Annonce
112

- Hans hud blev blålig, og jeg sagde til alarmcentralen, at jeg vurderede, at han havde fået hjertestop

Lise Rydik reddede en mands liv, da han faldt om ved at give hans livreddende førstehjælp. Foto. Lise Rydik
39-årige Lise Rydik reddede i juli en ældre mand fra at dø ved at give han hjertemassage. Nu har hun fået en dusør af Københavns Politi.
Annonce

- Da jeg kom derhen, så jeg en ældre mand sidde på jorden. Han havde det meget dårligt. Det var umiddelbart svært at se om han var fuld eller der var noget andet med ham. Han havde tisset i bukserne, og var svær at komme i kontakt med, fortæller Lise Ryding om en episode 9. juli, hvor hun ender med at redde den ældre mand liv. En heltegerning hun nu får en dusør for.

Lise kom gående op af Finsensvej, da hun registrerer noget tomult på hjørnet af Finsensvej og Sønderjyllands Allé. 39-årige Lise Rydik, der har arbejdet som onkologisk sygeplejerske i 15 år, skyndte sig derfor hen på hjørnet, hvor hun så en ældre mand sidde på jorden.

- Måske er det på grund af mit erhverv som sygeplejerske, men jeg melder mig altid, når jeg ser at nogen har brug for hjælp, siger Lise, og fortæller, at der allerede var nogle mennesker ved manden. Men da de var ældre, kunne de ikke sætte sig ned på knæ for at hjælpe ham.

Annonce

Hans hud blev blålig

- Der var allerede en, der havde ringet 1-1-2, så jeg satte mig på hug og sagde' Hey er du okay, til ham, fortæller Lise og fortsætter.

- I starten svarede han lidt. Tanker kørte gennem mit hoved. Var det et hjertestop? En hjerneblødning? Eller skyldes det slaget fra hans fald? (manden havde ikke cykelhjelm på, og var væltet på sin cykel, red) Jeg fik en fra alarmcentralen i røret som guidede mig så fint, fortæller Lise og tager en dyb indånding.


Ved at udføre hjertemassage og kunstigt åndedræt kort efter hjertestop kan man fordoble eller tredoble overlevelsen.

Fredrik Folke, overlæge og klinisk professor i kardiologi med særlig fokus på præhospital hjertestop og genoplivning, Gentofte Hospital.


Pludselig tager situationen en alvorlig drejning.

- Fra at kunne tale lidt, blev han pludselig ukontaktbar. Hans hud blev blålig, og jeg sagde til alarmcentralen, at jeg vurderede, at han havde fået et hjertestop. Jeg blev ved med at tale til ham, men han svarede mig ikke, fortæller Lise der, selvom hun er sygeplejerske, aldrig har stået alene med et hjertestop før.

- Normalt er der jo en masse fagpersonale og udstyr i nærheden, når en patient bliver så dårlig. Så det var en meget uvant og stressende situation for mig, forklarer Lise.

Lise fortæller, at en ældre dame fortæller, at manden få minutter før, havde overhalet hende i fuld firspring på sin cykel, og at han - ud af det blå - pludselig var væltet.

Annonce

Påbegynder hjertemassage

- Udover at blive blå får manden også i kramper. Jeg får ham lagt ned og hevet hans bluse op. Jeg sagde til vagtcentralen, at jeg ikke turde vente længere med at give hjertemassage. Jeg komprimerede (gav hjertemassage, red) alt for hurtigt, på trods af, at jeg er sygeplejerske og hvert år får opdateret mit førstehjælpskursus. Nok fordi jeg var stresset, fortæller Lise og fortsætter.

- Imens jeg gav hjertemassage, sagde jeg flere gange til alarmcentralen; 'I skal bare komme nu!'

Det er, ifølge Lise Rydik, hårdere end man tror at give hjertemassage, fordi man skal presse rigtig hårdt for at få hjertet til at pumpe det livsvigtige blod op til hjernen.


Vidste du at, ud af de personer, som får hjertemassage inden ambulancen ankommer, overlever 17 procent. Og 45 procent af de personer, der for hjertemassage ved hjælp af en hjertestarter, inden ambulancen ankommer overlever.

Sundhedsstyrelsen


- Jeg tror, jeg nåede at gennemføre 30 tryk af fire gange før ambulancen var der. De var bare så seje, siger Lise og smiler.

- Der kom en sygeplejerske og satte en hjertestarter på ham med det samme, fortæller Lise, der blev stående og så, at manden kom lidt til sig selv i ambulancen.

Ifølge overlæge og klinisk professor i kardiologi med særlig fokus på præhospital hjertestop og genoplivning, Fredrik Folke, er hjertemassage og kunstig åndedræt enormt vigtig for overlevelseschancerne. Han udtaler.

- Ved at udføre hjertemassage og kunstigt åndedræt kort efter hjertestop kan man fordoble eller tredoble overlevelsen.

