Annonce
KøbenhavnLIV

I tolerancens tjeneste: »Vi skal rumme hinandens forskelligheder«

Annonce

Folehavekvarteret tog forskud på FN‘s internationale tolerancedag, da de torsdag aften vandrede med lysende lanterner gennem kvarteret. Her blev der talt om forskelligheder, og nye møder opstod på kryds og tværs.

Det er som om, at selv vejrguderne har besluttet sig for at være tolerante denne torsdag. Godt nok har regnen sjasket Folehavekvarteret til tidligere på dagen, men da tusmørket har lagt sig, og en stor flok lokale folk samles på Vigerslev Bibliotek, er det blevet en smuk og stjerneklar aften.

[gallery ids="156778,156779,156780,156781,156782,156783,156784,156785,156786,156787,156788,156789,156790"]

Tolerance er da også netop aftenens kodeord. For 24 år siden indførte FN nemlig deres internationale tolerancedag, som siden er blevet afholdt hvert år 16. november. Denne torsdag er der er stadig to dage til den dato, men det betyder ikke så meget for de mange mennesker, der er dukket op i tolerancens tjeneste. Snart vil de gå ud i Folehavekvarterets mørke med tændte lanterner, men først en lille snak om accept og tolerance. Bydelsmor Kirstine Rønnov Due fortæller:

»I 1995 opstod idéen i FN, at man ville lave en tolerancedag, som skulle ligge 16. November. Den dag skulle ligesom markere og sætte fokus på tolerancen. Ordet betyder, at man accepterer, at der er nogen, der er forskellig fra en. At der er nogen, der er uenige med en. Demokrati og tolerance falder ikke ned fra himlen, det er noget, vi alle er med til at bakke op om. Bare det at deltage i lysvandringen i dag viser, at I bakker op om tolerancen og tolererer, at vi er forskellige. Det er ikke nødvendigvis nemt at være tolerant, for vi står over for nogle mennesker, vi ikke er enige med,« fortæller hun til den lyttende forsamling.

Annonce

Respekt for forskelligheder

Nemt eller ej, så er der bred enighed om, at tolerance er en ting, vi skal værne om. Det står klart, da følget kort efter forlader Vigerslev Bibliotek beredt med tændte lanterner og masser af velvilje til at tale med hinanden.

Samira Chrifi er en af de beboere i Folehavekvarteret, der har trodset efterårskulden og er gået på lysvandring med sin familie:

»Tolerance for mig er, at man er rummelig, at man har respekt for forskelligheder, og at man er imødekommende og nysgerrig. Man skal ville sine medmennesker det godt. Vi lærer vores børn, at de skal respektere forskelligheder, og at vi alle er skabt forskellige. Vi er alle sammen mennesker og fra barns ben af, siger vi til dem, at de må lege med hvem som helst, selv om man ikke ligner hinanden. Vi lærer dem heller ikke, at der er forskel på folk, for de skal se mennesker som ligeværdige,« fortæller hun.

Annonce

Den vigtige mangfoldighed

Forrest i lysvandringen går Anette Thorup Lange, der har boet i Folehavekvarteret i mange år.

»For mig handler tolerance om at rumme andre mennesker og se forskelligheden. Det er det, jeg synes, der er helt unikt ved Folehaven. Man kan jo tage Kirsebærhavens Skole, hvor mine børn har gået og stadig går, her lærer de virkelig om den mangfoldighed og de mange forskellige kulturer, der er herude. Jeg synes, det er en rigtig vigtig bagage at få med sig, at vi ikke alle er ens. At der er store forskelligheder i kulturer, udseende og holdninger,« fortæller hun.

Og sådan fortsætter snakkene, mens lysvandringen tyst bevæger sig ned gennem Folehavekvarterets små veje med de frugtige navne. Vandringen slutter ved kvarterets nye kulturhytte, som er en fin træhytte med to tårne, der leder tankerne hen på Tolkiens univers i Ringenes Herre.

Her brænder to bål lystigt, mens duften fra den varme linsesuppe blander sig med røglugten. Det tid til at spise, og maden har kvarterets nye ungeværter sørget for. Flere og flere folk kommer til, måske lokket af lysene, varmen og suppeduften. Småsnakken lyder i aftenmørket, og det er tydeligt, at tolerancen har det godt i Folehavekvarteret denne torsdag.

Annonce

Vi skal alle være her

Midt i flokken af mennesker står tre lokale politibetjente fra ordningen Din Betjent, som også har fundet vej til tolerancedagen i Folehaven. En af dem er Niklas Johannsen, der har sin daglige gang i kvarteret, hvor han er lokalbetjent:

»Medierne tegner nok et lidt andet billede af det, men personligt oplever jeg, at tolerancen generelt er udbredt i byen. Jeg vil sige, at det er et fåtal af gange, jeg har oplevet, at der ikke er den her gensidige respekt og tolerance over for andre. Det handler jo først og fremmest om, at vi alle sammen skal kunne være her, uanset hvor vi kommer fra, og hvilken kultur vi har med os,« fortæller han.

Sidste stop i fejringen af tolerancen er i Margrethekirken, hvor duften af myntete breder sig, mens mundvandet løber til ved synet af de mange smukke kager, som Folehavens Madskole har lavet. Snart er det tid til Marokkansk Thesalon i det smukke kirkerum, hvor den syrisk-palæstinensiske musiker Nour Amora står for musikken. En smuk afslutning på en smuk aften med et smukt budskab.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Annonce