Annonce
KøbenhavnLIV

»Jeg er stadig en god socialdemokrat«

Annonce

Yildiz Akdogan stoppede som socialdemokratisk folketingskandiat kort efter nytår. Men hun har stadig kampgejst og vil gerne vende tilbage til politik.

2020 var ikke mange timer gammel, da Brønshøj/Vanløse-kredsens socialdemokratiske folketingskandidat Yildiz Akdogan meddelte, at hun stoppede som kandidat i kredsen efter omkring 13 år.

»Der var kommet ny bestyrelse i Brønshøj, og den havde en anden holdning til valg, kampagner og kandidater, og så valgte jeg at trække mig,« siger hun uden at ville uddybe det yderligere.

»Det var en svær beslutning. Jeg kender borgerne, og jeg kender Brønshøj og Vanløse ret godt, jeg kom der typisk et par gange hver uge på den ene eller anden måde. Det var blevet mit andet hjem.«

Annonce

Uenig med partilinjen

Brønshøj/Vanløse-kredsen består af partiforeningerne i de to bydele, og personerne, der var kommet i spidsen for Socialdemokratiet i Brønshøj, var hun blevet uenig med på en række punkter.

Yildiz Akdogan, som har boet på Nørrebro i omkring 15 år, har gennem de seneste 13 år siddet i folketinget i flere omgange og har også en kort overgang været medlem af borgerrepræsentationen.

I den seneste valgperiode markerede Yildiz Akdogan sig i flere omgang som uenig med den socialdemokratiske partilinje i udlændingepolitikken.

Hun stemte således i Folketinget imod den såkaldte smykkelov og undlod at stemme for, at Danmark skulle sige midlertidigt stop for kvoteflygtninge.

Annonce

Enig med baglandet

Under en vis medieopmærksomhed blev hun efterfølgende frataget sit ordførerskab på psykiatriområdet.

- Hænger din uenighed med bestyrelsen i Brønshøj sammen med din uenighed med partiledelsen?

»Det tror jeg ikke. Jeg repræsenterede mit bagland, og de var kede af, at partiet sagde nej til kvoteflygtninge og stemte ja til smykkeloven. Det er ingen hemmelighed, at københavnere inden for Socialdemokratiet har været mere skeptiske over for stramningerne i udlændingepolitikken, end man har været i Jylland,« siger hun og tilføjer:

»Det er ikke karrierefremmende at stemme imod sin gruppe, men jeg var loyal over for mit bagland.«

Yildiz Akdogan glæder sig over, at den nuværende regering vil begynde at modtage kvoteflygtninge igen - ganske vist i et mindre omfang end tidligere.

Men ifølge hende var det kompromisset, som hun selv arbejdede for i sin tid.

Annonce

Fortsat socialdemokrat

Yildiz Akdogan holder lige nu en pause for politik og prioriterer sin familie og ser nogle af de venner, hun ellers ikke har haft så meget tid til i mange år.

Men hun understreger, at hun langtfra er færdig med politik og kan sagtens se sig selv enten i Folketinget eller borgerrepræsentationen igen inden længe.

På trods af de forskellige uenigheder tænker hun ikke på at skifte parti.

»Jeg er en god socialdemokrat og en engageret politiker. Og jeg mener, at jeg kan bidrage med forskellige perspektiver inden for ligestilling, psykiatri, børn og folk, der er udsat for negativ social kontrol,« siger hun og tilføjer:

»Jeg har ikke rykket mig nogen steder hen. Jeg tror stadig på fællesskab og solidaritet, og at de bredeste skuldre skal bære de tungeste læs.«

- Nogen skifter parti, hvis de mener, at partiet har rykket sig for meget. Det gør du ikke?

»Selvfølgelig er der sket ændringer i udlændigepolitikken, det lægger ledelsen heller ikke skjul på, men på andre områder er det som om, at partiet er kommet hjem igen, når man tænker på det fordelingsmæssige og socialområdet,« siger hun og understreger, at hun ikke er uenig i alt i Socialdemokratiets udlændingepolitik.

»Det er ikke sådan, at jeg mener, at der bare skal være åbne grænser, og jeg har gået meget op i ret og pligt og har bekæmpet parallelsamfund og religiøs fanatisme. Samtidig med at jeg mener, at man skal tale ordentligt til og med mennesker og også skabe muligheder, så for eksempel unge med minoritetsbaggrund kan få en praktikplads,« understreger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Juleoptoget hænger i en tynd tråd

Amager

Atletikklub hurtigt ude af startblokken

Amager

Fælledbyggeri i høring til efteråret

Annonce