Annonce
KøbenhavnLIV

Derfor skal du droppe at spise skyr til morgenmad

Foto: Pexels

Det er blevet ganske populært at spise skyr til morgenmad, og rigtig mange danskere har nok en stor bøtte stående i køleskabet.

Men det er faktisk ikke nødvendigvis bedre at spise skyr end helt almindelig yoghurt.

- Fødevarer markedsført som sunde, slankende og mættende har gode vilkår på et vægtfikseret marked. Skyrs særplads overgår dog alle andre, tror jeg. Skyr naturel indeholder omkring 65 kalorier pr. 100 gram, og er skyren tilsat f.eks. frugtsmag, kan der være mere end 90 kalorier pr. 100 gram. Det er det samme kalorieindhold som i sødmælksfrugtyoghurt. Skummetmælksyoghurt indeholder ca. 32 kalorier pr. 100 g, nogenlunde halvt så meget som skyr naturel, siger Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel, og fortsætter:

- Rent kaloriemæssigt kan man så spise dobbelt så meget naturel skummetmælksyoghurt som skyr, hvis det handler om kalorieindtag.

Annonce

Flere proteiner giver flere kalorier

Skyr indeholder typisk omkring 11 gram protein pr. 100 gram, mens yoghurt har omkring 4 gram pr. dl eller 100 gram. Det er den store forskel i proteinindholdet, der giver de ekstra kalorier i skyren.

- Mit regnestykke lyder sådan: For 32 kalorier får man 50 gram (en halv deciliter) skyr 0,2 % naturel inkl. 5,5 gram protein eller 100 gram yoghurt 0,1 % naturel med 4 gram protein. Forskellen på de 1,5 gram protein kan jo være vigtig for nogen, men jeg vurderer, at man vil nyde en halv dl mad mere og blive mere mæt af de 50 g ekstra yoghurt end 1,5 g protein, siger Anne W. Ravn.

Kun småtspisende ældre og mennesker med kroniske sygdomme er i risiko for ikke at få protein nok, og generelt får vi langt mere protein end nødvendigt.

Annonce

Brug skyr som dip og i desserter

Et overskud af protein giver unødige kalorier, som sætter sig eller kunne have været nydt som chokolade eller vin.

- Når jeg opfordrer til at tænke over skyrs særstatus, så er det også, fordi mere yoghurt indeholder flere af de sundhedsfremmende mælkesyrebakterier end den halve mængde skyr. Skyrs faste konsistens gør det ideelt som basis i dip, desserter m.v. i stedet for federe mejeriprodukter. Men som morgenmadsprodukt synes jeg, yoghurt eller cultura i natureludgaver er oplagte, for her får man flere af de gavnlige mælkesyrebakterier for færre kalorier, siger Anne W. Ravn.

Den længerevarende mæthedsfølelse får man af måltidets kostfiberindhold, så drys lidt fiberholdig mysli, havregryn, olieholdige frø eller andet på toppen, og top med lidt sprøde æbletern, for fibre gavner i hvert fald vægten, lyder rådet fra diætisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Annonce