Annonce
KøbenhavnLIV

»Kvindekampen foregår i folketinget, på nettet - og i Kvindehuset«

Annonce

8. marts er kvindernes internationale kampdag. City Avisen besøgt Kvindehuset i Gothersgade til en snak om, hvor kvindebevægelsen er i dag.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har City Avisen besøgt Kvindehuset i Gothersgade og talt med tidligere Art Director ved bladet Cosmopolitan, kunstner og re-designer Lin Van Roe.

Kvindehuset har gennemgået en større renovering. Hvor mænd før i tiden var forment adgang i Kvindehuset, er de nu velkomne i butikken, Kvindehusets Galleri - som det eneste sted i Kvindehuset.

Annonce

En kæmpe arv

Lin Van Roe fortæller at kvindebevægelsen, der fylder 50 år i år udover at have gjort en masse for kvinders rettigheder, også har efterladt en masse materiale blandt andet blade, plakater som er en fast bestanddel af Galleriets butik i kælderen.

I Galleriet kan du blandt andet købe t-shirts og gamle retroplakater fra kvindebevægelsen.

»Det er ligesom at træde ned i et museum,« siger Lin Van Roe, smiler stolt og fortæller, at der også er mulighed for at udstille sin egen kunst i vinduespartiet ud mod Gothersgade.

Artiklen fortsætter underbilledet.

[caption align="aligncenter" width="662"]

I Kvindehuset kan du købe merchandise såsom t-shirts og gamle retroplakater fra kvindebevægelsen. Der er også mulighed for at udstille egen kunst i vinduespartiet ud mod Gothersgade. - Foto: Byrd/Louise Askly

[/caption]

Annonce

Et hus med feminister

Hvorfor er der brug for et kvindehus i 2020?

»Kvindehuset har rigtig mange brugere og grupper. Både unge, ældre, trans og queers, og de har brug for et sted som Kvindehuset, fordi vi lever i et patriarkalsk samfund. Hele mit liv har jeg oplevet, at mænd tror, jeg er et objekt. I Kvindehuset kan jeg slappe af,« siger Lin Van Roe og slår ud med armene.

Hun fortæller, at hun og andre de andre feministiske brugere af Kvindehuset finder det meget befriende at være fri for mænd i kvindehuset.

Er Kvindehuset er for alle kvinder?

»Kvindehuset er et hus for ligestillede feministiske, socialistiske kvinder,« svarer Lin Van Roe og fortæller at der er plads til alle. Hun henviser til alle de grupper de har i huset, som spænder fra en åben scene til en kvinderådgivning.

Hvad med de kvinder, der ikke definerer sig som feminister og socialister?

»I år har Kvindebevægelsen eksisteret i 50 år, og det er vildt, hvad den har opnået i forhold til kvinders rettigheder. Kvinder kan i dag have deres eget liv og selv bestemme, hvem de skal giftes med. Vi har fået vores frihed. I min mors generation. Kunne kvinder ikke noget som helst,« siger Lin Van Roe der er 75 år. »Jo man kunne blive ung pige huset og det var det.«

Artiklen fortsætter underbilledet.

[caption align="aligncenter" width="662"]

I Kvindehuset kan du købe merchandise f.eks. seje t-shirts og gamle retroplakater fra kvindebevægelsen. Der er også mulighed for at udstille egen kunst i vinduespartiet ud mod Gothersgade. - Foto: BYRD/Louise Askly

[/caption]

Er der stadig så brug for en kvindekamp?

»Selvom kvinderne er kommet langt på grund af kvindebevægelsen, lever vi stadig i et mandsdomineret samfund, og dem der kommer her, kommer jo netop fordi der har brug for et frirum fra patriarkatet, men også for at kæmpe for kvinders rettigheder«

Hvordan?

»Se bare,« siger Lin Van Roe, holder en kort pause og retter på sine store runde briller, »der er for eksempel behov for at der lovgives omkring kønskvoter, for at kvinder kan få en plads i kunsten eller i bestyrelser, det siger noget om at der er lang vej igen, og at der er brug for at kæmpe,« svarer Lin Van Roe.

Annonce

Er kvindekampen død?

Hvad gør Kvindehuset for at kæmpe kvindekampen videre i forhold de undertrykte kvinder du omtaler?

»Jeg og de andre kvinder kæmper en kvindekamp her i Kvindehuset, med udgangspunkt i en feministisk socialistisk indstilling. Vi kan ikke kæmpe alle kampe.«

Er kvindekampen så ikke død, hvis I ikke kæmper for alle?

»Kvindekampen er ikke død. Vi kæmper her. For eksempel kommer den feministiske protestsangerinde Karina Willumsen fra Kvindehuset. Så den er bestemt ikke død.«

Er den nye kvindebevægelse Metoo?

