Annonce
KøbenhavnLIV

Fra gammelt kapel til nyt kulturhus: »Det er et vigtigt skridt på vejen«

Vejen til at omdanne Østre Kapel til et kultur- og teaterhus er nu rykket et skridt nærmere. - Foto: Benedicte Lorenzen (Arkiv)

I 2016 flyttede Sydhavn Teater ind i Østre Kapel og skabte en alternativ kulturscene i den slidte bygning. En modernisering er dog tiltrængt, hvis rummet skal blive til et kulturens hus, og de planer går to kommunale udvalg nu videre med.

At magien møder en, så snart man træder ind i det gamle Østre Kapel på Vestre Kirkegård, det ved de fleste af dem, der har besøgt stedet i forbindelse med Sydhavn Teaters forestillinger eller sidste sommers jazzkoncerter. Når man har ladet sig bjergtage af stedets helt særlige stemning, vil man dog opdage, at rummet ikke ligefrem lever op til nutidige krav til et kulturhus.

Men netop et kultur- og teaterhus er, hvad både Sydhavn Teater og Kgs. Enghave Lokaludvalg ønsker sig i Østre Kapel. I september 2018 fik de da også overbevist Kultur- og Fritidsudvalget om, at de skulle afsætte 200.000 kroner til at afsøge mulighederne for at søge fondsstøtte til moderniseringen af Østre Kapel.

Der er brug for kultur og grønne åndehuller

Nu er der så endelig nyt i sagen. I slutningen af januar har politikerne i både Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget givet grønt lys til, at der skal arbejdes videre med projektet, ligesom man nu vil gå efter at finde 1,6 millioner kroner, når politikerne til foråret skal fordele kommunens overskydende kroner på den såkaldte overførselssag. Og så skal der selvfølgelig tages kontakt til de private fonde.

Begge borgmestre er begejstrede ved tanken om, at skabe et funklende kultur- og teaterhus i den historiske bygning:

»Teater, akustiske koncerter, kunstudstillinger og kultur for børn er nogle af de aktiviteter, som kapellet i de smukke, grønne omgivelser, kan danne ramme om i fremtiden. Jeg er meget begejstret for idéen om at omdanne Østre Kapel til en ny kulturinstitution og samtidig skabe et helt nyt samlingssted for københavnerne i Sydhavn. En bydel, som i øvrigt er vokset markant de seneste år, og som har brug for flere kulturelle tilbud og grønne åndehuller,« siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) i en pressemeddelelse, hvor teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) følger op med denne kommentar:

»Det er et spændende projekt, der er med til at åbne kirkegården mere op for københavnerne. Der er allerede gode erfaringer med at afholde teaterarrangementer i kapellet, men det er nedslidt og fungerer ikke optimalt. De lokale i Sydhavnen ønsker, at der fortsat er mulighed for at mødes om teater- og kulturarrangementer på kirkegården, og det synes jeg også er en rigtig god idé. Det skal selvfølgelig bare fortsat ske med respekt for kirkegårdens øvrige besøgende. Jeg ved, at kirkegårdens ansatte også er rigtigt glade for, at den fine bygning bliver brugt og ikke forfalder,« siger hun.

Annonce

Et nyt mødested i Sydhavnen

Allerstørst er glæden dog blandt nogle af Sydhavnens kulturelle aktører, der holder fingrene krydset og håbet højt. Kunstnerisk leder af Sydhavn Teater Mille Maria Dalsgaard fortæller:

»Det her er bestemt næste vigtige skridt. Nu har begge forvaltninger godkendt, at det her bliver indstillet til overførselssagen, og det betyder selvfølgelig ikke, at det er noget, der er gået igennem, men det føles som om, at vindene blæser i den rigtige retning. Der er interesse, og det virker som om, det er tydeligt, hvilket løft det vil være for bydelen at få bedre rammer for de kunstneriske og kulturelle aktiviteter,« siger hun til Kgs. Enghave Bladet.

