Annonce
Byudvikling

Hjemløs: Renoveringen af gangbroen over Jyllingevej lugter lidt af Dark Design

Kim Allan Jensen er bestyrelsesmedlem i Hus forbi og formand i De Hjemløses Landsorganisation, SAND. Foto. Privat
Broen over Jyllingvej starter snart sin renovering. Formand i Den Hjemløses Landsorganisation, Kim Allan Jensen, siger det lugter af Dark Design.

- Det lugter lidt af Dark Design. Du ved, det som flere og flere byer opsætter for at udelukke gadesovere og hjemløse kan ligge sig ned og sove. Det er alt fra varme riste, men gør umulige at sove på til bænke der pludselig bliver delt op i to.

Ordene kommer fra bestyrelsesmedlem i Hus forbi og formand i De Hjemløses Landsorganisation, SAND, Kim Allan Jensen, da vi fortæller ham, at den før lukkede gangbro over Jyllingevej til Jyllingevej Station skal åbnes op. Og han fortsætter.

- Problemet er, at det er rigtig svært for hjemløse at finde et sted at sove. Og så har de fleste hjemløse rigtig svært ved at være i gademiljøet, fordi de er jaget vildt i forvejen, sukker Kim Allan, der selv er hjemløs. Han bor i en campingvogn, som han af og til rykker til et nyt sted, når naboerne bliver utrygge ved hans campingvogn.

Annonce

Hjemløse er jagte vildt

- Jeg har faktisk lige holdt et netværksmøde, hvor vi talte om at skabe nogle gaderum, hvor der er plads til de udsatte, så de kan være en del af gademiljøet på en sund måde. Lidt ligesom ved Enghave Plads, hvor man har opsat et skur, så de kan trække sig lidt væk fra gaden og drikke. Uden skræmme folk, forklarer Kim Allan.

Gangbroen ved Jyllingevej Station er meget hærget. Der lugter voldsomt af urin, og folk fortæller, at der ofte ligger masser af skrald, afføring og af og til også madrasser, som indikerer, at folk bruger gangbroen til overnatning. Hvad tænker du om det?

- Umiddelbart lyder det ikke som typisk hjemløs adfærd.

Broen over Jyllingevej ved Jyllingevej station anna 2020

Hvorfor ikke?

- Hjemløse rydder normalt op efter sig selv, for hvis man skal tilbage at sove et sted dagen efter, så tisser man der ikke.


Problemet er, at der ikke er plads til de hjemløse nogle steder.

Kim Allan Jensen, bestyrelsesmedlem i Hus forbi og formand i De Hjemløses Landsorganisation, SAND.


Hvem kan det så være, der benytter gangbroen?

- Nu kender jeg ikke gangbroen, men jeg tænker, det lyder som om, det er misbrugere og meget psykisk syge personer. Måske psykisk syge og eller misbrugende hjemløse - hvis de tyr til at opholde sig sådan et sted.

Hvad kan de så nu, hvor gangbroen renoveres? De skal jo også være et sted.

- Problemet er, at der ikke er plads til de hjemløse nogle steder. Ikke engang på psykiatrisk afdeling, når de er syge. Jeg kender til flere tilfælde, hvor psykiatrisk afdeling sender folk ud med en pose piller fra psykiatrisk afdeling velvidende, at de ikke har et sted at sove og ikke er raske. Jeg har kendskab til en, der tog hele posen, som var til en uge, den første dag, siger Kim Allen og trækker vejret dybt holder en pause og fortsætter.

Hvad er Dark Design?

'Dark Design' eller 'fjendtlig arkitektur' er en måde at indrette og designe byen på, der skubber bestemte mennesker ud af bybilledet, heriblandt hjemløse. For eksempel ved at de forhindres i at finde sovepladser ved at blandt andet bænke og riste fjernes eller udformes, så man ikke kan ligge på dem.

Vi tager på byvandring i København med en af projekt UDENFORs gadeplansmedarbejdere og ser byen på en helt anden måde, end vi er vant til, når vi ser eksempler på 'Dark Design'.
Kilde: http://www.byensnetvaerk.dk/

De psykisk syge- og misbrugende hjemløse, er ekstra udsatte, og nu mister de måske et sted mere.

VanløseLIV har spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen, hvorfor gangbroen skal åben, og om det er for at gøre den uattraktiv for hjemløse at tage ophold i?

I en mail svarer områdechef i Københavns Kommune, Henriette Hall-Andersen.

- Broen over Jyllingevej ved Jyllingevej Station er fra 1974 og har længe trængt til renovering. Den er bygget i en tid, hvor man syntes, det var vigtigt, at folk tørskoet kunne skifte fra tog til bus, men den er i dag så nedslidt og uhumsk, at vi kan konstatere, at mange passagerer ikke ønsker at bruge den og i stedet krydser vejen i gadeplan. Og det er farligt, fordi Jyllingevej er en tæt trafikeret hovedfærdselsåre med fire spor, og da der er flere skoler og fritidshjem i området, er broen også en del af skolevejen for mange elever. Derfor er det vigtigste, at vi gør broen så indbydende som muligt, og at folk føler sig trygge ved at bruge den, så vi undgår ulykker og farlige situationer på Jyllingevej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce