Annonce
DEN GRØNNE KLUMME

Bæredygtighed er en gave af inspiration til at gøre ting lidt anderledes

Når jeg sorterer mit affald i 10 fraktioner, forventer jeg også af mine politikere, at de sørger for ordentlige rammer for dem der skal efterbehandle alt det sorterede, skriver Marie Daugaard. Foto: Sophie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Når man som jeg i over 10 år har arbejdet med netop den dagsorden på et forholdsvis jordnært og borgerorienteret grundlag, får jeg igen og igen spørgsmålet: Men nytter det noget, det vi gør?

'No one is too small to make a difference'. Sådan lyder titlen på en udgivelse af den unge klimaforkæmper Greta Thunberg.

Og jeg giver hende helt ret. Vi kan alle bidrage, også når det kommer til miljøet, klimaet, den bæredygtige dagsorden – kald det hvad du vil.

Når man som jeg i over 10 år har arbejdet med netop den dagsorden på et forholdsvis jordnært og borgerorienteret grundlag, får jeg igen og igen spørgsmålet: Men nytter det noget, det vi gør? Skal der ikke tages nogle strategiske beslutninger i stedet? Er det ikke politikerne der skal tage affære? Min nabo gør det ikke, så hvorfor skal jeg?

Annonce

Mit svar er: Jo alt det skal også til. Men tingene kan ikke stå alene. Handlinger på forskellige niveauer skal understøtte hinanden.

Når jeg sorterer mit affald i 10 fraktioner, forventer jeg også af mine politikere, at de sørger for ordentlige rammer for dem der skal efterbehandle alt det sorterede, således at min daglige indsats giver mening, både for miljøet og for økonomien.

Et andet spørgsmål jeg ofte får er: Jamen, fortalte du ikke lige at du spiser kød og har du bil sammen med en nabo? Kan du så stå som talerør for en mere bæredygtig hverdag?

Ja, det kan jeg da i den grad! For, nej, vi er ikke perfekte og vi kan ikke alle gøre alt, men alle kan gøre noget. De fleste bliver også inspireret videre ad den bæredygtige sti, når først de har taget de første spæde grønne skridt. Er man blevet opmærksom på sit madspild, går man måske videre til at se på, om man kan snige mere økologi ind i sine madindkøb.

Marie Daugaard er hverdags miljø- og bæredygtighedsildsjæl. Uddannet Cand. scient. pol, mor til tvillinger, er 52 år, og arbejder med projektudvikling, holder foredrag og skriver om hverdagens grønne puls. Din grønne puls. PR-foto

Og når man gerne vil det, finder man måske ud af at det er ret smart at skære ned på kødet, og bruge lidt flere af de grove årstidsbaserede grøntsager og eksperimentere med bønner og linser. Og med det giver det måske sig selv, at mindre halvfabrikata ryger i indkøbsvognen. Derved spares der gevaldigt på emballagen, e-numrene osv.

Nå, men min pointe er egentlig, at mit svar, når jeg holder foredrag, efterhånden er blevet: At fordi vi ikke hver eneste dag er den perfekte forælder/kæreste/ven, betyder det jo ikke at vi ikke prøver at gøre det bedre dagen efter eller timen efter, vel? Og når vi oplever en ny tilgang og viden til vores rolle som f.eks. forælder, tager vi jo den viden med videre, ikke?


Vi orker ikke løftede pegefingre. Vi ændrer ikke vaner på den baggrund.

Marie Daugaard


Nogen er desværre kommet til at forbinde en mere bæredygtig tilgang til noget beige og gråt i gråt. Noget med askese og forbud. Jeg tænker det omvendt. Det er en gave af inspiration til at gøre ting lidt anderledes. Til gavn og glæde for både én selv, ens omgivelser og for miljøet.

Vi orker ikke løftede pegefingre. Vi ændrer ikke vaner på den baggrund. Utallige er de gange jeg har fået positiv respons på min formidling, hvor jeg netop sætter fokus på håb, mulighed for forandring, det konkrete og jordnære. Noget du og jeg kan gøre anderledes allerede i dag. Så kan vi gøre lidt mere i morgen, og endnu mere i næste måned. Og i mellemtiden har vi inspireret vores naboer, vores familie, vores kolleger, og prikket til vores politikere og meningsdannere.

Jeg håber at I vil følge med i de kommende uger her på KøbenhavnLIV og tage godt imod konkret og jordnær inspiration til dit bæredygtige liv.

No one is too small to make a difference.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Husker du Maria fra Glasvej?

Annonce