Annonce
Kultur

I 2021 skal Enigma endelig blive et museum

Sådan kommer Museum Enigma til at se ud, når det åbner i slutningen af 2021 bag det gamle posthus på Trianglen. Illustration: Berthelsen og Scheving Arkitekter
Om lidt over et år er det meningen, at Enigma på Trianglen for alvor bliver et mere museum med store udstillinger om kommunikationens udvikling i Danmark fra postvæsenets oprettelse i 1624 til nutidens Facebook og overvågning.
Annonce

På Østerbro har vi været vant til, at vores gamle posthus på Trianglen har heddet Enigma siden begyndelsen af 2017.

Enigma er vokset ud af Post & Tele Museum, som indtil 2015 lå i det gamle posthus i Købmagergade.

Og gennem snart fire år har vi været vant til masser af arrangementer, inden coronatiden var der for eksempel også fællesspisning, så det er blevet et ekstra forsamlingshus med sociale arrangementer og debat.

Annonce

Fuld af kommunikation

Men udover enkelte udstillingsgenstande har der manglet noget, før det kunne kaldes et egentlig museum.

PostNord og TDC Group  har nu indgået samarbejde med ejendoms- og servicevirksomheden Jeudan, så museet kan slå dørene op for publikum i slutningen af 2021 og med udgangspunkt i historien undersøger nutid og fremtid inden for så højrelevante emner som overvågning, digital dannelse og fake news.


Vi er også borgere i en verden, hvor vi skal gå endnu mere kritisk til vores medier, og vi skal kunne gennemskue teknologier for at mestre dem

Jane Sandberg, museumsdirektør


- Vi er alle borgere i en verden fuld af kommunikation. Vi er på døgnet rundt, og har med de digitale kanaler fået mulighed for selv at udkomme, når vi har lyst. Men de mange fine muligheder til trods, så er tonen ofte skarp og rå, og den offentlige debat er udfordret. Næsten dagligt bliver vi præsenteret for nyheder om lækkede cpr-numre eller private billeder, der ikke skulle have været delt. Vi er også borgere i en verden, hvor vi skal gå endnu mere kritisk til vores medier, og vi skal kunne gennemskue teknologier for at mestre dem, siger museumsdirektør Jane Sandberg i en pressemeddelelse.

Annonce

Fire udstillingsområder

Museet lægger op til inddragelse af gæsterne, og der bliver noget for både børn og voksne.

Publikum vil blive mødt af fire udstillingsområder, når ENIGMA åbner. Museets samlinger skildrer den danske kommunikations- og mediehistorie fra postvæsnets oprettelse i 1624, over massekommunikation i lyde og billeder og til vor tids digitale virkeligheder.

Enigma har siden åbningen fortsat haft posthus som et af de få steder, som der er tilbage. Det er endnu ikke afklaret, om det skal fortsætte, når museet åbner.

Enigma

Enigma drives af Post & Tele Museums Fond, stiftet i 1996 af TDC Group og PostNord. De to virksomheder støtter fortsat museets drift, og museet får ikke støtte fra stat eller kommune. Museet har en bestyrelse på ni personer, hvor adm. direktør for PostNord Peter Kjær Jensen er formand. Museets direktør er Jane Sandberg.

Enigma har navn efter et særligt kommunikationsmiddel, en elektromekanisk krypteringsmaskine, som i stort omfang blev brugt af de tyske militærstyrker.

Enigma er afløseren for post- og telemuseet, som lå i det gamle posthus i Købmagergade.

Annonce
Annonce
112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Flere Kastrup-svømmere smittet med corona

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Kunst

Særudstilling står i genbrugets tegn

Annonce