Annonce
KøbenhavnLIV

Han sætter fart på Rutschebanen

Rutchebanefører på den gamle Rutchebane i Tivoli, Jakob Jørgensen. Foto: René Mølskov
Annonce

Jakob Jørgensen har kørt Rutschebanen i Tivoli siden 2006. Han kender hvert et sving og for ham er Rutschebanen essensen af Tivoli.

Der ligger en lille, hemmelig hule i bjerget under Rutschebanen. Den ene af de to røde døre fører ind i en gang, hvorfra man kan gå direkte ind i Rutschebaneførernes allerhelligste.

Link: TIVOLI-FORSIDEN

Her samles de om kaffen. Gerne timer før Rutschebanen åbner. De hilser altid på hinanden med øjenkontakt, håndtryk og en hilsen. For det er et særligt fællesskab, der findes blandt de 25 Rutschebaneførere, der findes i Danmark. En stolthed, man ikke tager fejl af.

»Den er så manuel. Den har en så fed, en så fantastisk historie. Den er fra 1914 og det er verdens 3. ældste Rutschebane,« fortæller Jakob Jørgensen, der har kørt Rutschebanen siden 2007.

»Det er én Rutschebane ud af otte, der er tilbage i hele verden, som har en bremsemand, altså en vognfører, der sidder og holder farten nede. Hvilket gør den helt vildt unik,« siger han og fortsætter:

»At køre Rutschebanen er ikke en almindelig ting, en hverdagsting. Der er 25 i hele Danmark, der er ansat til at køre Rutschebanen.«

Se også: Alle tivoli-portrætterne

Da Jakob Jørgensen var yngre arbejdede han i Legoland i England. Han elskede at køre forlystelser og har altid haft en stor kærlighed til Rutschebaner. Derfor synes han selv, at det var oplagt, at han blev fører på Rutschebanen i Tivoli. Det lå lige til højrebenet.

Men han fik afslag på den ansøgning, han ellers var så tilfreds med.

Først tager du opvasken

»Cirka 14 dage efter det, blev jeg ringet op af restaurant Viften, der ligger i den modsatte ende af Tivoli. Og der blev jeg simpelthen ansat som opvasker. Det var ikke helt det job, jeg havde drømt om,« fortæller han.

Men han holdt fast. Arbejde som opvasker i et år. Og hver eneste gang, han havde en pause, så løb han.

»Jeg brugte stort set alle mine pauser på at løbe herop og snakke med Rutschebaneførerne.«

Til sidst gav det pote og i 2007 satte han sig i bremsesædet. En ’sindssygt nervepirrende oplevelse’ ventede.

»Du skal have en føling med vognen, og den føling den skal du få, når det er koldt, når det er varmt, uanset antallet af gæster. Og den føling har du overhovedet ikke på den første tur,« siger han og fortsætter:

»Man sidder der og kører op ad optrækket og det virker bare som om, det er kilometerlangt. Og man har svedige hænder og er i vild panik, og du sidder på det her udsatte sæde, der bare vipper og gynger, og du prøver at hive i bremsen. Det er fuldstændig vanvittigt.«

Ekstra: Hør Jakob Jørgensen fortælle om at køre sin første tur med Rutschebanen:

[audio wav="https://staging-kbhlivdk.kinsta.cloud/wp-content/uploads/2019/04/Jakob-den-første-tur.wav"][/audio]

 

Blandt de største i verden

Få forlystelser kan følge med Rutschebanen, når det kommer til gæster. Cirka 1,4 millioner om året. Ingen forlystelser i Tivoli - og få i verden - kan mønstre det tal. Og det er bare en del af magien i Rutschebanen.

»Jeg er på en arbejdsplads, hvor det handler om at gøre folk glade. At jeg kan få løn for at køre Rutschebane, det er jo helt sindssygt.«

Ekstra: Hør Jakob Jørgensen fortælle hvordan en tur med Rutschebanen begynder:

[audio wav="https://staging-kbhlivdk.kinsta.cloud/wp-content/uploads/2019/04/Jakob-starten-af-rutschebanen.wav"][/audio]

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Østerbro

Så er der mad: Pesto fra Nordhavn

Annonce
Forsiden netop nu
Natteravnene

Natteravnene får sponsorat

Budget21

Borgermøde om budgettet 2021

Østerbro

Kunsten har indtaget autoværkstedet

Indre By

Cykler I til skole?

Afsked

Efter 22 år: Filialdirektør siger farvel

Annonce