Annonce
Byudvikling

Kæmpe bypark foran Tivoli nærmer sig: Konservative trækker i håndbremsen

Tivoli har planer og drømme om at opføre en bypark på Vesterbrogade, men Konservative forøger at få blokeret planerne af frygt for bustrafikken i nabogaderne. PR-illustration: Gehl Architects
Konservative har valgt at blokere for planerne om at lukke al trafik og skabe en bypark på Vesterbrogade mellem Rådhuspladsen og Bernstorffsgade. Da planen mandag kom et stort skridt nærmere mål i Teknik- og Miljøudvalget valgte Konservatives Jakob Næsager at skyde planerne til hjørne i frygt for voldsom bustrafik i nabogaderne.
Annonce

Vi er bekymrede for trafiksikkerheden i Jernbanegade, hvis der ledes 64 busser i timen igennem denne snævre gade, hvor der ikke i dag er cykelstier, lyder det fra Konservatives gruppeformand på Rådhuset

Jakob Næsager, konservativ gruppeformand


- Hvis projektet lykkes, så skal busserne flyttes til Jernbanegade. Der er tale om 64 busser i timen. Og 10-15.000 cyklister i døgnet. Jeg mener, at Jernbanegade er alt for snæver til, at det er trafikmæssgit forsvarligt, siger Konservatives gruppeformand på Rådhuset, Jakob Næsager.

Han valgte på mødet i Teknik- og Miljøudvalget mandag at benytte sig af den såkaldte 'standsningsret'. Den giver medlemmerne mulighed for at blokere for vedtagelsen af et forslag, selv om der er flertal for det. I stedet bliver forslaget forelagt den samlede Borgerrepræsentation, som skal tage stilling til forslaget.

Tivoli har planer om at opføre en bypark på Vesterbrogade. Kunstneren Olafur Eliasson og Gehl Arkitekter er involveret i planerne.

Meget tyder på, at det nuværende flertal holder i Borgerrepræsentationen, men Jakob Næsager understreger, at han sammen med Venstre er klar til at gå så langt som muligt for at bremse projektet:

- Den nuværende model bliver ikke eksvekveret. Både V og K er budgetpartnere i budget 2021 og hvis projektet skal realiseres, skal der penge til. Og Tivoli har allerede meddelt, at de får 3-cifret underskud i 2020. Og der bliver ikke sat penge af til det ved overførselssagen i foråret 2022, understreger han.

Heller ikke ved næste budgetforhandling for budget 2022 vil Jakob Næsager være med til at afsætte penge til at lukke Vesterbrogade.

- Vi kan ikke sætte trafiksikkerheden over styr. Vi vil gerne være med til at lave parken, men ikke på de nuværende betingelser. Heller ikke når vi skal forhandle om næste budget, siger han.

Konservative foreslår en alternativ løsning, hvor man drejer parken 90 grader, men lader trafikken løbe ned gennem Vesterbrogade fra Rådhuspladsen til Bernstorffsgade.

- Vi foreslår at dreje parken 90 grader, så den går fra Tivolis hovedindgant over Axeltorv og forbi Palads. På den måde kan man respektere den gennemgående trafik på Vesterbrogade og stadig få den grønne bypark foran Tivolis Hovedindgang, siger han.

Annonce

Borgmester afviser plan

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen kan lide dele af Jakob Næsagers plan. Men det afgørende punkt er netop stridspunktet:

- Jeg synes, at ideen med at binde byparken sammen med Axeltorv, der er et meget lidt brugt torv, giver supergod mening. Men hvis det handler om at sikre, der kører lige så mange biler på Vesterbrogade som i dag, så er der jo ikke noget byparksprojekt, siger hun.

Hun stiller sig uforstående overfor ønsket om at blokere projektet så tidligt i processen og siger at:

- Det er meget voldsomt at standse det hele og nægte at undersøge det videre. Vi, der har sagt ja til projektet, har jo ikke sagt ja til det uden forbehold, siger hun og fortsætter:

- Jeg er helt enig i, at det er for voldsomt bare at flytte de mange busser til Jernbanegade. Men det skal undersøges i en lokalplansproces. Det er jeg enig i, at det er et udestående. Og så skal der være en grundig høringsproces både på Vesterbro og i Indre By, siger Ninna Hedager Olsen.

Annonce

Tivolis drøm om en bypark

Det er Tivoli, der står bag de storstilede planer om at lukke for trafikken på en af de mest centrale gader i hovedstaden og de løftede første gang sløret for de grønne drømme i sommeren 2019.

Tivoli har ikke ønsket at stille op til et større interview med Vesterbro Bladet om planerne, mens den politiske proces er i gang. Men i en mail forklarer Tivolis direktør Susanne Mørch Koch at Tivoli vil arbejde hårdt for at realisere projektet:

- Vi er glade for den opbakning, der er til projektet. Vi ser også frem til, at vi kan konkretisere projektet og kan love at vi kommer til at gå meget aktivt ind i det arbejde. Vi vil gøre hvad vi kan for at komme i mål med dette ambitiøse projekt, som vi fortsat tror fuldt og fast på vil blive til gavn for alle i området og for hele København, siger hun og understreger, at 2020 på en måde har tydeliggjort behovet for projektet:

- På mange måder har Covid-19 sat en tyk streg under behovet for flere grønne åndehuller i byen, og det vil Byparken kunne blive, siger hun.

Tivoli har planer om at opføre en bypark på Vesterbrogade. Kunstneren Olafur Eliasson og Gehl Arkitekter er involveret i planerne.
Annonce
Annonce
Udeliv

Damhussøen er ikke sikker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Snup en lyntest ved Meny på Nordens Plads

Annonce