Annonce
KøbenhavnLIV

Flydende lotus haver, himlen på jorden og evige bjergdale klædt i blomstertæppe, Kashmir

Gulmargs marguerit tæpper - Foto: Anahita Malakians
Annonce

Af Ghita Schultz

Jeg sidder i et fly hjem fra New Delhi, mens jeg skriver denne uges klumme. For tre uger siden blev jeg inviteret til Kashmir af Den Indiske Ambassade og Air India i min egenskab af blogger og klummeskribent. Jeg havde en uge til at få byttet vagter fra mit job som stewardesse. Da jeg aldrig har været i Indien, vidste jeg som det eneste nærmest kun, at Kashmir har noget med Pashmina gedeuld at gøre og at der står salt på min hylde fra Himalaya bjergene. Min veninde Anita Lerche er en stor sangstjerne i den indiske Punjab stat, der ligger ved siden af Kashmir. Så hun har naturligvis fortalt mig en del om Indien. Og heldigvis vidste jeg heller intet om den mangeårige politisk-religiøse konflikt i området. Til gengæld, undervejs i Kashmir, undersøgte jeg internettet for dårlige nyheder om Kashmir. Jeg havde svært ved at tro på, at Kashmir skulle være et farligt sted at være, når jeg kiggede på de smukke lotusblomster som frodige haver på Dal Lake eller et himmelsk broderet tæppe af marguerit blomster overalt på Kashmirs bjergskråninger.

På Udenrigsministeriets hjemmeside og i rejseforsikringspolicer står der, at Kashmir er et geopolitisk følsomt område og der skal søges om speciel rejsetilladelse for at være dækket af sin rejseforsikring. Udenrigsministeriet ligefrem fraråder rejse dertil. Hvilket er lig med, at det bliver sindssygt dyrt at tegne en rejseforsikring. En af de medrejsende fra Finland fortalte, at han skulle betale 7.000 USD for en rejseforsikring til den del af Kashmir, som vi skulle til.

Jeg ved en del om rejseforsikringer og dækninger, da jeg i mange år sad på alarmcentralen SOS International, der tager sig af syge skandinaviske turister rundt omkring i verden. Jeg har sendt mange hjem, liggende på båre, ledsaget af læge, ambulance til og fra hospitalet i udlandet og til indlæggelse ved hjemkomst. Og ved at det kan ruinere folk, hvis ikke man har en rejseforsikring, der dækker. Så i bund og grund har jeg ikke været dækket af min world rejseforsikring. Hverken hvis krigen var brudt ud i Kashmir, jeg havde fået tung diarré, eller havde ført forgiftningssamtaler i det store hvide telefonrør og skulle i drop. Men verden er bare generelt et farligt sted af færdes. Og i lige netop Kashmir oplevede jeg det slet ikke sådan.

Blev faktisk nødt til at sige til turistorganisationens øverste ledelse dernede og dets repræsentanter i Kashmir, i en invitation hvor vi skulle fortælle om vores indtryk af Kashmir, at jeg faktisk har følt mig mere utryg ved at gå på gaden i mit eget land eller Europa. Både hvad angår vold, trusler og terrorceller end i Kashmir. Og at Europa og Skandinavien for den sags skyld, hvis vi endelig taler om, hvor der er farligt at færdes på planeten Jorden, da efterhånden er et lige så farligt et sted at færdes, hvis Kashmir er farligt.

Omvendt ville jeg nok ikke rejse til Kashmir, hvis ikke det var en del af Indien. Hvis det for eksempel lå i Pakistan, Saudi Arabien eller et andet muslimsk land i de områder. Hvis nogle havde forsøgt at bilde mig ind, at Kashmir er farligt at færdes i, havde jeg ikke hørt efter men fulgt min intuition. Og den har holdt stik efter at have mødt realiteterne i Kashmir.

Indien er kendt for altid at sørge for, at man får diarré. Det har så ikke ramt mig. Indien er kendt for forurening. Den har så heller ikke ramt Kashmir. Kashmir har ligeså mange soldater som befolkningen i hovedbyen Srinagar, der tæller cirka 1 million. Jeg har kun mødt imødekommende, ligefrem smilende soldater til tider, der beskytter Indiens interesser med grænse til Pakistan, og det har jeg haft det helt fint med.

Jeg har ikke noget skræmmende eller dårligt at fortælle om Kashmir. Jeg er rørt over, hvor dejligt Kashmir er. Hvor imødekommende folk er. Hvor smukt der er. Hvor vild naturen er. Hvor smukke drømmesyn den her del af Indien har at byde på.

Det eneste jeg måske kunne være bange for, er hvis Kashmir fik ophævet Udenrigsministeriets advarsler mod at rejse dertil. Det ville være turist strømmens komme. At uskyldigheden man møder i befolkningen, gik til grunde. At de uendelige blomsterenge i bjergdalene ved Gulmarg blev trampet ned, eller der gik charter og all inclusive i den.

Jeg vidste, at jeg ville møde Paradis i flydende haver og drømmesyn, da jeg fandt ud af, at jeg skulle til Kashmir. Jeg har tænkt lidt sådan på det, at ville skæbnen at jeg havde taget fejl og Kashmir viste sig at være sådan som medierne fremstiller staten, så ville Kashmir have været det skønneste Paradis at forlade verden i for at fare til himmels på en terrorregn af kugler - lykkelig. Det var dog ikke en del af rejseplanen og jeg er på vej tilbage til Danmark. Fuldstændig lykkelig, taknemmelig og uskadt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydhavnen

På to hjul rundt i Sydhavnen

Frederiksberg

En invitation til Godthåbsvej

Gadekunst

Ny gadekunst pryder porten til Westend

Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Annonce