Annonce
Butiksliv

Flemming blev afvist, men: Supermarkeder skal tage imod kontanter i dagtimerne

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
En torsdag formiddag havde Rema 1000 på Kongelundsvej to kasser åbne, der skiltede med 'kun dankort', så personalet ville ikke tage imod Flemming Becks kontanter. Men det må butikken ikke sige nej til i dagtimerne, siger Forbrugerrådet Tænk.
Annonce

Flemming Beck er en torsdag formiddag mellem klokken 11 og 12 i REMA 1000 på Kongelundsvej, fordi der er et godt tilbud, han er interesseret i.

Supermarkedet har to kasser åbent, og over begge hænger et skilt om, at man her kun kan betale med kort. Den tredje kasse har ikke åbent.

Flemming har imidlertid kun kontanter. Da han når op til kassen, får han at vide af kassemedarbejderen, at han ikke har nogen pengekasse, og at han ikke kan hjælpe. Flemming beder om at tale med en chef.

- Så kommer souschefen, og jeg fortæller ham, at det er et brud på loven ikke at tage imod kontanter. Souschefen svarer, at ’Vi har vores egne regler her’. Jeg har min veninde med, og hun tilbyder så at betale for mig med sit kort, fortæller Flemming.

Annonce

Pligt i dagtimerne

Men i dagtimerne har supermarkeder pligt til at tage mod kontanter, siger Ida Marie Moesby, der er økonom i Forbrugerrådet Tænk.

- Kontantpligten siger, at butikkerne skal tage imod kontanter i dagtimerne (mellem kl. 06 og 20), medmindre der er givet en dispensation herfor af Finanstilsynet, eller der er tale om fjernsalg eller selvbetalingsmiljøer, for eksempel som på visse benzintanke eller ved scan-selv kasser. Det er et brud med betalingslovens § 81, hvis han ikke kan betale kontant. Så den går ikke fra butikkens side blot at sige, at de har deres egne regler, siger Ida Marie Moesby.


De må ikke afvise kontantbetaling ved kasserne, selv om de skriver 'kun dankort'

Ida Marie Moesby, Forbrugerrådet Tænk


Det lykkedes os i fredags ikke at få fat i den lokale købmand på telefon, men kommunikationschef hos Rema 1000, Jonas Schrøder, siger:

- Købmanden fortæller mig, at ved kasse 1 kan man betale med både kontanter og kort altid, og i kasse 2 og 3, der er det rigtigt nok, at på grund af coronatiden kan man ikke betale med kontanter.

Kunden fortæller, at der ikke var nogen kasser åbne til kontant betaling.

- Ja, det ringede godt nok ikke en klokke ved købmanden, men det er beklageligt, hvis det er sket sådan og kunden har fået det at vide. Men det er så normalt sådan, at kasse 1 har åbent for kontant betaling, siger Jonas Schrøder.

Annonce

Minimal effekt

Men Forbrugerrådet Tænk oplyser os om, at butikken heller ikke må afvise kontant betaling ved nogle af kasserne.

- Såfremt butikken ikke har en dispensation, så skal de tage imod kontanter i dagtimerne, hvorfor de ikke må afvise kontantbetaling ved kasserne, selv om de skriver 'kun dankort', siger Ida Marie Moesby.

Forbrugerombudsmanden skriver på sin hjemmeside, at kontantreglen ikke er suspenderet på grund af corona.

Dansk Erhvervs hjemmeside fremgår det, at Erhvervsministeriet har undersøgt, hvorvidt der vil være en sundhedsmæssig gevinst ved at reducere antallet af kontanter. Vurderingen fra sundhedsmyndighederne er, at en effekt vil være minimal. Ministeriet går derfor ikke videre med tiltag for at reducere kontanter i forbindelse med coronakrisen.

Lovtekst om kontantreglen

I betalingslovens paragraf 81 fremgår det: 'En betalingsmodtager er forpligtet til at modtage betaling med kontanter i tidsrummet fra kl. 06.00 til kl. 22.00, hvis denne modtager betalingsinstrumenter omfattet af denne lov'

Butikker, der ligger i områder med forhøjet risiko for røveri, kan dog nøjes med at tage imod kontanter klokken 6-20.

Forbrugerombudsmanden siger om kontantreglen, at den 'har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne. Reglen kan ikke omgås ved fx at skilte med, at man ikke tager imod kontant betaling eller frabeder sig kontant betaling, og ej heller ved at undlade at have byttepenge.'

Læs mere på forbrugerombudsmanden.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sundhed

Snup en lyntest ved Meny på Nordens Plads

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Annonce