Annonce
Debat

Kasernen: En enestående mulighed går tabt

Formand for Østerbro Lokalråd Torkil Groving (th) var i september til borgermøde på Svanemøllens Kaserne og på udflugt i de grønne omgivelser. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce

Området omkring Svanemøllens Kaserne ligger afgrænset af tre jernbanelinjer som et overvejende grønt område med et stort rekreativt potentiale for den nordligste del af Østerbro og Københavns Kommune.

Med en årlig befolkningstilvækst i kommunen på ca. 10.000 indbyggere, bliver der i øjeblikket mindre grønt areal pr. indbygger, idet der bliver flere og flere om de eksisterende grønne områder.

Der er derfor brug for at se på mulighederne for åbning, planlægning og indretning af nye grønne og rekreative arealer, som kan matche befolkningstilvæksten. En åbning af området ved Svanemøllens Kaserne udgør en enestående mulighed for indretning af et nyt rekreativt område med gode stiforbindelser.

Hvad stiforbindelse angår, kunne beboerne på Østerbro og især i Ryvangskvarteret med glæde notere sig, at Københavns Kommune i første omgang fik udarbejdet en ”startredegørelse” for planlægning af området ved Svanemøllens Kaserne, hvor der ville blive åbnet op for en længe ønsket cykelforbindelse gennem kaserneområdet. Denne ville knytte det det lidt isolerede område omkring Ryparken tættere til Østerbro og bylivet her.


Dermed er der tilsyneladende ikke længere mulighed for her at etablere et tiltrængt rekreativt område med den længe ønskede offentlige cykelforbindelse gennem kaserneområdet.


Det er derfor meget beklageligt, at dette nu tilsidesættes af et politisk forlig på forsvarsområdet, hvor det i stedet er besluttet, at området ved Svanemøllens Kaserne skal udbygges som et lukket område for militære formål.

Dette medfører, at der stik imod de rekreative ønsker vil blive lukket helt af for adgang for offentligheden. Dermed er der tilsyneladende ikke længere mulighed for her at etablere et tiltrængt rekreativt område med den længe ønskede offentlige cykelforbindelse gennem kaserneområdet.

På informationsmødet fornylig på Svanemøllens Kaserne og af artikel i Østerbro Avis 23. september er det fremgået, at der er tale om en udbygning på omkring 200.000 kvadratmeter. Der er her tale om en væsentlig forøgelse af det tidligere / først oplyste, der var på cirka 120.000 kvadratmeter, idet der tilsyneladende hertil skal lægges ca. 80.000 m2 til nyt hovedsæde for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor det samtidig planlægges at gå i højden og bygge op til 10 etager.

Det forekommer noget ejendommeligt, at det skulle være nødvendigt at lukke hele kaserneområdet af for at sikre den nye FE. bygning mod adgang for uvedkommende. FE. har tidligere bl.a. delvis været placeret på Kastellet, hvortil der hele tiden har været offentlig adgang. Så bygningen må kunne sikres gennem dens udformning, herunder meget gerne reduktion af bygningshøjden, samt ved regulering af adgang til selve bygningen, hegn / grave, elektronisk sikring, samt andre løsninger.

(Dette er et uddrag af det høringssvar, som Østerbro Lokalråd har indsendt vedrørende Svanemøllens Kaserne)

Annonce
Annonce
112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Flere Kastrup-svømmere smittet med corona

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Kunst

Særudstilling står i genbrugets tegn

Annonce