Annonce
KøbenhavnLIV

”Det sværeste er at få økologisk slik”

48-årige Bibi Nørgaard er glad for, at bagerne er begyndt at blive økologiske, så hun ikke skal bage alt selv.
Annonce

Tekst: Anja Berth // Foto: Martin Sørensen

Angstfrit kød og mad uden kemi. Det er nøgleordene for 48-årige Bibi Nørgaard.

Før Bibi Nørgaard fik børn, drak hun masser af hvidvin, kæderøg og skænkede hverken kemi eller økologi en tanke. Nu tænker hun næsten ikke på andet.

”Det begyndte, da vi skulle have børn og sætte små uskyldige væsener i verden. Især Rolf er totalt økofascist, og ALT skal være øko – jeg er lidt mere laissez faire, og pigerne må godt komme til fødselsdag og spise det, der er. Men vi siger ikke noget til ham,” siger Bibi Nørgaard.

Hun er ”vesterbroer om en hals” og ville ikke kunne trække vejret i provinsen. Hun drømmer om at være selvforsynende, men det kræver, at hun flytter på landet, og det vil hun ikke, selvom hun har familie i det nordjyske.

Bliver ikke drillet mere

Da hun begyndte at leve økologisk for otte år siden, hvor den ældste datter blev født, var det tidskrævende og besværligt. Dengang var hun også lidt en enspænder i forhold til at leve økologisk, men nu bliver hun ”heller ikke drillet så meget mere”, og det er blevet noget lettere, synes hun.

”Jeg bagte brød og boller hver dag – helt barselsagtigt. Men det var virkelig en jagt at få økologiske ting – jeg var i fire-fem butikker. Nu går jeg bare ned i SuperBrugsen i Matthæusgade. De er møgsøde, og hvis der er noget, man mangler, bestiller de det hjem. Jeg går altid efter sidste salgsdato-boksen og køber meget der. Så kan jeg tænke: ’Hvad skal vi have til aftensmad’, og så opdager jeg en nedsat øko-medister. Ja, hvad tror du selv, så? Så er det bare at købe noget grønkål og hjem og lave grønlangkål til,” siger Bibi Nørgaard.

Hun savner et supermarked, hvor alt er økologisk, og man ikke skal tænke over det. Til gengæld er hun glad for, at bagerne er begyndt at blive økologiske.

Bagerdygtigt i Istedgade har lige fået det fineste økomærke, der betyder, at den er 90-100 procent økologisk. Så nu kan Bibi Nørgaard også købe kager med hjem.

”Jeg kunne jo aldrig komme hjem med en kage, fordi Rolf ikke vil have det, hvis det ikke er økologisk. Nogle gange tog jeg emballagen af og løj for ham. Men nu kan vi få økologisk othellokage, som han elsker. Og nede i Brød på Enghave Plads har jeg fået dem til at bage et hvidt formbrød, som er helt økologisk. Det bruger vi til toast, for pigerne kan ikke lide brød, der er for speltet,” siger Bibi Nørgaard.

Hun kører gerne langt for at få økologisk slik til pigerne fredag og lørdag, og i Urtehuset på Alhambravej er der økologisk bland selv-slik, ligesom hun også kører til LØS Market i Saxogade, hvor en pose med chokoladeovertrukne popcorn koster 85 kroner.

”Men så ved man også, at det er i orden, og de får ikke sådan noget blåt, klamt noget fra en tvivlsom slikbutik,” siger Bibi Nørgaard.

Dyrene må ikke lide

Hjemme er det kun en flaske med tabasco, der ikke er økologisk. Tandpasta, shampoo, creme og rengøringsmidler er alle kemifri og økologiske. Og så sætter Bibi Nørgaard ikke tænderne i kød fra dyr, der ikke har haft det godt.

”Angstfrit kød, tak! Jeg kan ikke have de der store produktionsfarme, hvor dyrene lider. Og hvis jeg ikke kan få det økologisk, fordi det ikke findes eller er for dyrt, så undværer vi,” siger Bibi Nørgaard, der også gør meget ud af at spise rester og bruge alt på for eksempel en kylling.

 

Annonce

ØKO-TIPS!

ØKOSPARETIP

”Jeg tager tidligt ned i SuperBrugsen hver dag og går i deres bokse med datovarer. Der finder jeg en masse økologisk, som jeg enten bruger med det samme eller fryser ned. Og vores tøj er fra loppemarked eller genbrug fra familie og venner.”

YNDLINGS-ØKOSPISESTED

”Vi spiser aldrig ude, for Rolf synes ikke, det er økologisk nok – selv de steder, der siger, at de er økologiske. Og så sparer man også penge.”

YNDLINGS-ØKODRIKKEVARE

”Økologisk ginger beer med øko-lime og mørk rom. Det er en møglækker drink.”

DET BEDSTE VED AT LEVE ØKOLOGISK

”Det er, at vi ikke er så meget syge. Jeg tænker meget på kroppen og alle de 400 E-numre, vi undgår på daglig basis. Jeg kan blive helt dårlig, hvis pigerne rører ved nogle citrusfrugter, der ikke er økologiske.

DET SVÆRESTE VED AT LEVE ØKOLOGISK

”Det er helt klart slikket, og så har det været svært at lave sjove og sunde madpakker til pigerne. Men heldigvis er der kommet flere små ting som figenstænger og sådan noget, der er økologisk. Og så køber jeg alt pålægget billigt og fryser det ned, til vi skal bruge det.”

SKØNHEDSTIP UDEN KEMI

”Jeg bruger altid økologisk solsikkeolie til kroppen. Jeg kan slet ikke have alle de cremer – hvor forsvinder det hen?”

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydhavnen

På to hjul rundt i Sydhavnen

Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Vanløse

Zombie bamserne kommer....

Gadekunst

Ny gadekunst pryder porten til Westend

Annonce