Annonce
Politisk set

Deadline næste søndag: Senest 8. november skal overborgmester-bejlere melde sig

Sophie Hæstorp Andersen får nu markant støtte til at blive overborgmester-kandidat. Arkivfoto: Martin Sørensen
To navne er foreløbig i spil, når Socialdemokratiet skal vælge spidskandidat til næste kommunalvalg. Fristen er søndag 8. november.
Annonce

Hvis du går med en overborgmester i maven, og vel at mærke er medlem af Socialdemokratiet og bor i København, så skal du senest melde dig som spidskandidat søndag 8. november.

Foreløbig er to navne i spil: Tidligere medlem af borgerrepræsentationen og folketinget Mette Reissmann og regionsrådsformand og tidligere folketingsmedlem Sophie Hæstorp Andersen. Begge har meldt ud, at de er kandidater.

Derimod er et tredje navn, som er blevet nævnt i sammenhængen, ude af spillet. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har nemlig givet Sophie Hæstorp Andersen sin klare anbefaling, inden sidstnævnte selv havde meldt officielt ud. Og der har været stor opbakning til Hæstorp, der må betegnes som storfavorit.

Annonce

Ritt i kampvalg

Er der mere end en kandidat 8. november, hvilket det tyder på nu, skal Socialdemokratiets medlemmer i København ud i en urafstemning, som forløber i cirka fem uger. Det oplyser formand for Socialdemokratiet i København, Jan Salling Kristensen.


Socialdemokratiet har haft posten som overborgmester siden 1938, da posten blev indført


Sidst Socialdemokratiet var ude i en afstemning om overborgmester-kandidat, var i 2004, hvor Ritt Bjerregaard kom på banen, da Jens Kramer Mikkelsen trak sig. Hun dystede med Winnie Berndtson, Karen Hækkerup, Claus Larsen-Jensen og Finn Rudaizky.

Det var første gang, at Socialdemokratiet stillede med en overborgmesterkandidat, som ikke i forvejen var i borgerrepræsentationen, og det var der internt utilfredshed med, men et flertal af de københavnske socialdemokrater ønskede hende, og hun fik et kanonvalg i november 2005.

Da Frank Jensen var spidskandidat fire år senere, var det uden modkandidat.

Annonce

Jensen valgt i 1903

Socialdemokratiet har haft posten som overborgmester siden 1938, da posten blev indført, bortset fra to dage i 2004, hvor SF'eren Hellen Hedemann havde den midlertidigt, da Jens Kramer Mikkelsen (S) var gået af i utide. Hun tiltrådte som 1. næstformand i borgerrepræsentationen, før Socialdemokratiet fik formelt valgt Lars Engberg, inden Ritt Bjerregaard kom til efter det efterfølgende valg.

Ind i mellem henvises der til, at Socialdemokratiet har siddet på magten i mere end 100 år, og før overborgmesterposten var den mest magtfulde post i kommunen titlen som finansborgmester. Den fik socialdemokraten og arbejderen Jens Jensen i 1903, hvilket var epokegørende, da det var den første socialdemokrat på en politisk toppost i Danmark.

I den nuværende borgerrepræsentationen er Lars Weiss (S) nu formelt valgt til overborgmester frem til nytårsaften næste år, 31. december 2021.


Annonce
Annonce
Debat

Ærgerligt med fugleøen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mettes podcast: Lyd med lykkefix

Rund dag

Et liv med malerpensler og filmstrimler

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce