser antyder, at mundbind virker. Men vi har ikke undersøgelsen, der kan stå en videnskabelig trykprøve


Det bekræfter begge over for KøbenhavnLIV.dk Begge bekræfter også, at man dermed ikke har et overblik over, om chaufførerne blev eller bliver mere covid-syge eller blot mere smittet end den øvrige befolkning.

Følger anbefalingerne

- I den bedste verden, synes folk som mig jo, at man burde teste langt mere systematisk. Helt generelt. Kun på den måde kan vi få overblik over smitte- og sygdomsmønstrene og over hvad der virker. Så jeg kan kun igen appellere til, at man tester langt mere systematisk, siger professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen til KøbenhavnLIV.dk

- Mange undersøgelser antyder, at mundbind virker. Men vi har ikke undersøgelsen, der kan stå en videnskabelig trykprøve. Det kunne sådan en systematisk test før og efter påbuddet jo have givet os. Så ville vi have et langt mere videnskabeligt og sundshedsfagligt billede af hele covid-situationen, siger Allan Randrup Thomsen.

Statistikken fra den svenske undersøgelse taler sit tydelige sprog. Taxachauffører og buschauffører er i den største risikogruppe hvad angår smittefare. Men ingen ved, om de to faggrupper er mere covid-syge end andre faggrupper, da der ikke er blevet testet systematisk.

Både DPT og Movia oplyser, at de følger alle retningslinger og anbefalinger, også hvad angår opfordring til test hvis den enkelte medarbejder oplever coronasymptomer. Movia henviser desuden til operatørerne, der formelt har ansat buschaufførerne.

Annonce

Ingen planer om systematisk test

Statens Seruminstitut oplyser, at der lige nu testes over 25.000 danskere i døgnet, og at man forventer, at tallet kan komme helt op på 60.000 i døgnet.

Der er ingen planer om at foretage systematiske test. Det tætteste man kommer, er regelmæssig test af landets sundheds- og plejepersonale, oplyser SSI.

Annonce

Fokus på arbejdsmiljø

Movias kommunikationsdirektør Camilla Struckmann skriver følgende bemærkning til KøbenhavnLIV.dk

- Movia har i foråret gjort mange ekstra ting for at sikre rammer for et godt arbejdsmiljø for operatørernes chauffører. Busserne er fungerer som et ubemandet selvbetjeningsmiljø uden salg af kontantbilletter. Busserne kører med nedsat kapacitet – konkret således at alle siddepladser samt halvdelen af ståpladserne kan anvendes. Det vil sige, at der er plads til op til 30 passagerer i små busser, op til 50-60 passagerer i almindelige busser og op til 70 passagerer i ledbusser. Kunderne instrueres desuden med informationsplakater om at bruge mundbind og undgå ophold ved siden af chaufføren. Alt dette fortsætter vi med.

- Med baggrund i meldingerne fra vores operatører under COVICD-19, har vi efter en kort tilvænningsperiode i begyndelsen af epidemien ikke oplevet et større sygefravær hos chaufførerne. Sammen med vores operatører og 3F er vi nået frem til enighed om det nuværende sikkerhedsniveau omkring chaufførpladsen, der efterfølgende har fået et ekstra lag af sikkerhed ved obligatorisk brug af værnemidler for både passagerer og chauffører. Vi er desuden enige med parterne om, at brug af visir er det bedst mulige værnemiddel for chaufførerne, og vi tester derfor i øjeblikket brug af visir sammen med udvalgte operatører.

- Movias fokus har derfor, frem for kortlægninger, været løbende at sikre de bedst mulige rammer for chaufførernes arbejdsmiljø.

Kilder

'Jo mere coronavirus man smittes med…' : Christian Wejse, forsker i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet til DR: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/hvorfor-bliver-nogle-unge-ogsaa-haardt-ramt-af-coronavirus-det-kan-skyldes

De to faggrupper højest på listen: Undersøgelse fra den svenske ’Folkhalsomyndigheten’ der sammenlignede smittefare blandt henholdsvis svenske og finske skolebørn, samt sammenlignede med øvrige faggrupper: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c1b78bffbfde4a7899eb0d8ffdb57b09/covid-19-school-aged-children.pdf

Annonce
Annonce
Alarm112

58-årig sparket og stukket ned med kniv i København

Annonce
Annonce
Indland

Tidligere overborgmestre anbefaler ny styreform i København

Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nørrebro bibliotek: Et efterår i magiens tegn

Alarm112

Politi anholder 17-årig vanvidsbilist efter biljagt i Brønshøj

Alarm112

To cyklister affyrer skud mod ung mand på Nørrebro

Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Alarm112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Byliv

Lokal skole har fået nyt udstyr: Inviterer alle på eventyr uden for åbningstid

Alarm112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Alarm112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Indland

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

Indland

Borgmester vil gå byggeri på Amager Fælled efter i sømmene

Alarm112

Ung mand stukket med kniv under større slagsmål på Amager

Alarm112

Kvindelig fodgænger indlagt efter påkørsel på Amager

Alarm112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

Alarm112

Mand på løbehjul frarøvet større kontantbeløb i København

Annonce