Annonce
KøbenhavnLIV

Hyggelig weekendmad: Østers og stroganoff

Limfjordsøsters med æble. Foto: Søren Gammelmark

Det er sæson for østers, og i Limfjorden finder man nogle af de mest sublime østers, der findes i verden. Og så er æblesæsonen også over os. Vejret kalder i den grad på simreretter.

Vi har derfor bedt to af Torvehallernes stadeholdere, HAV og Slagter Lund, om at give læserne et par opskrifter på hyggemad til weekenden.

Retterne tager udgangspunkt i fødevarer og retter som er i sæson og passer til denne tid. Så her får du to opskrifter, én med østers og en med Boeuf sauté Stroganoff. Forret og hovedret. Velbekomme!

Annonce

Limfjordsøsters med æble

4 personer

12 små limfjordsøsters fra Venø

2 æbler

2 dl piskefløde

Frisk estragon

Æblet skrælles og stikkes ud med et 8 mm parisiennejern og syltes med estragonsaft under vakuum.

Estragonsaften fås ved at blende estragonen og presse saften igennem et vådt klæde.

Østers åbnes, løsnes fra skallen og tjekkes for skaller. Fløden gives en kort tur med en stavblender i overfladen for at give skum.

Anret østers med tre æblekugler og en lille smule flødeskum.

Boeuf sauté Stroganoff. Foto: Muusmann Forlag
Annonce

Boeuf sauté Stroganoff

Til 4 personer

600 g oksemørbrad

400 g friske svampe (alt fra champignoner til østershatte kan bruges)

Smør til stegning af svampe

Olie

100 g skalotteløg i både

1 spsk. tomatpuré med top

2 tsk. paprika

3 dl piskefløde

3 dl kalvefond

Salt, peber

Skær kødet i ensartede fingertykke strimler og del svampene i passende stykker. Sautér svampene på panden i smør – østershatte skal have længere tid end champignoner. Varm panden op igen, til den er rygende varm, og tilsæt lidt olie. Kom kødet på, steg i ca. 30 sekunder, vend det rundt én gang, giv det 30 sekunder mere, ryst panden og af med kødet. Kødet må IKKE være gennemstegt!

Nu skal du være klar til at lave saucen på samme pande: Sautér løgene, tilsæt tomatpuré, paprika, fløde og fond og lad koge til passende konsistens. Smag til med salt og peber og hæld den varme sauce over kød og svampe. Det er i dette sekund, det er vigtigt, at gæsterne sidder klar til at spise. Hvis kødet står for længe i saucen, vil det blive overtilberedt.

Passende tilbehør:

Kogte ris eller en mos af kartofler og rodfrugter. Begge dele kan nemlig gøres klar inden tilberedning af kødet. Vælger du ris, kan de stå og vente på komfuret, vælger du mos, kan den vente i ovnen.

Prøv at lave din mos med halvt kartoffel og halvt rodfrugter (persillerod/gulerod/knoldselleri/pastinak). Kog grøntsagerne i usaltet vand, hæld vandet fra, mos med et piskeris eller lignende, tilsæt mælk og smør, smag til med salt og peber. Hold mosen varm i et smurt ovnfast fad ved 180°.

Tip:

Kom ikke for meget kød på panden ad gangen og undlad at røre i det konstant, så begynder det nemlig at 'koge'!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Husker du Maria fra Glasvej?

Annonce