Annonce
KøbenhavnLIV

Denne type alkohol feder mindst

Foto: Scott Warman (Unsplash)

De tårnhøje promiller truer ikke bare forstanden i december, men også fedtprocenten. Der er masser af kalorier i alkohol, så det er ikke ligegyldigt, hvad du drikker, hvis du vil holde den slanke linje. Ser man alene på, hvilke alkoholiske drikkevarer der indeholder færrest kalorier pr. genstand, 'vinder' spiritussen. For eksempel er der 93 kalorier i et lille shotglas med snaps, mens der er cirka 134 kalorier i et glas rødvin. En pilsner indeholder 125 kalorier. Alle tre svarer til en genstand.

Men bare fordi snaps og andre typer spiritus indeholder færre kalorier pr. genstand, skal man ikke tro, at man slanker sig mere med spiritus end med øl.

Annonce

Sprut ind, kontrol ud

»Øl har flere kalorier pr. genstand, men der er flere ting, som spiller ind,« forklarer Arne Astrup, professor og institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

»Der er foretaget studier, der viser, at hvis folk drikker vin til maden, har de en tendens til at spise mere, end hvis de drikker øl. Der sker et eller andet, som påvirker mæthedsoplevelsen. Vi ved ikke helt hvad,« siger Arne Astrup.

Han argumenterer for, at der kan være flere forklaringer. En af dem er, at når du drikker noget med en højere promille, bliver du hurtigere påvirket. Det påvirker din dømmekraft.

Annonce

Øl, vin eller spiritus?

»Vindrikkerne mister hurtigere lidt flere hæmninger og mere af selvkontrollen. Man sidder jo ikke og måler og vejer hvert et gram mad. Bliver du hurtigt fuld, vil du også spise mere,« siger Arne Astrup.

Selvom en snaps indeholder færre kalorier end en øl, anbefaler Arne Astrup netop, at man drikker øl frem for vin eller spiritus, hvis man går op i det med kalorierne.

»Øl er mere fortyndet. Det tager længere tid at drikke. Jeg mener, at det er bedst, hvis du vil spare på kalorierne,« siger han.

Men der er jo markant færre kalorier i snaps. Kunne man ikke bare drikke det?

»Hvis det var ekstremt afmålt og vejet, så jo. Men sådan opfører folk sig generelt ikke. Jeg vil sige, at det generelt er bedre at drikke øl, da undersøgelser viser, at man så også spiser mindre samtidig,« siger Arne Astrup.

Han påpeger, at en genstand spiritus også er mere usund end en genstand øl eller vin. Mange tror desuden, at vin er sundere end øl og forårsager færre hjerte-kar-sygdomme, men det er der ikke belæg for at sige, forklarer Arne Astrup.

Annonce

Så mange kalorier indeholder en genstand af hver type alkohol

Cognac (4 cl) 90 kalorier Gin (4 cl ) 105 kalorier Likør 20% (8 cl) 107 kalorier Snaps (4 cl ) 93 kalorier Vodka (4 cl) 93 kalorier Whisky (4 cl) 100 kalorier Et glas rødvin, 14% (12 cl) 134 kalorier En flaske pilsnerøl (33 cl) 125 kalorier Cider 4,7% (1 genstand = lidt mindre end 1 dåse) 138 kalorier Alkoholsodavand 4% (1 genstand = lidt mere end 1 flaske) 165 kalorier

Kilde: Fødevaredatabanken, Sundhedsstyrelsen, Sikkertrafik.dk med videre. Tallene er cirkatal, da de enkelte typer kan variere en anelse efter mærke

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Annonce