Annonce
KøbenhavnLIV

Mad med Gorm: Sådan laver du den perfekte pizzadej

Foto: Artur Rutkowski (Unsplash)
Annonce
Annonce

Ingredienser: Til 2-4 pizzaer

1,5 dl vand (koldt), 10 g gær, (kan erstattes af surdej) 1 tsk. sukker, ca. 200 gr mel (gerne typo 00, den klassiske pizza-pasta mel fra Italien) ca. 100 g mel semola (grovvalset durummel), hvis du ikke kan skaffe det så erstat med 00 mel 1 spsk olivenolie 1 spsk salt med top
Annonce

Fremgangsmåde:

Bland vand, gær, (surdej) og sukker sammen. Sukkeret giver gæren og surdejen noget at leve af. Når det er opløst, tilsættes halvdelen af 00-mel og semola. Dette røres ud, til der ikke er flere klumper.

Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel). Og ælt så på livet løs.

Dejen skal aktiveres, og det handler om manpower (eller girlpower). Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved.

Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig.

Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultravigtigt).

Tag dejen ud og skær den ud til boller a 160 g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile 30 min til en 1 time.

Nu er du klar til at rulle dine lækre, tynde og smidige pizzaer ud.

OBS!!!! Mange kommer til lige at ælte dejkuglen et par gange, lige før de skal rulle ud. Man vil jo gerne være ekstra god og give den en sidste tur. Det skal du IKKE gøre. Du aktiverer bare gluten igen, og dejen bliver meget svær at rulle tyndt ud og vil trække sig sammen hele tiden. Gluten skal aktiveres i æltningen, så dejen bliver smidig, men den skal have ”slappet” af, til når der skal laves pizza.

Dejen kan også æltes i en køkkenmaskine, men så får man jo ikke noget motion!

Du kan alternativt også lave en fordej og bruge i stedet for gær/surdej:

Annonce

Sådan laver du en fordej:

Fordej laver man for at få at opnå den dejlige surlige smag i brødet, og den bruges også som selve hævemidlet i dejen. Med fordejen får du en masse af smagen fra surdejen, men du behøver ikke at have maset med at passe denne heletiden.

Fordejen laves dagen før og sættes på køl. Din fordej for dog den bedste smag, synes jeg, når den indeholder surdej. Det bedste af begge verdener i en kombi.

Husk at der er udløbsdato på fordejen.... den holder ikke evigt i modsætning til surdejen, som du har for life, hvis du bare passer den ordentligt.

Annonce

Ingredienser:

1 dl. surdej 1 dl. koldt vand Et lille nips gær, et par gram 250 gr mel gerne 00 mel, når det nu skal bruges til pizza
Annonce

Pizzadej: Sådan gør du:

Rør alle ingredienser grundigt sammen.

Lad det hvile over nat i en stor rummelig skål på køkkenbordet eller et par dage på køl.

Fordejen er nu klar til at være hævemidlet i din pizza eller brøddej, og du skulle nu være fri for at bruge mere gær videre i processen.

Bager du meget, så bliv ved med at lægge fordej fra for hver gang, du bager. Den kan holde sig 1-2 uger på køl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce