Annonce
KøbenhavnLIV

Knofedt er rigtig godt

Annonce

Tekst: Frank S. Pedersen // Foto: Colourbox

De har det med at hobe sig op i kosteskabet gennem årene – alle plasticflaskerne med wc-rens, vinduespudse-, vaske- og rengøringsmidler.

”Typisk kan man godt klare sig med færre produkter, da de enkelte kan bruges til flere slags rengøring. Og knofedt er rigtig godt,” siger Stine Müller, der er projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Rådet anbefaler, at man bruger produkter, der er miljømærkede. Selvom de måske ikke lugter helt så effektivt, som de gjorde tidligere og ikke efterlader den kendte duft af rengøring, så virker de lige så godt.

”I miljømærkningen er der også et krav om effektivitet. Vi har ikke testet det på rengøringsmidlerne, men vi gør det jævnligt på opvasketabs og tøjvaskemidler, og her blander de miljømærkede sig fint med de andre,” fortæller Stine Müller.

Svært at finde økologi

Det er miljømærkerne Svanen og Blomsten, der sammen med Astma-Allergi Danmarks Blå Krans, er til at finde på supermarkedernes hylder, mens økologien ikke har nogen fremtrædende plads. Det har måske noget med efterspørgslen at gøre. Vi er mere opmærksomme på, hvad vi kommer i munden og smører på huden, end hvad vi gør rent med.

Nogle rengøringsmærker har navne, der antyder, at de kunne være økologiske eller grønne. Hvis man gerne vil have rengøringsmidler med et vist økologisk indhold, er det bedre at gå efter dem, der har for eksempel det franske Ecocert-mærke, end dem, hvor det kun er producentens egne anprisninger, der lover økologi. I ingen af tilfældene har man dog ifølge Forbrugerrådet Tænk garanti for, at der ikke er stoffer i produkterne, som kan være problematiske for miljø eller sundhed.

”Som det er nu, er det svært at overskue, hvad der er op og ned i forhold til de naturlige eller økologiske produkter. Der mangler et mærke, hvor en uafhængig instans har opsynet, som det for eksempel er tilfældet med det statsautoriserede røde Ø-mærke for fødevarer,” mener Stine Müller, der har et godt råd i forbindelse med al brug af rengøringsmidler:

”Produkterne er ikke sunde, selvom de er miljømærkede, men de belaster miljøet mindre end andre lignende midler. Derfor gælder det altid, at man skal overholde doseringen, så man ikke bruger flere kemikalier end højst nødvendigt.”

 

 

 

Svanemærket

Svanemærket er det nordiske miljømærke og giver garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori. Der er sat krav til stoffer, som er problematiske for sundheden, og kravene til miljømærkede produkter går længere end lovgivningen. Svanemærket reviderer kravene med nogle års mellemrum. På den måde sikrer de, at niveauet følger den generelle udvikling på området.

Blomsten

Blomsten er det europæiske miljømærke og giver garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori. Produktet tager desuden hensyn til din sundhed, ligesom mærket giver garanti for, at kvaliteten er god.

Den Blå Krans

Astma-Allergi Danmarks allergimærke. Den Blå Krans sætter fokus på kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med mærket. Den Blå Krans garanterer dig, at produkterne ikke må indeholde unødige indholdsstoffer som for eksempel farvestoffer og produktsminke. Desuden er koncentrationen af alle indholdsstoffer vurderet i forhold til allergirisikoen.

 

Annonce

Stine Müllers seks gode råd, før du gør rent

Annonce

1.

Dosér dit rengøringsmiddel rigtigt. Etiketten fortæller, hvordan du doserer mængden af rengøringsmiddel rigtigt. Miljøet bliver ikke unødigt belastet, hvis du nøjes med at bruge den nødvendige mængde rengøringsmiddel.

Annonce

2.

Vær opmærksom på faremærker. Rengøringsmidler kan være faremærkede som miljø- eller sundhedsskadelige. Faremærkede rengøringsmidler kan det være en god idé at undgå. Faremærket betyder, at der kan være en risiko ved brug af rengøringsmidlet. Det kan være på grund af indhold af et eller flere miljø- eller sundhedsskadelige stoffer.

Annonce

3.

Stil rengøringsmidler uden for børns rækkevidde, så du undgår forgiftningsulykker. Rengøringsmidler og opvasketabs kan indeholde stoffer, som er farlige for børn, hvis de putter dem i munden.

Annonce

4.

Køb rengøringsmidler, der både er miljømærkede og allergimærkede. Svanemærket og EU-blomsten sikrer, at der er stillet krav til, hvor miljøbelastende dit rengøringsmiddel må være. Samtidig stiller miljømærkerne også visse krav til sundhed. Den Blå Krans og AllergyCertified er allergimærker, der sikrer, at allergifremkaldende stoffer som parfume ikke må være i produktet.

Annonce

5.

Den Blå Krans stiller krav til, at alle oplysningerne om produktets indhold fremgår på etiketten. Rengøringsmidler oplyser normalt kun om udvalgte stoffer på selve produktet. Der skal i stedet være et link til en hjemmeside, hvor du skal kunne finde en liste over alle indholdsstofferne.

Annonce

6.

Tjek rengøringsmidlet for allergifremkaldende stoffer. Parfumeindhold i rengøringsmidlet skal fremgå af etiketten. Allergifremkaldende konserveringsmidler skal også stå skrevet på rengøringsmidlet, hvis der er tale om methylisothiazolinone (MI) eller benzisothiazolinone (BIT). I miljømærkede rengøringsmidler må stofferne MI og BIT gerne optræde. Det samme gælder for visse typer af parfume. Allergimærkede rengøringsmidler med Den Blå Krans eller AllergyCertified må hverken indeholde parfume, MI eller BIT.

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydhavnen

På to hjul rundt i Sydhavnen

Frederiksberg

En invitation til Godthåbsvej

Gadekunst

Ny gadekunst pryder porten til Westend

Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Annonce