Annonce
KøbenhavnLIV

De tager skraldet: Flydende skraldespande skal fjerne tonsvis af affald fra Nyhavn

Direktør for Stromma Mads Vestergaard Olesen (tv.) og direktør for WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg præsenterede den nye affaldsløsning i Nyhavn mandag. - Foto: Christian M. Olsen

To flydende skraldespande blev mandag indviet i Nyhavn. De skal fjerne en del af det affald, som ryger i havnen og ender med at forurene Østersøen.

Annonce

Pizzabakker, cigaretskod, plastikemballage og andet affald lander hvert år i Københavns Havn, hvorfra det driver ud i Øresund og Østersøen.

Nu skal to nye flydende skraldespande, såkaldte seabins, være med til at holde Nyhavn ren.

De to ny havskraldespande er installeret af Stromma, der står bag Canal Tours. De er monteret i under anløbsbroen for enden af Nyhavn, hvor de forventes årligt at ondsamle 1,8 tons skrald.

Der kan være omkring 1,5 kilo affald i hver seabin, som Stromma tømmer to gange dagligt. Det indsamlede affald bliver samlet i bokse ved Strommas billetkontorer, og tre gange om ugen sejler By & Havn ind for at hente affaldet.

Annonce

Meget skrald i Nyhavn

»Vi vil rigtig gerne være med til at bidrage til et positivt lokalmiljø både for beboere, byens gæster og de turister, som vi betjener mere end en million af hvert år,« sagde direktør for Stromma Danmark, Mads Vestergaard Olesen, da de nye, flydende skraldespande blev indviet mandag.

»Der kommer meget skrald i Nyhavn, som typisk ender herinde for enden, hvor vi driver vores virksomhed, og fremadrettet håber vi, at de nye seabins vil kunne samle skrald op, så der altid vil være fint omkring vores anløbssted og i øvrigt til glæde og gavn for gæster og lokale,« sagde han.

Stromma har gennem flere år samarbejdet med WWF Verdensnaturfonden, og de nye Seabins er også et resultat af dette samarbejde.

»Når man tager en tur med kanalrundfarten eller sidder og nyder en øl i Nyhavn, tænker man måske ikke på, at vi ude i Østersøen har et område, som førende forskere udpeger som et af Verdens 35 vigtigste, når det gælder natur og dyreliv, på linje med Galapagosøerne og det østlige Himalaya,« sagde direktør for Verdensnaturfonden i Danmark, Bo Øksnebjerg ved indvielsen.

Annonce

Adfærdsændring

»I sommer lavede vi en strandindsamling, som viste, at meget plastik og mikroplastik skyllede op på strandene. Meget af det kommer her fra Københavns Havn. Derfor er det så utrolig fantastisk, at Stromma har påtaget sig den opgave at tage ansvar for at sætte nogle skraldespande op, som kan tage en masse af affaldet, inden det ender ude i vores fantastiske Østersø,« sagde Bo Ønskebjerg.

Stromma håber, at man med skraldespandende kan være med til at skabe en adfærdsændring.

»En ren havn kan i sig selv være adfærdsregulerende. Hvis turister og borgere ikke kan se andet affald, så bliver man mindre tilbøjelig til at smide affald i vandet,« lyder det fra virksomheden.

I forvejen er der monteret en portbin ved Kayak Bar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce