Annonce
KøbenhavnLIV

Farlig eller ufarlig? Sådan kender du forskel på tæger og flåter

Foto: Annie Spratt (Unsplash)
Annonce

Flåterne er begyndt at vælte frem i den danske underskov. Når man ser dem, så kan flåten let forveksles med en tæge, men der er markant forskel på de to små dyr.

En tæge og en flåt er to fuldstændig forskellige ting. selvom mange har det med at bytte lidt rundt på dem. Flåten kaldes nemlig ofte fejlagtigt en tæge, men der er grund til at skelne, da tægen er fuldstændig uskadelig for mennesker og dyr, da den blot suger væske fra planter, men er komplet ufarlig for mennesker og dyr.

Annonce

Borrelia fra flåter

En flåt derimod kan være smittebære af den farlige bakterie Borrelia, der kan give alvorlige og dødelige infektioner.

Ved man ikke bedre, så kan man let forveksle tægen med flåten, da den uskyldige tæge godt kan se lidt "farlig" ud, da den kan ligne flåten ved første øjekast – eller hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter.

Det er dog lidt at kende forskel på de to, da man kan skelne dem fra hinanden ved at tælle benene. En tæge har 6 ben, og en flåt har 8 ben. Derudover ligner tægen i langt højere grad en lille bille, end den ligner skovflåten, der er en mideart.

Sådan ser en tæge ud (seks ben):

 

Sådan ser en flåt ud (otte ben):

 

Annonce

Skovflåten

Skovflåten er hverken et insekt eller tæge. Flåten er en mide og i familie med edderkopperne. En flåt kan blive mellem 2 og 5 år gammel. I vinterperioden går den i hi ved at grave sig ned, og den dukker først frem op igen, når temperaturen rammer 5 plusgrader. Flåter lugter sig frem, når den skal finde en krop at suge blod fra. Visse mennesker lugter bedre for flåter end andre, hvilket forklarer at nogen vil opleve mange bid, mens andre aldrig bides. Flåterne kan smitte deres værter med to alvorlige sygdomme, borreliose og TBE, som er en alvorlig hjernehindebetændelse, der er dødelig i 1-2 procent af tilfældene. Ikke alle flåter bærer på sygdomsfremkaldende bakterier. Når man færdes i områder med mange flåter, bør man tage tøj og sko på, der dækker huden, særligt omkring fødder og ben, dvs. lange bukser, strømper og støvler. Tøj i lyse farver gør det desuden lettere at se og dermed fjerne eventuelle flåter på tøjet.

Kilde: Naturstyrelsen og Statens Serum Institut

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Første plejehjemsbeboer er smittet

112

Redningsaktion i Kastrup: 60-årig mand død

Annonce