Annonce
KøbenhavnLIV

Menneskeknogler fundet i en bunke: Mindst en af knoglerne er savet over

Annonce

Arkæologer har fundet menneskeknogler i forbindelse med byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum. Måske er det ‘restmateriale’ fra 1800-tallet fra et af byens hospitaler.

Knogler fra mennesker er dukket op i Botanisk Have. I forbindelse med byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum har arkæologer gjort det opsigtsvækkende fund.

»Der er tale om et ganske uventet fund. Gravemaskinen var i gang med at fritlægge store vandrør på pladsen, da vi pludselig kunne se knogler,« fortæller Sigrid Frances Schmidt, der er udgravningsleder og arkæolog ved Københavns Museum, i en pressemeddelelse.

Knoglerne, der så ud til at ligge i en tilfældig bunke, har tilhørt minimum 12 personer - både kvinder og mænd. Mindst en af knoglerne er afsavet, og på flere af knoglerne er der blevet fundet mærker eller hakker.

Fundet kom som en overraskelse for arkæologerne:

»Vi har ingen historiske optegnelser af kirkegårde eller andet i byggeområdet, der kunne antyde, at vi ville støde på menneskeknogler her,« siger Sigrid Frances Schmidt.

Knoglerne er nu sendt videre til nærmere undersøgelse.

»Vi overvejer, om det måske kan være ’restmateriale’ fra et af byens tidligere hospitaler. Holmens Kirkegård ligger ikke så langt fra byggepladsen, og her er der tidligere fundet flere koncentrationer af knogler med både snit og savmærker. Ligresterne fra Holmens Kirkegård stammer fra patologiske undersøgelser foretaget af det Det Kongelige Kirurgiske Akademi, som fungerede fra slut 1700-tallet til midt 1800-tallet,« fortæller Sigrid Frances Schmidt.

Det Kongelige Kirurgiske Akademi lå dengang i de lokaler på Amaliegade, som i dag huser det lægevidenskabelige museum Medicinsk Museion under Københavns Universitet.

Annonce

Tæt samarbejde

Byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum gik i jorden i maj sidste år, og der er fuld gang i aktiviteterne på pladsen. Med både anlægsaktiviteter og arkæologiske arbejder på pladsen samarbejdes der tæt mellem bygherre, entreprenør og arkæologerne fra Københavns Museum.

»På en byggeplads med begrænset plads har vi mange aktiviteter, som foregår parallelt, og som er afhængige af hinanden. Derfor sker de arkæologiske arbejder i tæt samarbejde og daglig koordinering med entreprenøren, så alle kan udføre deres arbejde sikkert og på en måde, så vi også sikrer fremdriften på byggeriet,« fortæller projektchef Hanne Alrø fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Det nye museum forventes at stå klar i 2023.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

Almene familieboliger på toppen

Annonce