Annonce
Julehjælp

Samler ind til pressede familier: - For mange er det her den eneste gave deres børn får

Christian Agner og Julie Bidstrup ejer Galleri Bidsart. Foto. Chili Djurhuus
For fjerde år i træk har medejer af Galleri Bidsart, Julie Bidstrup, samlet legetøj ind til økonomisk pressede familier. I år har været overvældende.

Det er fjerde år at galleriejer, Julie Bidstrup har omdannet sit galleri, Bidsart, om til et sted hvor pressede familier kan komme og hente julegaver til deres børn VanløseLIV har været forbi.

- En time inden vi åbnede, var der kø helt ned til Højholdtvej. Det siger noget om behovet siger Julie Bidstrup og kigger rundt i lokalet.

Et sæt forældre går rundt og leder efter babylegetøj -  med nyfødt armen. Julie viser dem hen til legetøjet og smiler omsorgsfuldt. Et andet sted i butikken går en ældre kvinde rundt og kigger på bøger til børnebørnene.

Annonce

Det her er gaven

- Hvem er det, der kommer her for at få legetøj?

- Det er alle. Men fælles for dem det er, at de på den ene eller anden måde er pressede. Enten på grund af corona ellers er det typisk enlige eller kvinder fra krisecentre, der simpelthen ikke hår råd til gaver.


Jeg har mødt flere, hvor det er mit klare indtryk, at hvis de ikke havde fået en gave her, så havde der simpelthen ikke været en gave under det juletræ, som de hellere ikke har råd til.

Julie Bidstrup, medindehaver af Galleri Bidsart


For mange er det sårbart at bede om hjælp. Hvordan oplever du det her i galleriet?

- Det vigtigste her, det er, at der ikke er krav om dokumentation. Det er et mellemfolkeligt projekt, hvor vi hjælper hinanden. Derfor tror jeg, at det, for mange, er lettere at komme ind og bede om hjælp. Der har dog virkelig været tryk på, så jeg har ikke haft, så mange samtaler med de besøgende, som jeg plejer at have. Men det er klart mit indtryk, at mange af dem der kommer virkelig er pressede. Og de er ikke mindst meget taknemmelige for, at de her får mulighed for at finde en gave eller to, svarer Julie. Hun trækker vejret dybt og fortsætter.

- Jeg har mødt flere, hvor det er mit klare indtryk, at hvis de ikke havde fået en gave her, så havde der simpelthen ikke været en gave under det juletræ, som de hellere ikke har råd til, siger Julie i en alvorlig mine.

Den gave de finder her er ikke en ekstra gave. Det er gaven.

Så her bliver smilet, men også grædt en del, siger Julie, og fortæller at mange af forældrene græder af lettelse, fordi de her kan finde en gave.

Annonce

Tårer og smil

Kan du komme med et eksempel?

- Der var en mor, der kom herind forleden dag. Hun fandt en inside-out/inderst inde dukke (En dukke fra filmen inside-out/Inderst inde, hvor alle grundfølelser bliver gennemgået, red.). Hun begyndte at græde, hvorefter hun fortalte mig, at hendes datter er i behandling, og at de har brugt filmen meget til at tale om de svære følelser. Og derfor var fundet af dukken virkelig det bedste hun kunne finde. Det var et meget bevæget øjeblik, svarer Julie, der selv bruger sin kunst til at beskrive nogle af de følelser der for mange kan være svære at tale om.

Den inside-out dukke, som moren fik til sin datter. Foto. Julie Bidstrup

- Det giver så god mening det her, for meget af min kunst fortæller historier om børn, der er blevet voksne for tidligt, folk med modstand i livet og hvordan man kommer over på den anden side, når der er udfordringer i livet. Vi er alle sårbare, og når folk kommer ind her og beder om hjælp er de sårbare, siger Julie.

Hvad sker der med de gaver som ikke er afhentet inden mandag (13. decembner, red) klokken 18, hvor du lukker ned for afhentning af legetøj?

- Vi sender legetøjet til sender til tre flygtningelejre i Irak Arbat i Sulaymaniya, Baxteri i Khanaqin, Khanki i Dahuk.  Sidste år sendte vi også legetøj derned, og vi fik sådan nogle livsbekræftende billeder tilbage, siger hun og viser nogle billeder på sin telefon, mens hun smiler stort.

En irakisk dreng fra en flygtningelejr der modtager en bil. Tjek glæden i hans øjne <3 Foto. privat

Hvordan finansieres transporten? Der er jo en del legetøj tilbage.

- Sidste år samlede vi penge ind til fragten, og det gør vi gen i år. Man kan derfor sende 20 kroner til MobilePay, 766623, onsdag 16. december med teksten Legetøj, svarer Julie og siger afsluttende.

- Og bliver der lidt ekstra så bruger vi penge til fragt af varmt tøj som andre har indsamlet til flygtningebørnene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Annonce