Annonce
Klumme

Kompromisløst og modigt kunstgalleri skærer igennem med det Avantgarde

Foto af Peter Haisler. Privatfoto

At åbne et galleri i kælderskyggen af det store flotte Ny Carlsberg Glyptotek og kalder galleriet for 'Gallery Sapere Aude' er modigt. Man kan nemlig kun forstå betydningen af "Sapere Aude", hvis man enten kan latin, er velkendt med Oplysningstiden fra 17. og 18. hundredtallet eller er velbekendt med filosoffen Immanuel Kants betragtninger om Oplysningstiden. Altså et modigt navnevalg

Forretningsmanden Peter Haisler har imidlertid haft succes med sit galleri. Galleriet har nu eksisteret i to år og dermed er det to år siden, at Peter Haisler skiftede sin tilværelse med fast indtægt ud, for at udleve sin store passion med kunst og galleri.

Udover han dog stadig har firmaet Sustain Consulting, et rådgivningsfirma for bæredygtighed indenfor CSR (Corporate Social Responsibility), der på dansk oversættes til virksomhedens samfundsmæssige ansvar. Kunst er bæredygtigt i alle aspekter, mener Peter Haisler og har gode argumenter for hvorfor kunst er vigtigt at investere i.

Peter er uddannet fra Aalborg Universitet i Statskundskab og har i mange år været ansat både i det offentlige- og den private sektor.

Galleriet er smagsfuldt indrettet i et kælderlokale med udsigt til både spændende værker på væggene- og i vinduet og til Glyptotekets flotte have.

Peter Haisler holder løbende udstillinger, både med værker af faste kunstnere i galleriet eller gæsteudstillere. En udstilling varer som regel tre uger, så kunsten på væggene hele tiden er i flow.

Peters foretrukne kunstretning er Avantgarde. En kunstretning der opstod i det forrige årtusinde indenfor billedkunst, musik, teater, litteratur og poesi. Kunstretningen har til formål at eksperimentere med avancerede ideer og udfordre publikums opfattelse af verden med nye og anderledes ideer.

Som tiderne er nu, er det en ren overlevelsesforretning at drive et galleri og det kræver et kundeunderlag.

- Der mangler ofte kunst i virksomheder og i hjemmet og kunst definerer dig som virksomhed og/eller personlighed i hjemmet, siger Peter Haisler.

Den gennemgående røde tråd for Peters valg af kunstnere til hans galleri er, at det skal være kunst med hjertet. Peter går meget op i det eksistentielle og i refleksion, udover en stor interesse for filosofi.

Ude fra disse kriterier vælger han altså, hvem der skal udstille i galleriet. Et galleri indrettet i tre rum. Et rum til hovedudstilling, et rum for upcoming kunstnere og det lyserøde rum for den avantgardistiske kunst.

Fredag 9. oktober er der fernisering på udstillingen 'Filosofiske Fikserbilleder' malet af professor og filosof Ole Fogh Kirkeby, som også er hans første soloudstilling af malerier. Og ved hvert maleri findes der en titel, efterfulgt af en filosofisk betragtning.

Når man betragter Ole Fogh Kirkebys malerier er de faktisk ret imødekommende, balancerede i komposition og farver, men også et spændende syn. En filosofisk betragtning i tillæg til maleriet og ikke blot en titel at forholde sig til, gør oplevelsen til en helhed. Ovenikøbet er der tale om kunst af en ægte filosof i samspil og dialog med publikum og med egne værker, der meget vel minder om nattens drømme.

Ligesom andre kunstnere der udstiller hos Gallery Sapere Aude, er Ole Fogh Kirkebys kunst absolut et besøg værd på adressen Ved Glyptoteket 6.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Når de røde kommer

Sport

Fornuftsægteskab giver mere liv på Asfalten

Annonce