Annonce
FRANK JENSEN-SAGEN

Han vandt slaget over Thorning: Nu er Lars Weiss midlertidig overborgmester

Lars Weiss (S) bliver fungerende overborgmester, efter Frank Jensen er trådt tilbage. Lars Weiss er 1. næstformand i Borgerrepræsentationen. Han er desuden medlem af Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.
Det er ikke første gang Amager-politikeren Lars Weiss kommer i orkanens øje. I 2001 vandt han 'Slaget om Søndre Slagmark', da Helle Thorning forsøgte at vinde den attraktive 9. kreds på Amagerbro. Nu er søn af tidligere minister, Birte Weiss, rykket ind på overborgmesterkontoret. Midlertidigt.

Den midlertidige overborgmester på Københavns Rådhus, Amager-politikeren Lars Weiss, havde næppe drømt om at skulle indtage rådhusets mest magtfulde kontor i kølvandet på en krænkelsessag.

Men selv om Lars Weiss for mange er et ubeskrevet blad, er han i den grad en mand, der vejer tungt i Socialdemokratiet.

Før Frank Jensens fratrædelse var han både 1. næstformand og gruppeformand, så det vil være forkert at konkludere, at Lars Weiss, søn af tidligere minister Birte Weiss, er en novice i det politiske spil.

Annonce

Historien fortæller også om en politiker, der kender spillets regler, og ikke mindst, at man skal passe på knive ryggen, når magten er i spil.

I 2001 stillede Helle Thorning-Schmidt op til kampvalg i den attraktive 9. kreds på Amagerbro i Søndre Storkreds mod netop Lars Weiss.

Helle Thorning Schmidts opstilling fik en mindre borgerkrig til at bryde ud i kredsen, efter bestyrelsen støttede Helle Thornings kandidatur, men på generalforsamlingen tabte hun afstemningen knebent til Lars Weiss, hvorefter den endelige afgørelse blev lagt ud i urafstemning blandt kredsens medlemmer.

'Slaget om Søndre Slagmark' var i gang.

Lokalt forankret i kredsen

Mistanken om, at Helle Thorning forsøgte at kuppe sig til magten opstod, da der pludselig blev meldt 13 nye medlemmer ind i kredsen forud for urafstemningen. Socialdemokratiets partisekretær meddelte kort før afstemningen, at man ville undlade at tælle otte nye medlemmers stemmer med på grund af mistanken om at overflytte stemmer i sidste øjeblik.

Urafstemningen vendte fingeren nedad for kometen fra Bruxelles, der allerede dengang blev nævnt som emne til kommende formand for Socialdemokraterne.

Thorning tabte klart urafstemningen. Hun fik 77 stemmer, mens modkandidaten Lars Weiss fik 109.

»Jeg er ked af det, men også lidt lettet. Det var jo nok aldrig gået, når jeg i den grad havde bestyrelsen imod mig,« lød reaktionen fra Helle Thorning.

»Den negative kampagne, der er kørt mod mig, har helt sikkert haft indflydelse på resultatet. Næste gang, jeg skal stilles op til noget, kommer jeg ind ad fordøren,« fastslog hun.

Daværende kredsformand, Jan Salling Kristensen, var kraftigt imod Helle Thornings opstilling, men sagde, det kun var de politiske forskelle, det handlede om.

»Jeg har ikke modarbejdet Helle. Det vigtige for mig er, at Lars (Weiss, red.). er lokalt forankret i kredsen, og så er vi mere enige i hans holdninger på retspolitik og udlændingespørgsmålet.

Både regeringen og Socialdemokratiets top er gået alt for langt med stramninger over for udlændinge,« forklarede Jan Salling Kristensen.

I 2005 stillede Helle Thorning-Schmidt op på Østerbro, blev valgt til Folketinget og vandt siden formandsopgøret mod Frank Jensen.

Annonce

Forgæves forsøg

For Lars Weiss var det helt naturligt at stille op i Amagerbro-kredsen.

For i denne kreds er der store arbejdertraditioner. Og således masser af arbejderstemmer. B&W lå på Holmen, Holmbladsgade var fyldt med industrivirksomheder og øen var kendt for sine mange gartnerier.

Lars Weiss forsøgte også at blive valgt til Folketinget, men efter flere forgæves forsøg besluttede han at fokusere på arbejdet i Københavns Borgerrepræsentation.

Lars Weiss

Lars Weiss er født 30. maj 1971 på Frederiksberg. Han er 1. næstformand og gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation. Han er udannet økonom fra Københavns Universitet og i kommunikation fra Journalisthøjskolen i Aarhus.

Annonce
Annonce
Alarm112

Seks anholdt efter demonstration der spærrede broer i København

Annonce
Annonce
Alarm112

S-tog holdt stille efter anholdelse med varselsskud

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Landsret dømmer mand med papkrus - ok med menneskerettigheder

Alarm112

Ville købe våben ved Field's - blev i stedet anholdt af PET-agent: 26-årig får ti års fængsel for forsøg på terror

Indland

Alle borgmesterposter på plads: De Konservative tager Dragør

KøbenhavnLIV

Nørrebro bibliotek: Et efterår i magiens tegn

Alarm112

Betjent tiltalt for at filme død mand: Det var bare humor

Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Alarm112

Motorvej på Amager spærret efter anmeldelse om kast fra bro

Alarm112

Sag om hvidvask via Danske Bank forsinkes af engelsk retskrise

Byliv

Lokal skole har fået nyt udstyr: Inviterer alle på eventyr uden for åbningstid

Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Indland

Medie: Bargigant bryder loven - manipulerer sine kunder

Byudvikling

Fra to til seks timers parkeringsforbud på Buskager: Folk er begyndt at parkere på Damstien

Alarm112

26-årig fængslet for formodet dobbelt knivstikkeri

Krimi

Seks mænd anholdt for at smugle mindst 1000 kilo hash

Alarm112

Voldelig bandekonflikt fører til visitationszoner i København

Krimi

TikTok-manden fængslet - sigtes for to voldtægter

Indland

PORTRÆT: S-advokat rykker ind på borgmesterkontoret

Debat

Handicapkonventionen skal være lige så vigtig som de 17 verdensmål

REGIONSRÅDSVALG

Lars Gaardhøj fortsætter som formand i Region Hovedstaden

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Debat

Kriminelle indvandrere skal mødes af lovens hårde hånd

Annonce