»Det kan man godt sige. Metoo har i hvert fald stillet sig op imod patriarkatet, og kæmpet kvinders kamp for at eje deres egen krop. For kvinder er ikke et objekt,« svarer Lin Van Roe.

»Hvad med de mænd der betegner sig som feminister? Er jeres ønske om at holde kvinder og mænd hver for sig ikke en måde at ekskludere de mænd, der vil feminisme og ligestilling?

»Det er dejligt, at der findes feministiske mænd, men huset her er kun for feministiske kvinder. Sådan har det altid været og sådan er det stadig. Når det er sagt, er mænd nu velkomne i Galleriet,« siger Lin Van Roe.

Er det ikke en eksklusion af mændene?

»Vi har brug for et frirum fra mænd, og deres tingsliggørelse af kvinder.«

Tingsliggørelse?

»Lad mig komme med et eksempel. Mange af de transkvinder der kommer her i huset fortæller, at det først virkelig går op for dem, at vi lever i et patriarkalsk samfund, når de begynder at leve som kvinder.«

Hvordan det?

»De finder ud af hvor lidt de som kvinder er værd i samfundet, og hvor lidt de har at skulle have sagt i forhold til da de var mænd.«

Annonce

Kan ikke kæmpe alles kamp

Hvad med de undertrykte kvinder der ikke er feminister og venstreorienterede. Hvem kæmper deres kamp?

»Som sagt kan vi ikke kæmpe alles kamp, og meget af kvindekampen er rykket ind i Folketinget. Når det er sagt,« siger Lin Van Roe og tager et gammelt blad, ’Kvinder’ fra 1978, »så kæmpede Kvindebevægelsen allerede for indvandrerkvinderne i 70’erne, men der var ingen der lyttede til os. Det er måske ret sigende«, siger Lin Van Roe og sukker.

Artiklen fortsætter underbilledet.

[caption align="aligncenter" width="662"]

I Kvindehusets galleri kan du få et historsk indblik i kvindebevægelsens historie. For eksempel besøger skoleklasser ofte Kvindehusets galleri. - Foto: BYRD/Louise Askly

[/caption]

»Vi vil rigtig gerne tale kvinderettigheder. Det er bare at kontakte os og eller komme herned. Kvindehuset er et dejligt sted at være«, siger hun og smiler.

Bladet Lin Van Roe tager frem har en forside, hvor der står fem brune kvinder. Temaet er: ’Fremmedarbejderkvinder’, og fortæller at indeholder artikler der har fokus på, hvordan kvinderne integreres i samfundet, hvordan de kan støttes til komme ud af dominerende forhold, samt at de skal have samme arbejdsforhold som danske kvinder.

Artiklen fortsætter under billedet.

[caption align="aligncenter" width="662"]

Femølejren fylder ligesom Kvindebevægelsen 50 år i 2020. - Foto: BYRD/Louise Askly

[/caption]

Lin Van Roe lægger bladet fra sig og siger: »Vi kæmper for alle kvinder herinde. Det er meget mund til mund. Fordi vi netop er kvinder, er der ikke så mange der lytter til os. For eksempel, har jeg en libanesisk heteroseksuel kvinde, der syr herinde i Kvindehuset. Vi får besøg af skoleklasser, så vi gør meget for at oplyse om kvindebevægelsen, dens arbejde og hvad vi stadig gør,« siger Lin Van Roe og fortæller afsluttende, at de holder fester hvor alle kvinder er velkomne.

»Og så har vi Femølejren der også fylder 50 år i år. På Femølejren vi ideudvikler og får nye medlemmer, som bliver en del af vores hus.«

Annonce

Grupper i Kvindehuset

Annonce

Brunhilde tilbyder gratis psykologisk rådgivning for kvinder.

Annonce

Kvindelejren på Femø har eksisteret siden 1971 og er den ældste kvindelejr i verden. Hver sommer er der ca. 400 kvinder og børn på kvindelejren fordelt på 6 uger.

Biblioteket indeholder en samling af 3-4000 feministiske og lesbiske blade og bøger og plakater. Biblioteket har eksisteret siden Kvindehusets begyndelse. Bogcafeen, der dengang solgte bøger, plakater, postkort og tidsskrifter stod for udlånet.

Kvindehusets Galleri holder til i husets kælder og fungerer også som info. Her kan du bl.a. købe merchandise f.eks. seje t-shirts og gamle retroplakater fra kvindebevægelsen. Der er også mulighed for at udstille din egen kunst i vinduespartiet ud mod Gothersgade.

Den røde løber åbner fire gange om året slår dørene op for singer/songwriter-aften i Kvindehuset. Scenen er åben og baren er billig. Kom og støt op om kvindelige musikere.

Kilde: Kvindehuset

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Juleoptoget hænger i en tynd tråd

Amager

Atletikklub hurtigt ude af startblokken

Annonce