Annonce
DIN GRØNNE PULS

Klumme: Naturen er lige der – brug den!

Du kan plukke ukrudtsbuketter flere steder i byen. Arkivfoto: Martin Sørensen

Min påstand er, at jo mere vi bruger naturen og jo mere vi kender til den, jo mere passer vi på den. Og naturen har brug for en hjælpende hånd. Også den bynære natur. Selvfølgelig er der forskel på en tur i Hareskoven og en tur rundt om søerne.

En af mine venner sagde engang: Københavnerne tror at de har været i naturen, når de har været rundt om søerne. Og ja, forskel er der jo, men en tur i en park eller om søerne giver måske også lyst til mere vild natur.

Heldigvis har vi københavnere ikke langt til den lidt vildere natur. Til skoven og stranden. Det kan nås på cykel og med tog. Alle ture ud i naturen er givtige for os. Er du måske nogensinde blevet i dårligere humør efter en tur ud?

Annonce

Og naturen kan såmænd også give os konkrete ting med hjem. Lige nu bugner det med svampe. Er du ny udi svampejagten med kurv og kniv, så deltag i en organiseret tur, så du får helt styr på hvad der er spiseligt. Det kan være rigtig farligt at spise nogle af de giftige.

Lige nu er der også kastanjer, som ganske vist ikke kan spises, men man kan samle dem ind og dekorere på klassisk vis med tændstikker og snore. Eller den meget lette version med tusch.

Lige nu plukker jeg ukrudtsbuketter. Og har man blikket rettet mod det, kan man mange steder finde fine buketter. Man skal bare lige rette fokus på det. I går plukkede jeg to fine buketter i Fælledparken på vej hjem fra Covid-19 test.

Da mine tvillinger havde fødselsdag i september, plukkede jeg to fine buketter på Guldbergs Plads. Det overraskede mange gæster at buketterne kom derfra. Jeg elsker blomster og er også så privilegeret at have en kolonihave, hvor jeg med stor fornøjelse plukker hvad som helst og kalder det buketter.

Mange af de fine og farvestrålende buketter vi kan købe i butikkerne, er importerede og gror i gigantiske drivhuse, som medfører skadelig monokultur og blomsterne skal skal transporteres langt.

Ved juletid tager jeg altid drengene med i skoven eller i en park og samler lidt kogler, grene, røde bær, agern, mos osv. Og bruger det til julens dekorationer. Ingen grund til at bruge ressourcer på at købe kogler i plastikposer, vel? Det er flot, det er gratis og sparer jorden for lidt ressourcetræk. Og man må gerne!


Brug naturen, pas på den, den er god for dig, og husk at tage dit affald med dig.

Marie Daugaard


Kom ud i naturen! Også bare til en kort tur. Tag en lille omvej og slå et smut igennem et grønt område på din vej igennem byen. Undersøgelser viser at vi har godt af at se på noget grønt, herunder træer.

I Frederiksberg kommune har man en decideret træpolitik, der gør at man skal kunne se mindst ét træ fra sin bolig. Sej politik synes jeg!

På flere hospitaler har man fået øjnene op for hvor vigtigt det er for patienter at kunne se på noget grønt, og f.eks. Bispebjerg hospital har i samarbejde med Weshelter etableret en såkaldt Social blomsterhave, hvor patienter og pårørende kan nyde en stille stund i en svær tid.

Brug naturen, pas på den, den er god for dig, og husk at tage dit affald med dig.

Marie Daugaard. PR-foto

Marie Daugaard

Marie Daugaard er hverdags miljø- og bæredygtighedsildsjæl. Uddannet Cand. scient. pol, mor til tvillinger, er 52 år, og arbejder med projektudvikling, holder foredrag og skriver om hverdagens grønne puls. Din grønne puls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce