Annonce
KøbenhavnLIV

Lokal fotograf oplevede SARS for 16 år siden: Jeg vil gerne dokumentere covid-19 for eftertiden

Et af fotografierne til eftertiden fra denne coronatid. - Foto: Edyta Sørensen

Edyta Sørensen var i Kina for 16 år siden,da SARS hærgede. Nu er hun i Danmark og vil gerne dokumentere danskernes hverdag - på behørig afstand.

Annonce

»Jeg var i Kina, Beijing, under SARS. Når jeg har fortalt venner og bekendte, om hvordan det var, var der ingen, der kunne forstå, hvordan SARS påvirkede det kinesiske samfund. Nu har vi en lignende situation i Danmark, og det vil jeg gerne som fotograf dokumentere.«

Ordene kommer fra fotograf Edyta Sørensen der oprindeligt kommer fra Polen.

Annonce

Flygtede fra SARS

»Jeg ved, hvordan det er. Det, vi går igennem nu, gik vi igennem i Kina for 16 år siden, og nu har vi en lignende historie i Danmark, hvor folk går med masker, handsker, hvor de isolerer sig og holder afstand, og det er vigtigt som kunstner at dokumentere, » forklarer Edyta Sørensen.

Edyta Sørensen boede i et stort og dejligt hus i Kina, Beijing med sin mand og barn. Hun arbejdede som fotograf - blandt andet for den amerikanske -og britiske ambassade samt for journalister, når de var landet for at lave reportager. Og så kom SARS., Da Edyta var højgravid og ikke smittet med SARS valgte hun og hendes mand at rejse til Polen., Manden fik noget tid efter sit drømmejob i Danmark, også endte de i Danmark.

»På det tidspunkt kunne jeg kun sige skål, tak og for fanden,« griner Edyta Sørensen, der nu bor i Vanløse, hvor hun også har sit fotostudie, Iperspektiv, Jernbane Alle 95.

Annonce

Fotograferer i sikker afstand

I et Facebook-opslag skrev Edyta forleden, at hun ledte efter vanløseborgere der ville deltage i et fotoprojekt til at dokumentere covid-19

»Tanken er, at jeg går rundt på sikker afstand og tager portrætter. Fotograferingen tager kun få minutter,« skrev Edyta Sørensen i sit opslag, og der var flere der med det samme sagde ja tak til at blive fotograferet.

»Jeg har allerede været ude at fotografere en masse,« fortæller Edyta Sørensen og fortsætter. »Jeg er ikke tættere på end to meter. Nogle gange er jeg 10 meter væk. Jeg har en 200 mm linse , så jeg kan stå ekstremt langt væk, og samtidig få et billede tæt på.«

Edyta Sørensen fortæller i den forbindelse, at hun forleden fotograferede en pige, der sad og legede med en bamse i en opgang på tredje sal.

»Jeg har fotograferet folk nede fra gaden, fra deres vinduer på anden sal, jeg har fotograferet folk over deres hække. Det er nogle andre typer fotografier, men sådan er det jo også i krisetider, så kommer der nogle andre perspektiver, og derved en anden form for kunst.

Artiklen fortsætter under billedet

En af dem der deltager i Edyta Sørensens fotoprojekt er Søren Lyster og hans familie.

»Jeg synes det er et rigtig godt initiativ, Edyta Sørensen har taget. Om 100 år er der helt sikkert nogle folk der gerne vil se, hvordan det så ud under covid-19 - og så er det også fedt at få et anderledes fotografi, som minde om den her tid,« fortæller Søren Lyster og fremhæver:

»Det er også er vigtigt rent lokalhistorisk at dokumentere Vanløse under covid-19.«

Annonce

Folk er glade

- Hvordan oplever du folk

»Nogle gange er folk så langt væk, at vi ikke kan have ordentlig øjenkontakt,og alligevel smiler folk. Jeg oplever faktisk, at folk er mere venlige end normalt. Folk smiler virkelig meget. Nogle fortæller, på de to meters afstand, hvordan det er hjemme hos dem. For eksempel var der en familie der fortalte, at konfliktniveauet hos deres børn har forandret sig, fordi de alle skal være sammen hele tiden. Børnene i familien er simpelthen begyndt at skændes mindre,« fortæller Edyta.

Dog så kommer det lidt bag på Edyta Sørensen, at folk er så glade.

»Måske er det fordi, det ikke helt er gået op for dem, hvor alvorligt det? Ellers så forsøger de bare at få det bedste ud af det, og det er jo dejligt, »siger Edyta Sørensen og slår fast, at det fra et kunstnerisk perspektiv bliver spændende om hendes fotografier ændrer sig over tid - hvis altså covid-19 og isolationen fortsætter.

Annonce

Dokumenterer alle lag

Edyta Sørensen fortæller, at det er vigtigt for hende at få dokumenteret alle lag i samfundet, så man kan få et så realistisk billede af hverdagen under covid-19 som muligt.

»Jeg har været ude at besøge familier med børn og enlige mødre. Jeg skal også fotografere ældre og så videre. Det er vigtigt at få alle lag i samfundet med,« siger hun.

Nu har du jo oplevet noget lignende, da du boede i Kina. Hvad tror du, vi kan lære af den her krise?

»Jeg tænker, at vi lærer at være sammen på en anden måde, lidt ligesom den familie jeg fortalte om, hvor børnenes skændes mindre.

En dag er vi ude på den anden side af covid-19, og så er det vigtigt at huske hvordan det var. Og det er den virkelighed jeg er med til at dokumentere via mit projekt.

Jeg tror, det går op for folk, at vi skal være der for hinanden på en anden måde, og at vi er afhængige af hinanden,« fortæller Edyta og fortsætter: »Det er mit indtryk, at mange ser meget positivt på situationen, også selvom den, for mange, er meget alvorlig. Jeg har jo også fotograferet folk der pludselig har mistet deres arbejde. Men de fleste siger, at det skal nok gå. Og det skal det nok. Krisen kommer til at påvirke os alle, på den en eller anden måde. Men der er en ting vi skal huske på, og det er, at det stopper en dag.

Annonce

Det går over en dag

»En dag er vi ude på den anden side af covid-19, også er det vigtigt at huske hvordan det var. Og det er den virkelighed jeg er med til at dokumentere via mit projekt,« siger Edyta afsluttende.

Se et udvalg af Edyta Sørensens billeder fra coronatiden her:

Søren Lyster fra Vanløse er en af dem, som deltager i fotoprojektet, læs om hvorfor han har valgt det, lige her

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Ærgerligt med fugleøen

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Synoptik åbner ny butik

Jul

Jul i Kronen. Få et overblik her

Debat

Vanvidsbilisme skal straffes langt hårdere

Trafik

Find én fejl

Byrum

En ring af lys skal samle Nordvest

Annonce