Den kunstneriske teaterleder har da også allerede et væld af drømme for Østre Kapel, hvis det rent faktisk lykkes at finde finansieringen. Hvis det skal blive til noget, kræver det nemlig, at der er private fonde, der vil betale en del af den omfattende modernisering. Håbet er dog lysegrønt, som den omsluttende Vestre Kirkegård også snart bliver:

»Jeg har en virkelig god mavefornemmelse, og alt er krydset for, at det lykkes. Min store drøm er et Østre Kapel, som kan rumme en bred vifte af kunstneriske aktiviteter, som er et levende hus med teater om aftenen, og aktiviteter for børneteater om formiddagen. Det kunne være koreografi for børn, og at der kan være mulighed for at lave fysiske forestillinger, fordi der er badefaciliteter. Eller der kan være forfatterarrangementer i caféen. Det skal være et nyt mødested i Sydhavnen, og et markant mødested i Bavnehøj, som i den grad trænger til et løft,« forklarer Mille Maria Dalsgaard.

Også i Kgs. Enghave Lokaludvalg vækker beslutningen om at gå videre med planerne glæde. Det fortæller Steen Eriksen, der er formand for lokaludvalgets kulturudvalg:

»Det her er et positivt tiltag for kulturen i Sydhavnen, og vi støtter selvfølgelig op om det, og håber at det så kommer igennem til overførselssagen til marts, så vi kan komme videre med det. I lokaludvalget har vi jo været opmærksomme på Østre Kapel i efterhånden otte år, så det er skønt, at de nu går videre med det,« siger han til avisen.

Sagen kort

  • • Kultur- og Fritidsudvalgets afsatte den 27. september 2018 0,2 mio. kr. til at afsøge mulighed for fondsstøtte til moderniseringen af Østre Kapel.
  • • Teknik- og Miljøudvalget har på et møde 27. januar 2020 godkendt, at der kan etableres et teater- og kulturhus på Østre Kapel på Vestre Kirkegård, som er foreneligt med den almene brug af den aktive kirkegård.
  • • Kultur- og Fritidsudvalget har på et møde den 30. januar 2020 besluttet:
  • - at der, i dette års forhandlinger om Overførselssagen, indgår en bevilling på 1,6 mio. kr. til at kvalificere projektet.
  • - at der, i dette års forhandlinger om Overførselssagen, indgår en hensigtserklæring om at arbejde for at afsætte anlægsmidler i forbindelse med næste års forhandlinger om Overførselssagen, hvis projektet på dette tidspunkt har opnået tilstrækkelig fondsstøtte.
  • Kilde: Kultur- og Fritidsforvaltningen
Annonce
Annonce
Alarm112

Seks anholdt efter demonstration der spærrede broer i København

Annonce
Annonce
Alarm112

S-tog holdt stille efter anholdelse med varselsskud

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Landsret dømmer mand med papkrus - ok med menneskerettigheder

Alarm112

Ville købe våben ved Field's - blev i stedet anholdt af PET-agent: 26-årig får ti års fængsel for forsøg på terror

Indland

Alle borgmesterposter på plads: De Konservative tager Dragør

KøbenhavnLIV

Nørrebro bibliotek: Et efterår i magiens tegn

Alarm112

Betjent tiltalt for at filme død mand: Det var bare humor

Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Alarm112

Motorvej på Amager spærret efter anmeldelse om kast fra bro

Alarm112

Sag om hvidvask via Danske Bank forsinkes af engelsk retskrise

Byliv

Lokal skole har fået nyt udstyr: Inviterer alle på eventyr uden for åbningstid

Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Indland

Medie: Bargigant bryder loven - manipulerer sine kunder

Byudvikling

Fra to til seks timers parkeringsforbud på Buskager: Folk er begyndt at parkere på Damstien

Alarm112

26-årig fængslet for formodet dobbelt knivstikkeri

Krimi

Seks mænd anholdt for at smugle mindst 1000 kilo hash

Alarm112

Voldelig bandekonflikt fører til visitationszoner i København

Krimi

TikTok-manden fængslet - sigtes for to voldtægter

Indland

PORTRÆT: S-advokat rykker ind på borgmesterkontoret

Debat

Handicapkonventionen skal være lige så vigtig som de 17 verdensmål

REGIONSRÅDSVALG

Lars Gaardhøj fortsætter som formand i Region Hovedstaden

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Debat

Kriminelle indvandrere skal mødes af lovens hårde hånd

Annonce