Annonce
DIN GRØNNE PULS

Klumme: Det udskældte plast – hvad kan vi gøre?

Holder du en fest, kan du til samme pris som engangsvinglassene købe brugt i den lokale genbrugsbutik, skriver Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Plast er blevet forbundet med mangt et miljøproblem; som mikroplast i naturen, som plastikøer i verdenshavene, som flydende plastfloder, som synligt affald i skoven osv.

Så der er mange grunde til at begrænse brugen af plast og til at håndtere plasten korrekt. Heldigvis er der masser af tiltag vi selv kan gøre - uden at det går ud over vores livskvalitet.

Erstat engangsprodukter med flergangs. Holder du en fest, kan du til samme pris som engangsvinglassene købe brugt i den lokale genbrugsbutik. Og hvis du ikke gider opbevare 30 vinglas, kan du altid give dem videre. Resten af servicen kan du indkøbe på samme vis. Og gøre det til en hyggelig fælles aktivitet at vaske op efterfølgende. Hvem kan i øvrigt finde ud af at spise med plastikbestik?

Erstat vatpinden med plastrør med nogen med papir, eller allerbedst, køb genanvendelige. Køb en god og let vaskbar drikkedunk og drop gammelt vand på nye flasker. Det er dyrt og helt unødvendigt at købe vand på engangsflasker. Sig nej tak til plastlåget på to-go kaffen, eller allerbedst, hav din egen genanvendelige kop med.

De pastelfarvede karklude er fyldt med mikroplast og kan nu nemt erstattes af bedre alternativer. Måske moster Oda på Sydsjælland har god tid og kan hækle nogen til dig. Det er topmoderne. Det er måske ikke det vilde det batter, men hvem har lyst til, at der er mikroplast på spisebordet? Hvis det virkelig skal batte med mikroplast, skal du begrænse turene i bilen. Snup cyklen i stedet.

Mange er for længst gået over til genanvendelige indkøbsposer. Køb glas opbevaring og genbrug de glas du alligevel har på lager. Genbrug poserne, og skær ned på nyindkøbte fryseposer.


Heldigvis er der masser af tiltag vi selv kan gøre - uden at det går ud over vores livskvalitet.

Marie Daugaard


Personligt oplever jeg hvor meget plast fylder under min køkkenvask. Plast fra emballage, primært fra mad. Vi spiser store mængder af økologiske grøntsager, mest fra supermarkeder. Og det genererer ubegribelige mængder af plast. Som naturligvis sorteres.

Jeg leder jævnligt efter gode alternativer til supermarkedsgrøntsagerne. Og der er oceaner (uden plast) af muligheder i dag. Jeg oplever blot at de enten er for dyre eller for praktisk umulige for mig at bruge. At være det samme sted, på sammetidspunkt hver uge er såmænd en stor udfordring. I mit liv i hvert fald.

Der er visse steder, f.eks. på Vesterbro og Nørrebro købmænd/grønthandlere med øko grøntsager i løs vægt. Og madmarked på Østerbro. Tip mig endelig hvis I kender flere steder.

I København har vi længe kunnet blande hård og blød plast. Hvilken lettelse at man ikke længere skal gennemskue om man mon står med hård eller blød plast. Plasten skal være nogenlunde ren, men der er ingen grund til at bruge store mængder af vand på at gøre plastikbakken pinligt ren for resterne af æggesalaten. Tjek altid affalds abc, når du er i tvivl om hvordan noget skal sorteres. Supersmart søgefunktion Københavns Kommune har lavet.

Hvis der er noget vi ikke sætter pris på er det plast i naturen, så husk at tage alt dit plast med dig, og saml gerne det op, som nogen har tabt.

Marie Daugaard

Marie Daugaard

Marie Daugaard er hverdags miljø- og bæredygtighedsildsjæl. Uddannet Cand. scient. pol, mor til tvillinger, er 52 år, og arbejder med projektudvikling, holder foredrag og skriver om hverdagens grønne puls. Din grønne puls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Husker du Maria fra Glasvej?

Annonce