Annonce
Politisk analyse

Det radikale valg står mellem Mia og Mette Annelie

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.
Annonce

Det radikale valg står mellem Mia og Mette Annelie

På lørdag er det valgdag. Ikke for alle københavnere men for de cirka to tusinde af byens borgere som er medlemmer af den radikale vælgerforening.

Mette Annelie Rasmussen stiller op til kampvalg om posten som spidskandidat og dermed radikal kandidat til en borgmesterpost. Den siddende borgmester, Mia Nyegaard, er den anden kandidat.

Stikker man hovedet ind af døren til de radikales kontorer i centrum af København vil man ved første øjekast ikke se den helt store forskel på de to kandidater. Men der er alligevel nuancer, og de handler i høj grad om, hvordan de to kandidater arbejder politisk.

Mette Annelie Rasmussen vil have en grønnere kurs og satser stort set ensidigt på det område, mens Mia Nyegaard vægter, at de radikale formulerer politik på alle de kommunale serviceområder som skoler, ældre og trafik.


Et kommunalvalg handler om stemmer og mandater. Men det handler også om kandidaternes evner til at samarbejde og bygge bro til andre parter som man kan få brug for, når posterne skal fordeles.


Mette Annelie Rasmussen trækker med sin strategi partiets profil i retning af Alternativet, som opstod med meget få sager på dagsordenen, men som nu er tæt på udslettelse også på Københavns Rådhus.

Kan man ikke levere en voldsom succes på det eneste politikområde, man er gået til valg på, brænder man op, og vælgerne flygter mod døren. Det er den betydelige risiko ved den strategi. Modsat kan man høste en højtprofileret politisk gevinst.

Mia Nyegaard tager udgangspunkt i, at de radikale som et af de fire gamle partier i Danmark bør profilere sig med politiske budskaber på alle områder. Der er to kandidaters helt forskellige tilgang til politik, men sporene fra Alternativets strategi skræmmer. Listen over det partis resultater i København er uhyre kort.

Et kommunalvalg handler om stemmer og mandater. Men det handler også om kandidaternes evner til at samarbejde og bygge bro til andre parter som man kan få brug for, når posterne skal fordeles.

Vælger partiets græsrødder Mia Nyegaard som spidskandidat, styrker de partiets muligheder for at generobre en borgmesterpost efter valget.

Forklaringen er enkel: Mia Nyegaard er gennem sin borgmestertid lykkedes med at skabe gode og varige relationer til partierne på rådhuset. Rækker hun derfor en hånd ud til samarbejde efter valget, vil de andre partier nok tage imod den.

En kandidat som stort set kun har et emne på dagsordenen er sværere at samarbejde med. Netop fordi kandidaten vil være ultimativ i sine krav på at blive tilgodeset netop på det emne. Ultimative krav er farlige i politik, og de fører sjældent til resultater. Snarere tværtimod.

Uanset vurderingerne er det suverænt op til de radikale medlemmer at vælge deres spidskandidat. Resten af os må pænt kigge på fra sidelinjen.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Affaldet hober sig fortsat op på Frederiksberg

Rund dag

Et liv med malerpensler og filmstrimler

Byliv

Nyt om den bemandede legeplads ByOasen

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Debat

Vi skal bevare Hospitalsgrundens grønne præg

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce