Annonce
KøbenhavnLIV

I karantænebiografen: Da baggården blev tyst, og filmen spillede på muren.

Annonce

De gode og kreative tiltag om at samles hver for sig står efterhånden i kø i den svære coronatid, og det inspirerede fire filmglade unge, der for en uge siden besluttede at skabe en ‘karantænebiograf. Torsdag og fredag i denne uge rykker de derfor ud i baggårde på Nørrebro og viser kortfilm på en mur.

Det smukke forårsvejr med blå himmel og solskin har forladt Nørrebro for en stund denne torsdag aften, hvor tunge grå skyer flankeres af en strid, kold vind og en insisterende vandmængde fra oven. Bag metallågen ved Stengade 52 forstummer irritationen over det dårlige vejr dog hurtigt i glemslen. Her har roen sænket sig , mens lyset fra de omkringliggende lejligheder varmer i skumringen. Bag vinduerne og på nogle få altaner ser man silhuetter af beboere, der alle kigger mod den gamle slidte gavl midt i gården.

[gallery ids="180222,180223,180224,180225,180226,180227"]

Det er dog ikke muren, der tiltrækker opmærksomhed, men derimod de tre små kortfilm, der bliver afspillet på den. Velkommen i karantænebiografen. Et koncept, der blev til for en uge siden, og som havde sin premiere i Stengade 52 torsdag aften. Bag konceptet står fire unge, som har arbejdet sammen på filmfestivalen Cph:pix, Ditte Drehn fortæller:

»Vi kalder det karantænebiografen, fordi vi gerne vil støtte op om det her med, at vi skal være derhjemme, men tanken var nok lidt, at vi da ikke skal snydes for en biografoplevelse, selv om vi ikke må gå ud. Det er også derfor, det kun er for dem, der bor rundt om gården, og vi har skrevet, at hvis folk dukker op i gården, så er vi nødt til at lukke det, for vi må jo ikke samles i gården.« siger hun.

Annonce

Videoer på særlige steder

Kort fortalt går idéen ud på, at de unge sammen med Odense Filmfestival har fundet tre kortfilm, som sammenlagt varer en halv time. De bliver projiceret op på en gavl i en udvalgt baggård, hvor beboerne så kan se filmene fra deres lejlighed. Filmene er udvalgt efter, at de fint kan opleves uden lyd, så man ikke generer beboere, der ikke måtte ønske at tage en tur i karantænebiffen.

»Vi er fire, der står bag det her initiativ, har også startet projektet Moving Picture Haus, der laver on location videoer, ligesom når man viser ‘Blairwitch Project’ ude i en skov og den slags. Det har vi tidligere lavet meget af på Cph:pix, og det vil vi nu lave i et andet format, hvor vi viser film i en location, der passer. Det kan være nede i en underjordisk hule eller i en tom fabriksbygning. Hvor som helst egentlig. Det er et koncept, vi er ved at starte op, og så sad vi for nogle uger siden over et Skypemøde og fik den her idé med karantænebio, så nu står vi her i Stengade,« siger Lars B. Frahm.

Karantænebiografens første film er begyndt. Det er den otte minutter lange animerede kortfilm ‘Untamed’ om en pige, der prøver at finde ind til sin far. Roen sænker sig straks over gården, da filmen begynder, kun vinden og en lille piges hyggelige kommentarer fra en af altanerne bryder stilheden, mens filmen kører over gavlen. Da den er slut bryder klapsalver og pift dog ud fra lejlighederne.

Annonce

»Fuck hvor skal vi huske at leve«

Moving Picture Haus‘ karantænebiograf er tydeligvis godkendt her på Stengade 52. Det er blevet tid til film nummer to, som er en 16 minutter lang fransk kortfilm med engelske undertekster og titlen Le Grand Bain. Den handler om en svømmer, der flytter ind i et boligkompleks, hvor hun begynde at give andre beboere svømmeundervising i sin lejlighed. Også denne film høster et stort bifald. Og så venter den sidste kortfilm ’Bacchus‘, der handler om en pige, der keder sig i sit moderne liv og lader sig lokke ind i en magisk og farverig verden.

Da det endelige bifald har lagt sig efter visningen af de tre film, lyder det pludselig fra et vinduerne:

»Hold kæft hvor er livet svært lige nu, men fuck hvor skal vi huske at leve det.«

Et udsagn, der snart bliver fulgt op med et:

»Hørt,« fra et af de andre vinduer.

Fredag venter fire nye gavle forskellige steder på Nørrebro, men hvad så bagefter:

»Vi har til at begynde med forsøgt at kontakte nogle steder, hvor vi vidste, at der var en egnet gavl, og så fik vi Nørrebro Lokaludvalg til at lægge noget op på Facebook, hvor vi ligesom opfordrede til, at folk selv kunne byde ind, hvis de havde en egnet mur i baggården. Der er faktisk kommet rigtig mange, og så sent som i forgårs kom der en til. Vi har også fået nogle henvendelser fra Vesterbro,« fortæller Lars B. Frahm og tilføjer:

»Indtil videre har vi planlagt de her to dage på Nørrebro, og så må vi se, hvordan de løber af. Vi må også lige se, hvad energien rækker til. Projektoren er en, vi har lånt af nogle, der hedder Gear Guys, så det er jo også et spørgsmål, hvor mange flere aftener, vi kan låne den.«

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Annonce