Annonce
KøbenhavnLIV

Her er årsagerne til din svimmelhed

Foto: Mehrpouya H (Unsplash)

Bemærker du en gang imellem, at du bliver svimmel, at verden kører rundt, og at du ikke helt har styr på din balanceevne. Eller sker det tit, at resten af verden tager en gyngetur uden dig?

I så fald har du noget til fælles med ret mange andre danskere, og jo ældre du bliver, jo højere bliver risikoen for, at du kommer til at opleve det. Hver tredje dansker over 65 år oplever, at de bliver svimle i perioder. Men det gør ikke den ufrivillige søsyge mindre skræmmende – og mange har måske en tendens til at gå rundt med den frygt og bekymring, at det er hovedet, der er noget galt med.

I langt de fleste tilfælde vil svimmelheden skyldes noget meget mindre dramatisk, men der er alligevel god grund til at tage affære, hvis man begynder at føle sig svimmel i kortere eller længere perioder, siger klinikchef på Øre-, næse- & halskirurgisk klinik på Rigshospitalet, Mads Klokker:

– Alle tilstande, som kommer pludseligt og ikke er normale, skal man søge behandling for hos en læge. Man skal tage svimmelhed alvorligt, og man skal få det undersøgt.

Annonce

Svimmel på grund af øret

Når det så er sagt, er det sjældent, at der er alvorlig sygdom, der gør os svimle. I omkring halvdelen af alle tilfælde vil det vise sig at være en tilstand, der så at sige får ørene til at rasle.

Tilstanden har mange navne, men er mest kendt som øresten. Den opstår, fordi små kalkkrystaller har revet sig løs fra ørestenssækken. Det er uvist, hvorfor det opstår, men det kan ske efter, man har slået hovedet. De små stykker krystal kan klumpe sig sammen i ørets buegangssystem, og når man så bevæger hovedet på en bestemt måde, påvirker det sansecellerne i buegangen, og så er det, man føler sig svimmel.

Når man har ørestenssvimmelhed, vil man som regel få et anfald, når man gør bestemte bevægelser – for eksempel, når man står ud af sengen. Ørelægen vil derfor spørge ind til, om man typisk får et anfald, når man gør noget bestemt, og om de som regel varer under ét minut. Er begge dele tilfældet, bliver patienten vippet tilbage i stolen, så hovedet bevæger sig på en bestemt måde, og lægen fremprovokerer et svimmelhedsanfald.

Annonce

Svimmelhed kan kureres hurtigt

Hvis lægen konstaterer, at det der øresten, der er årsag til svimmelheden, foregår kuren på samme måde: hovedet bliver flyttet i bestemte retninger, så krystalklumpen flytter sig tilbage til ørestenssækken. Hvis det lykkes – og det gør det ofte – er man kureret.

– I heldigste tilfælde tager det 15- 20 minutter, fortæller Mads Klokker, der har speciale i netop svimmelhed, der skyldes en tilstand i øret. På Rigshospitalets øre-næsehalsklinik startede han som en af de eneste i landet op med en såkaldt svimmelhedsstol, der bliver brugt i de tilfælde, hvor det ikke lykkes at flytte ørestenene hos en almindelig øre-næse-halslæge. Stolen findes i dag nu også et par andre steder i Danmark. Her vil patienten blive spændt fast, og så vil stolen rotere langsom bagover og til siden, så hovedet laver de rette bevægelser til at fremprovokere et anfald. Ørestenene bliver flyttet ved hjælp af en vibrator, der bliver placeret omkring øret, og så bliver ørestenene rystet på plads.

Annonce

Tre andre øreproblemer

En anden, men noget mere sjælden årsag til svimmelhed er sygdommen Menière, der skyldes at trykreguleringen i det indre øre ikke fungerer optimalt. Her er symptomerne desuden kvalme, tinnitus, trykken for øret og med tiden også at man får permanent hørenedsættelse. Menière rammer som regel kun det ene øre, men hos nogle få kan sygdommen udvikle sig, så det også rammer det andet øre.

Virus på balancenerven er en tredje tilstand, der kan give anfald af svimmelhed, men det er ikke, som mange måske tror, en særlig udbredt sygdom. Den kommer fordi balancenerven i øret har fået en infektion, der forhindrer, at balancesignalerne ikke når hjernen. Svimmelheden kan være så voldsom især de første dage, at man har svært ved at rejse sig eller stå op, og anfaldene kan vare i lang tid.

