Annonce
KøbenhavnLIV

Er byggeplanerne for plejecenteret Sølund blevet forældet?

Pia Weise Pedersen, der er medlem af og kandidat til Københavns Ældreråd. Foto: PR
Annonce

Læserbrev: De ti år gamle planer for det nye plejecenter Sølund skal genovervejes, inden nedrivningen af det gamle går i gang. Planerne er ikke tidssvarende, og slet ikke efter vi har mødt virussen COVID-19, der har sat de ældres isolation på dagsordenen.

Et tidsvarende plejehjem bør rumme en svømmehal med varmtvandsbassin til lindring af gigt og et lokalt sundhedshus. Det mangler vi på Nørrebro. Plejehjemmet bliver på den måde en integreret del af lokalsamfundet.

Den ældre på plejehjemmet skal mærke, at de er en del af det liv, de kender. Et tidsvarende plejehjem bør vendes ud mod dets omgivelser og ikke lukke om sig selv. Det klarede arkitekturen i det eksisterende på fornem vis.

Plejecenteret ”Sølund” blev opført i 1976-81 og lukkede i 2010. Politikerne dømte ”Sølund” som utidssvarende og mente, at det vil være hensigtsmæssigt at bygge et nyt, så stedet kunne opfylde fremtidens krav til plejeboliger.


Alle lejligheder på Søelund har udsigt til søerne, og langs Sortedamssøen er der et stort grønt område med græs og træer. Haven var indrettet, så man kunne sidde uforstyrret med sin familie i små opdelte områder og hygge sig.

Pia Weise Pedersen


Plejehjemmet Søelund rummede i alt 390 boliger. I to af boligblokkene var der indrettet beskyttede boliger. I bunden af plejehjemmet var der indrettet servicearealer, bibliotek, It-lokale, motionsrum, en genbrugsbutik, forskellige aktivitetsrum og en kantine hvor beboerne kunne mødes.

Alle lejligheder på Søelund har udsigt til søerne, og langs Sortedamssøen er der et stort grønt område med græs og træer. Haven var indrettet, så man kunne sidde uforstyrret med sin familie i små opdelte områder og hygge sig. Midt i haven var der indrettet et mindre springvand til fuglene. Mellem husene lå et godt fælleslokale med køkken, som beboerne kunne bruge.

Da man lukkede Søelund ned i 2010, blev de fleste beboere flyttet til andre plejehjem i København. De fik tilbud om at flytte tilbage, når det nye plejehjem var bygget færdigt. Det var planlagt til at stå færdigt efter to år. De kom aldrig tilbage.

I dag bor der ældre, mest demente i den sidste blok. De skal bo der, mens der bygges nyt.

Det planlagte plejehjem vil lukke sig om sig selv. Et stort glashus i form af en randbebyggelse langs gaderne, hvor kun Dosseringssiden får søkig. Plejehjemmet bliver bygget med en lukket gård i midten uden kontakt til omgivelserne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KRIMI

Helten bor i gaden med den grumme historie

112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Alarm112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce