Annonce
KøbenhavnLIV

Klumme: Tricktyve, hypnotisk forfængelighed og hokus pokus, så er din taske væk

I denne uges klumme skriver Githa Schultz om sine oplevelser med tricktyverier. - Foto: René Mølskov
Annonce

Da jeg var yngre, blev jeg franarret, eller berøvet, penge nærmest frivilligt og ikke mindst i forfængelighedens navn. Det, jeg i dag vil kalde tricktyveri eller hypnoseteknik, går ud på at forvirre folks sind.

På Krasnapolsky sætter sig en mand, der måske er fra Trinidad, da han i hvert fald har dreadlocks og et afro-udseende pyntet med et irriterende ‘hello beautiful, you are very beautiful’-udtryk, mens han stirrer på mig.

Jeg vender mit ansigt væk og gør det helt sikkert med det hvide ud af øjnene for med kropssprog at fortælle ham: »I am NOT interested.« Efter måske to minutter vender jeg mig igen mod ham og ser, at endelig er ’hello beautiful’ skredet… med min taske, der stod ved siden af mig på bænken.

I tasken lå 3000 danske kroner, jeg lige havde hævet til ferien. Nøglerne til min lejlighed er også væk, så jeg må stoppe en politibil på gaden. Politiet kører mig hjem og hjælper med et opkald til en låsesmed.

En uges tid senere sidder jeg hos politiet og ser på forbryderalbum. Cirka 200 ansigter af personer, der formentlig er fra en eller anden afro-eksotisk ø. Men jeg må sgu indrømme, jeg havde svært ved at se den store forskel og genkende lige netop ham.

En anden gang bliver jeg stoppet af en bil med udenlandske nummerplader på Istedgade. Jeg stikker hovedet ind i bilen. På engelsk fortæller manden en lang historie om et modeshow og et problem med nogle jakker i bilen, som han helst skal af med inden grænsen til England.

Jeg får ti forskellige informationer og kan ikke helt gennemskue hans problem. Han når endda at invitere mig til at gå catwalk for sit modeshow på Sheraton og fodrer dermed virkelig min forfængelighed, er jeg mange år senere kommet frem til.

Og da jeg synes, at jeg har stået for længe med hovedet inde i bilen og bagdelen ude på fortorvet, det er jo trods alt Istedgade, køber jeg de tre skindjakker for at hjælpe manden over grænsen til England uden problemer.

Jeg har endda dårlig samvittighed over, at jeg har løjet omkring, hvor meget jeg egentlig har i kontanter. Jeg insisterer derfor på at hæve lidt mere. Så manden får 5000 kroner for skindjakkerne, og modeshowet transformerer sig også til en kunstnerisk, uspecifik aftale.

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg har gjort et guldkøb med henblik på videresalg, og jeg har hjulpet en stakkel i nød. Sådan havde jeg det, indtil jeg møder en græsk pelshandlers søn, jeg kender. Jeg viser ham jakkerne, og han siger: »Det der er ikke skind, det er det rene plastik.« Nogle dage efter læser jeg om lige netop ham her manden i avisen, der er ren og skær tricktyv, og som andre også er blevet snydt af.

Tredje gang skete i Netto på Matthæusgade. Jeg betaler mine varer, og på vejen ud af Netto står tre mænd i vejen. Jeg kan mærke, at det virker irriterende, at de ikke flytter sig, og at de småsludrer på østeuropæisk. Der går måske 50 sekunder, så forstår de pludselig engelsk og flytter sig.

En time efter, at jeg er kommet hjem, skal jeg bruge noget i rygsækken og opdager, at min pung er væk. Min bank ringer. De har spærret kontokortet, fordi der inden for 20 minutter er tre store hævninger. I Brugsen, hæveautomaten på hjørnet af Enghave Plads og ved Gud også Netto på Gasværksvej.

Så tricket var at opholde mig i udgangen af Netto for at nappe min pung, mens de samtidig havde aflæst min pinkode på afstand.

Jeg er generelt skeptisk af natur. På et tidspunkt blev jeg af kaptajnen inviteret ind i cockpittet på vej til Grækenland i et El Al-fly, og han syntes vist, jeg var meget sød. Han kom tit til København, fortalte han og tilbød at tage opium med. »Næh tak,« sagde jeg da! For opium er farlige stoffer.

Han mente egentlig Yves Saint Laurent-parfumen ’Opium’. Og sådan kan man også fejlbedømme situationen på de helt forkerte tidspunkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Flydende italiensk luksus i havnen

Annonce