En endnu mere sjælden sygdom, der har med øret at gøre, er otosklerose. En ud af hver 100 dansker er ramt af den, og her er det hørenedsættelse og ikke svimmelhed, der er det vigtigste symptom. Otosklerose skyldes en sammenvoksning af øreknoglerne og er arveligt betinget.

Annonce

Når det er andet end øret

Det er ikke kun ørene, der gør os svimle. Nogle af de slemme årsager er en begyndende blodprop i hjernen, svulster i lillehjernen og i hjernestammen, sclerose eller sinus caroticus-syndrom, hvor man får pludselige stop i hjerterytmen eller fald i blodtrykket.

Så selvfølgelig skal man tage det alvorligt i det øjeblik, man oplever svimmelhed for at få den rigtige behandling eller få ro i sjælen. Men der kan også være andre og mindre alvorlige grunde, og mange af dem kan man forholdsvis enkelt gøre noget ved.

Nogle årsager skal findes i hovedet eller rettere i psyken. Eksperter anslår, at der er omkring 300.000 danskere, der har en såkaldt funktionel lidelse. Det er en tilstand, hvor hjernen og kroppen er blevet så overbelastet, at det giver sig udslag i fysiske symptomer. Det kan være på grund af stress, angst eller bekymringer, der i sidste ende får kroppen til at sige fra og måske får verden til at dreje rundt.

Annonce

Lav blodprocent og vand

Funktionelle lidelser er reelle sygdomme, så selv om du har en fornemmelse af, at en eventuelt svimmelhed ”kun” skyldes stress, så er der al mulig grund til at tage den og andre symptomer alvorligt. Andre årsager til svimmelhed er mere håndgribelige. Hvis du får for lidt jern og/eller har lav blodprocent, kan du muligvis mærke det i form af svimmelhed, men især også træthed og hjertebanken.

Ved lav blodprocent mangler blodet røde blodlegemer, som bliver produceret blandt andet ved hjælp af jern. Drikker du for lidt og bliver dehydreret, kan det også give svimmelhed. Husk, at kaffe og te også tæller med i væskeregnskabet. Eller glemmer du på en varm sommerdag, hvor du sveder, at du ud over vand eller andet væske også skal have salt, så bliver saltbalancen forstyrret og kan gøre dig svimmel.

Går du rundt med et måske uopdaget forhøjet blodtryk, er der ofte ikke mærkbare symptomer på det, men i nogle tilfælde er svimmelhed et symptom. Det samme glæder for en måske uopdaget diabetes. Et pludseligt udsving i blodsukkerniveauet kan give svimmelhed. Lavt stofskifte, eller hypothyreose, hvor skjoldbruskkirtlen ikke udskiller så mange stofskiftehormoner, som kroppen har brug for, kan også gøre, at man til tider bliver svimmel. Endelig kan svimmelhed være følgevirkningen af et piskesmæld, en hjernerystelse eller en bivirkning af forskellige typer af medicin.

Annonce

Træn balancen

Uanset hvad, der forårsager svimmelheden, kan du selv være med til at forebygge, at den går for meget ud over balanceevnen.

– Ligesom man dyrker motion for at træne kredsløbet, skal man også træne balanceevnen. Vi mister balanceevne med alderen, så det er vigtigt at træne, så man ikke går og småfalder, siger Mads Klokker. Du træner din balanceevne ved at udfordre den, og det kan du for eksempel gøre med yogaøvelser, pilates, dans eller bare med en gåtur på et lidt ujævnt underlag. Du kan også mere målrette træne den ved at lave denne balanceøvelse: Stil dig på ét ben, og balancer i så lang tid, som du kan. Stil dig eventuelt ved et bord, en væg eller en stol, så du har mulighed for at støtte med hænderne, hvis du har brug for det i begyndelsen.

Er det for svært, kan du begynde med en lidt lettere øvelse: Stil dig sådan, at du har det meste af kropsvægten på den ene fod og bare lige rører gulvet med tæerne med den anden fod. Er det stadig for svært, kan du stille dig på begge ben og så bare lukke øjnene – på den måde træner du en noget dårlige balanceevne. Stå sådan så længe, som du kan, og kan du i et halvt minut eller mere, er din balanceevne ikke så ringe endda.

Når du træner balancen, skal du huske, at du ikke skal udfordre den mere, end du er i stand til at holde den. Udfordringerne skal passe med, hvor god din balanceevne er. Hvis du træner den lidt hver dag, vil du kunne mærke, at den bliver bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Annonce