Annonce
Sundhed

Kampagne skal oplyse om forurening: Men skorstensfejer frygter nabokrig

Brændeovnen er på dagsorden igen. Denne gang er det SF, der vil af med den udskældte ovn. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix.
Brændeovnen har været udskældt i årevis, og nu vil SF have den gjort forbudt. Men brændeovnen er slet ikke så slem, som sundhedsborgmesteren gør den til i ny kampagne-video, siger skorstensfejer.
Annonce

460 personer dør hvert år af luftforurening i København. Men kun hver syvende københavner ved, at luften er så skadelig, at den år efter år er skyld i dødsfald og sygdom.

Det viser en undersøgelse, som Københavns Kommune har foretaget blandt 1.122 borgere. Derfor har kommunen sat gang i en ny kampagne.

- Der er desværre sundhedsskadelig luftforurening i København. Og alt for mange københavnere dør hvert år for tidligt. Som borger i byen skal man have den information, så man kan handle på den. Derfor sætter vi lige nu fokus på luftforureningen i byen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Kampagnen kan lige nu opleves i det københavnske byrum og på sociale medier. Her kan man blandt andet se videoer, der opfordrer byens cyklister til at vælge de grønne stier og holde sig fra de store veje for at undgå osen fra trafikken.

I en anden video bliver brændeovns-ejerne opfordret til helt at holde op med at fyre - både for deres egen og for deres naboers skyld.

Annonce

Vil begrænse brændeovne

- Jeg vil gerne begrænse brændeovne, alt hvad jeg kan. Selvom det er hyggeligt, skal man vide, at man udsætter sig selv og sine naboer for luftforurening, siger sundheds- og omsorgsborgmesteren.

Et total-forbud mod brændeovne er dog et anliggende for Folketinget. Men Sisse Marie Welling håber, at hun kan indføre et forbud mod at fyre over om natten. Det har man gjort i flere andre kommuner herunder Frederiksberg Kommune.

Hvad betyder det at fyre over?

Man skelner mellem at fyre og at fyre over.

At fyre over betyder, at man kun tillader en smule forbrændingsluft i ovnen for at holde den kørende længere. Det giver mere sod i skorstenen og forurener mere, end hvis man fyrer normalt, hvor cirka en gang i timen kommer brænde på.

Borgmesteren og hendes forvaltning har dog ikke undersøgt, om der overhovedet er nogen københavnere, der fyrer over om natten. De har heller ikke spurgt skorstensfejerne, hvad deres oplevelse er.

Henrik B. Jensen er formand for Skorstensfejerlaugets Miljøudvalg, og ifølge ham kan man se det på mængden af sod i skorstenen, hvis borgerne fyrer over om natten.

- Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at der er nogle, der gør det. Men vi ser det aldrig. Det er slet ikke noget, man gør mere. Det var noget, mine forældre gjorde. Et natteforbud vil ikke have nogen effekt på luftforureningen, siger han.

Annonce

Problemet bliver blæst op

Ifølge Henrik B. Jensen gør borgmesteren og hendes kampagne byens problemer med brændeovne langt større, end de i virkeligheden er.

- Jeg synes, deres videoer er anstødelige. De blæser et lille problem op. Langt det meste af luftforureningen kommer udefra. Brændeovne står kun for fire procent ifølge kommunens egne tal, så nej, jeg mener ikke, det er noget stort problem, siger han.

Formanden for Skorstensfejerlaugets Miljøudvalg mener, at branchen og brugerne allerede har gjort meget for at mindske luftforureningen, og han frygter, at kampagnen fra kommunen vil føre til nabokrig på et uoplyst grundlag.

- Vi har kunder, som er blevet kaldt mordere, og andre som har fået skrevet møgsvin på deres brændestabel. Det står overhovedet ikke mål med problemets omfang, siger han.

Annonce

Håber på flere værktøjer

Borgmesteren har på den anden side modtaget flere henvendelser fra borgere, som føler sig chikanerede og er bekymrede over røgen fra ovnene.

- Jeg kan godt forstå de bekymrede borgere. Nu skal teknik- og miljøforvaltningen undersøge, hvordan vi kan stramme reglerne. Stod det til mig, så havde vi langt flere værktøjer, og jeg håber, at Christiansborg vil give os mulighed for at lave et forbud, siger borgmesteren.

Kampagnen, der skal gøre københavnerne bevidste om byens luftforurening, kommer til at løbe ugen ud og kan også opleves på renluft.kk.dk.

Fire råd til at fyre korrekt

1. Tænd op fra toppen: Læg to stykker brænde i bunden. Kom tyndt brænde ovenpå, og kom så optændingsblokke på toppen af dem.

2. Brug kun rent og tørt træ: Vådt og beskidt træ giver røggener og kan ikke brænde optimalt.

3. Giv rigelig forbrændingsluft: Skru først ned for luften, når ilden har godt fat. Flammerne må aldrig bliver røde og sodende.

4. Tjek røgen: Røgen skal være næsten usynlig. Hvis det lugter grimt eller er mørkt, er der noget galt. Spørg din skorstensfejer til råds.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Der er lort i buret på Boulevarden

Klumme

Revykongens villa

Annonce