Han pointerer, at det, i størstedelen af tiden, ikke er hjerte-lungeredningen i sig selv, der medfører overlevelse.

- Det er det, at man vinder tid, til der kommer en hjertestarter frem (enten med ambulance eller for eksempel via en Hjerteløber), da et stød fra en hjertestarter er afgørende for overlevelseschancen, slår Fredrik Folke fast.

Fakta om hjertestop

I Danmark rammes årligt knap 5.200 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Det svarer til cirka 14 personer hver dag.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er cirka 16 procent (2019).

For personermed stødbar hjerterytme er overlevelsen 40 Procent (2019).

- De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent.

Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, overlever 6 procent af de personer, som får hjertestop uden for hospital.

Ud af de personer, som får hjertemassage inden ambulancens ankomst, overlever 17 procent.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er 45 procent for de personer, der for hjertemassage ved hjælp af en hjertestarter, inden ambulancen ankommer.

Kilde. Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Tænkte på ham

Efter redningsaktionen blev Lise ringet op og tilbudt krisehjælp. Og hun fik i samme ombæring at vide, at Københavns Politi ville indstille hende til en dusør, fordi akutlægen vurderede, at hendes hjælp havde været afgørende for, at det lykkedes at genoplive manden.

Og selvom Lise havde set, at ambulancefolkene fik liv i ham, og hun var indstillet til en dusør, tænkte hun alligevel over, hvordan manden havde det.

- Politiet havde sat politibånd rundt om hans herrecykel, og hver gang jeg cyklede forbi stedet, kiggede jeg efter cyklen. Jeg tror, den stod der i 14 dage - tre uger, og en dag var den væk. Jeg tænkte, at hans nærmeste nok havde fjernet den, fordi han var død, selvom jeg selvfølgelig håbede det modsatte, fortæller Lise, der ofte sendte manden en tanke.

Et par måneder senere modtog Lise en stor kuvert med posten.

- Jeg troede, det var en bøde, griner Lise.

- Men det var et diplom og 1000 kroner som dusør, fordi jeg havde reddet hans liv.

Hvad betyder det for dig, at du har reddet et liv?

- Det er en del af mit arbejde, og jeg stopper altid op, hvis jeg ser, at der er nogen, der har brug for hjælp. Det er også noget, jeg lærer mine børn. Og mit eksempel viser netop, hvor vigtigt der er, at vi stopper op og hjælper. Også selvom vi ikke kan førstehjælp. Måske kan man behjælpelig med at holde telefonen.


Vidste du at: Alle kan træde til med hjertelungeredning – også børn ned til 12-års alderen.

Sundhedsstyrelsen


Hvad gik dusøren til?

- Det var ikke særlig romantisk, svarer Lise, griner og fortsætter.
- De gik ind det daglige budget - et par kondisko eller vinterstøvler til børnene.

Tænker du på episoden?

- Jeg tænker da på, hvordan han mon har det, svarer Lise.

Annonce

Politidirektør: Imponerende indsats

Dusøren, som Lise modtog, er én ud af ti dusører som Københavns Politi uddeler flere gange om året til borgere, der har gjort en særlig indsats. Såsom at hjælpe medborgere i nød, forhindre forbrydelser i at ske eller hjælpe politiet i konkrete efterforskninger. Politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes udtaler.

- Lise har ydet en imponerende indsats, som fortjener stor anerkendelse. Hun begyndte straks hjertelungeredning, da den tilskadekomne fik et hjertestop – til trods for at hun udsatte sig selv for smittefare (corona, red). Med sin resolutte handling har Lise været med til at redde en medborgers liv, siger hun afsluttende.

Normalt inviterer Københavns Politi dusørmodtagere ind til en ceremoni på politigården, hvor politidirektøren siger et par ord til hver modtager og overrækker diplomet. Men på grund af corona er det ikke muligt i år.

Hvis du kender du -  eller er du - den ældre herre som Lise Rydik reddede 9. juli, vil VanløseLIV gerne i kontakt med ham.

Alle kan give livreddende førstehjælp

Alle kan træde til ved hjertestop, og man kan ikke gøre noget forkert.

Hvis man føler sig utryg ved at give kunstigt åndedræt, for eksempel hvis personen med hjertestop har kastet op, eller der er slim omkring munden, anbefaler vi, at man giver hjertemassage uden kunstigt åndedræt. Den metode vil sikre fortsat ilttilførsel til hjernen og mindske risiko for alvorlig hjerneskade. De samme anbefalinger gælder, hvis man føler sig utryg ved at give kunstigt åndedræt på grund af mulig smitte med corona-virus. Altså hjertemassage alene og undlade kunstigt åndedræt. Det værste er ikke at træde til.

Kilde. Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen og hjertelæge

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Affaldet hober sig fortsat op på Frederiksberg

Rund dag

Et liv med malerpensler og filmstrimler

Byliv

Nyt om den bemandede legeplads ByOasen

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce